Life & Arts Τετάρτη 1/03/2023, 14:28
LIFE & ARTS

Τα επόμενα κινητά θα είναι ενσωματωμένα στο αυτί μας, λέει ο «πατέρας» του τηλεφώνου

Τα επόμενα κινητά θα είναι ενσωματωμένα στο αυτί μας, λέει ο «πατέρας» του τηλεφώνου

Η επόμενη γενιά θα έχει τηλέφωνα ενσωματωμένα κάτω από το δέρμα των αυτιών της, προέβλεψε ο Marty Cooper, ο οποίος ονομάζεται και «πατέρας του κινητού», καθώς είναι ο άνθρωπος που εφηύρε το πρώτο κινητό τηλέφωνο, το 1973.

Οι συσκευές αυτές δεν θα χρειάζονται φόρτιση, γιατί «το σώμα μας είναι ο τέλειος φορτιστής», όπως εξήγησε ο Cooper μιλώντας στο CNBC από το Mobile World Congress της Βαρκελώνης. «Όταν τρώμε, το σώμα μας δημιουργεί ενέργεια, σωστά;», θύμισε, προβλέποντας ότι αυτές οι μικροσκοπικές ενσωματωμένες συσκευές θα καταναλώνουν ελάχιστη ενέργεια για να λειτουργήσουν. Σημειώνεται, άλλωστε, ότι μια σειρά από startups, όπως η Neuralink του Elon Musk,  αναπτύσσουν αυτή τη στιγμή  τεχνολογίες που στοχεύουν να συνδέσουν τον ανθρώπινο εγκέφαλο με τους υπολογιστές.

Ο Cooper είναι ο άνθρωπος που, ως μηχανικός της Motorola τη δεκαετία του 1970, δημιούργησε την πρώτη συσκευή κινητού τηλεφώνου. Ήταν μία ογκώδης συσκευή σε σχήμα μπότας, τόσο βαριά ώστε έμεινε γνωστή ως «το τούβλο».

Σήμερα, ο βετεράνος μηχανικός λέει ότι τα smartphones έχουν γίνει υπερβολικά περίπλοκα, καθώς έχουν πάρα πολλές εφαρμογές αλλά και σχήμα που δεν ταιριάζει στις καμπύλες του ανθρώπινου προσώπου. «Κάθε φορά που κάνω ένα τηλεφώνημα και δεν έχω ασύρματο ακουστικό, πρέπει να βάλω αυτό το ίσιο υλικό πάνω στο στρογγυλό κεφάλι μου και να κρατάω το χέρι μου σε μία άβολη θέση», εξήγησε.

Η αλήθεια είναι ότι η αγορά των smartphones είναι στάσιμη τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα να υπάρχει μια αίσθηση ότι οι εταιρείες του κλάδου πασχίζουν να βρουν νέα, καινοτόμα σχέδια.

Και την ίδια στιγμή, η τεράστια εξάπλωση των κινητών σήμερα συνοδεύεται από μια σειρά από προβλήματα, από τον εθισμό στα social media έως τα ζητήματα ιδιωτικότητας. Ο Cooper αναγνωρίζει τα προβλήματα που έφερε το δημιούργημά του, όμως είναι αισιόδοξος για το μέλλον, εκτιμώντας ότι η τεχνολογία θα πυροδοτήσει πολλές θετικές εξελίξεις σε τομείς όπως η εκπαίδευση και η υγεία. «Έχω μια σταθερή πίστη στην ανθρωπότητα. Κοιτάζω την ιστορία και βλέπω την πρόοδο που έχουμε κάνει με την τεχνολογία, και με κάποιο τρόπο, οι άνθρωποι βρίσκουν τον δρόμο. Ο κόσμος είναι καλύτερος τώρα. Οι άνθρωποι ζουν περισσότερο. Είναι πιο πλούσιοι, είναι πιο υγιείς από ό,τι έχουν υπάρξει ποτέ. Έχουμε τα πάνω μας και τα κάτω μας. Αλλά γενικά, η ανθρωπότητα προοδεύει», είπε ο μηχανικός.  

Ο Cooper έλαβε αυτές τις μέρες στη Βαρκελώνη ένα βραβείο, για τη συμπλήρωση των 50 χρόνων από την ημέρα που έκανε το πρώτο τηλεφώνημα με κινητό, καθώς περπατούσε στην Sixth Avenue της Νέας Υόρκης. Χρησιμοποιώντας το Motorola DynaTAC 8000X, το τηλέφωνο που εμφανίστηκε στη δημοφιλή ταινία «Wall Street», κάλεσε τότε τον βασικό ανταγωνιστή του στην AT&T, τον Joel S. Engel.

Όμως, ο μηχανικός παραδέχεται πως ποτέ του δεν φαντάστηκε ότι τα κινητά θα γίνονταν φορητοί υπολογιστές, όπως είναι σήμερα. «Πριν από 50 χρόνια ήταν μια πραγματικά πρωτόγονη εποχή. Δεν υπήρχε ίντερνετ, δεν υπήρχαν μεγάλης κλίμακας ενοποιημένα δίκτυα, δεν υπήρχαν ψηφιακές κάμερες», είπε ο Cooper. Και ομολόγησε πως η ιδέα ότι τα κινητά θα γίνονταν μια μέρα μια φωτογραφική μηχανή και μία εγκυκλοπαίδεια δεν του πέρασε ποτέ από το μυαλό. «Γνωρίζαμε ότι η σύνδεση είναι σημαντική. Και λέγαμε ένα αστείο: Ότι μια μέρα, τη στιγμή που γεννιέσαι θα παίρνεις έναν αριθμό τηλεφώνου. Και εάν δεν απαντούσες το τηλέφωνο, θα ήσουν νεκρός. Επομένως, γνωρίζαμε ότι μια μέρα όλοι θα είχαν ένα κινητό τηλέφωνο. Και αυτό έχει σχεδόν συμβεί», είπε. Αυτή τη στιγμή, οι συνδρομές κινητής τηλεφωνίας στον κόσμο είναι περισσότερες από τον πληθυσμό της γης, ενώ τα δύο τρίτα των ανθρώπων έχουν δικά τους κινητά τηλέφωνα. «Το τηλέφωνο γίνεται μια προέκταση του ανθρώπου», σύμφωνα με τον Cooper.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Ένα βραβείο για τον «πατέρα» του κινητού τηλεφώνου

Χάνετε συνέχεια τα AirPods σας; Το μυστικό κόλπο για να τα βρίσκετε στο άψε σβήσε

Foldables: Το νέο στοίχημα των εταιρειών τεχνολογίας

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News