LIFE & ARTS

Μαρία Κάλλας, μια δυστυχισμένη ντίβα

Μαρία Κάλλας, μια δυστυχισμένη ντίβα

Λένε συχνά (κυρίως όσοι δεν τα έχουν) πως η δόξα και τα πολλά χρήματα δεν φέρνουν την ευτυχία. Στην περίπτωση της Μαρίας Κάλλας πάντως ο καταχρηστικός κανόνας υπήρξε μάλλον ακριβής με τις γνωστές ιστορίες για όσα δύσκολα πέρασε στην πρόωρα χαμένη ζωή της, όχι μόνο να επιβεβαιώνονται αλλά και να επαυξάνονται από την νέα βιογραφία της Λίντσι Σπενς. Η Βρετανίδα συγγραφέας και ιστορικός συνέθεσε το «Cast a Diva: The Hidden Life o Maria Callas» (θα κυκλοφορήσει στα αγγλικά τον προσεχή Ιούνιο) κυρίως με βάση την προηγουμένως ανέκδοτη αλληλογραφία της μεγάλης σοπράνο, στην οποία κατάφερε να έχει πρόσβαση.

Οπως δείχνουν οι προδημοσιεύσεις του βιβλίου, εκεί παρουσιάζεται μια Κάλλας δυστυχισμένη, ειδικά στο διάστημα που δεν βρισκόταν πάνω στην αγαπημένη της σκηνή. Σε κάποια από τα γράμματα κατηγορεί ευθέως τον σύζυγό της, Τζιοβάνι Μπατίστα Μενεγκίνι, για κλοπή: «Ο σύζυγός μου με ενοχλεί ακόμα αφού πρώτα που έκλεψε πάνω από την μισή μου περιουσία, βάζοντας τα πάντα στο όνομά του αφού παντρευτήκαμε…ήμουν ανόητη που τον εμπιστεύθηκα (…) το παίζει εκατομμυριούχος, αλλά δεν έχει δεκάρα».

Και ο πραγματικός εκατομμυριούχος ωστόσο, Αριστοτέλης Ωνάσης, δεν φαίνεται, σύμφωνα πάντα με το βιβλίο, να της φερόταν πάντα με το γάντι: «Υπάρχουν επίσης πολύ άσχημες λεπτομέρειες στο ημερολόγιο ενός από τους καλύτερούς της φίλους, σχετικά με το πώς ο Ωνάσης την “πότιζε” με ναρκωτικά, κυρίως με σεξουαλικούς σκοπούς -σήμερα κάτι τέτοιο θα λογιζόταν για βιασμός», σημειώνει η συγγραφέας, ενώ η ίδια η Κάλλας σε ένα γράμμα αναφέρει: «Δεν θέλω να μου τηλεφωνήσει [ο Ωνάσης] και να αρχίζει να με βασανίζει ξανά».

Η καταγραφή ωστόσο δεν τελειώνει εδώ· αντιθέτως περιλαμβάνονται πολλά ακόμα άσχημα περιστατικά, όπως η σεξουαλική παρενόχληση την οποία η Κάλλας υπέστη από τον Πίτερ Μένιν, τότε διευθυντή της διάσημης μουσικής σχολής Τζούλιαρντ, της Νέας Υόρκης. Τέλος ούτε η σχέση με τους γονείς της ήταν ομαλή. Η μητέρα της πουλούσε ιστορίες για εκείνη στον Τύπο και την εκβίαζε σχετικά, ενώ ο πατέρας της έγραφε γράμματα από το νοσοκομείο παριστάνοντας τον ετοιμοθάνατο, προκειμένου να της αποσπάσει χρήματα. Στα δικά της σκληρά λόγια διαβάζουμε: «Εχω βαρεθεί τον εγωισμό και την αδιαφορία των γονιών μου… Δεν θέλω πια να έχω σχέση μαζί τους. Ελπίζω μόνο να μην το καταλάβουν οι εφημερίδες. Τότε πραγματικά θα καταραστώ και την ίδια την ύπαρξή τους».

Με πληροφορίες από theguardian.com

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News