Σας βοηθάει το Apple Watch να χάσετε βάρος; Τέσσερις μελέτες κατέληξαν στο ίδιο συμπέρασμα
Τα στοιχεία δείχνουν πως ένα smartwatch σε ορισμένες περιπτώσεις όχι μόνο δεν θα σας κάνει να χάσετε βάρος, αλλά ενδεχομένως να υπομονεύει τις προσπάθειές σας.
Όταν ο Τζόρτζι Φόλουερ της Washingtop Post φόρεσε το πρώτο του Apple Watch το 2015, γοητεύτηκε από την ιδέα ότι η ποσοτικοποίηση της δραστηριότητάς του θα τον παρακινούσε να χάσει βάρος.
Μέχρι σήμερα ο δημοσιογράφος έχει κάνει 25 εκατομμύρια βήματα και… το βάρος του είναι περίπου το ίδιο. Οπότε η ερώτηση είναι απλή.
Βοηθούν οι εφαρμογές και τα ρολόγια τελευταίας τεχνολογίας να αποκτήσουμε ξανά το χαμένο μας… κίνητρο;
Οι ερευνητές θέτουν το ίδιο ερώτημα εδώ και σχεδόν μια δεκαετία.
Ωστόσο τα στοιχεία δείχνουν πως ένα smartwatch σε ορισμένες περιπτώσεις όχι μόνο δεν θα σας κάνει να χάσετε βάρος, αλλά ενδεχομένως να υπομονεύει τις προσπάθειές σας.
Έρευνες
Ακόμη δεν υπάρχουν πολλές μεγάλες εμπεριστατωμένες έρευνες για το συγκεκριμένο θέμα, ωστόσο μία από τις πιο αξιοσημείωτες μελέτες για τα αποτελέσματα των activity trackers στην υγεία δημοσιεύθηκε το 2016 από τη Σιγκαπούρη.
Σύμφωνα με την έρευνα, όσοι χρησιμοποιούσαν τέτοιου είδους ρολόγια ήταν πιο δραστήριοι απ΄ όσους δεν τα χρησιμοποιούσαν. Ωστόσο μετά από ένα χρόνο δεν υπήρχε καμία αλλαγή ούτε στο βάρος ούτε στην αρτηριακή τους πίεση. Oπότε τι πήγε στραβά;
«Η κεντρική παραδοχή είναι πως τα συγκεκριμένα activity trackers δίνουν πληροφορίες στον άνθρωπο προκειμένου να αλλάξει τη μέχρι πρότινος συμπεριφορά του», λέει ο Τζον Τζικισις, του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου του Κάνσας με ειδίκευση στην παχυσαρκία και τη ρύθμιση βάρους.
«Ωστόσο όταν η αρχική ‘γοητεία’ εξασθενίσει, όλα γίνονται όπως πριν», επισημαίνει.
«Η συμπεριφορά των ατόμων που παίρνουν ένα smartwatch για να γίνουν πιο δραστήριοι αλλάζει για ένα σύντομο χρονικό διάστημα, διάρκειας 2 έως 3 μηνών. Μετά το ρολόι είτε μπαίνει στο συρτάρι, είτε απλώς είναι σαν να μην υπάρχει, καθώς ο χρήστης το αγνοεί πλήρως», αναφέρει ο Τζικίσις.
Σύμφωνα με μία άλλη μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ το 2016, οι ενήλικες που έκαναν δίαιτα και φορούσαν fitness tracker επί 18 μήνες, έχασαν λιγότερο βάρος από εκείνους που δεν το φορούσαν.
Οι άνθρωποι που φορούσαν τις συσκευές κινούνταν επίσης γενικά λιγότερο.
Κάνει τα πάντα, όπως μία βόλτα, να μοιάζουν με δουλειά
Επίσης μία άλλη μελέτη από το Πανεπιστημίου Duke διαπίστωσε ότι η μέτρηση δραστηριοτήτων μπορεί να κάνει τα πάντα, όπως μία χαλαρή βόλτα, να μοιάζουν με δουλειά και κατ΄ επέκταση να είναι λιγότερο διασκεδαστικά.
Μια έρευνα του 2017 σε εφήβους διαπίστωσε ότι τα fitness trackers προκάλεσαν πίεση σε αυτές τις ηλικίες και ήταν αποθαρρυντικά.
Τι λένε οι κατασκευαστές των smartwatch
Σύμφωνα με τον συντάκτη της Washington Post, η Apple δεν παρακολουθεί έρευνες σχετικά με την απώλεια βάρους όσων έχουν Apple Watch, καθώς δεν την ενδιαφέρουν αυτά τα δεδομένα.
Η Fitbit, που ανήκει στην Google, δήλωσε ότι οι συσκευές της είναι χρήσιμες για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της διαχείρισης του βάρους.
Μία ανάλυσή της που έγινε το 2020, διαπίστωσε πως οι χρήστες αγόρασαν το ρολόι προκειμένου είτε να χάσουν βάρος, είτε να αυξήσουν τον αριθμό των βημάτων τους.
Διαβάστε επίσης:
Έως τώρα χρησιμοποιούσατε το iPhone λάθος: Οι συμβουλές της Apple
Αξίζουν τα λεφτά τους τα «σούπερ παπούτσια»;
Χάνετε συνέχεια τα AirPods σας; Το μυστικό κόλπο για να τα βρίσκετε στο άψε σβήσε
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News