Business & Finance Δευτέρα 27/02/2023, 10:15
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Foldables: Το νέο στοίχημα των εταιρειών τεχνολογίας

Foldables: Το νέο στοίχημα των εταιρειών τεχνολογίας

Νέο πεδίο ανταγωνισμού ανοίγεται στην αγορά smartphones, καθώς όλο και περισσότερο ενδιαφέρον προσελκύει η τεχνολογία αναδιπλούμενων συσκευών. Παρότι οι συσκευές αυτές έχουν μερίδιο μόλις 1,1% της συνολικής αγοράς αυτή τη στιγμή, υπάρχουν προοπτικές ανάπτυξης και έχουν ανακτήσει δυναμική.

Κυρίαρχη στον σχετικό τομέα είναι η Samsung, η οποία με περίπου εννιά μοντέλα και διαφορετικές εκδοχές του Samsung Galaxy Foldable έχει ουσιαστικά το μονοπώλιο διεθνώς. Παρότι η εταιρεία της Νοτίου Κορέας απολαμβάνει την επιτυχία στον τομέα των αναδιπλούμενων συσκευών από το 2019, όταν λάνσαρε το πρώτο τέτοιου είδους smartphone, ο ανταγωνισμός αναμένεται να κλιμακωθεί άμεσα από εταιρείας της Κίνας, όπου όχι μόνο υπάρχει υψηλή ζήτηση, αλλά κυκλοφορούν και πάνω από 10 εναλλακτικές για τέτοια smartphones. Παρότι οι κινεζικές εταιρείες απέχουν από τη διεθνή αγορά, τις τελευταίες ημέρες δύο μεγάλα ονόματα της τεχνολογίας ανακοίνωσαν πως πρόκειται να διοχετεύσουν παγκοσμίως τα μοντέλα τους, τα οποία σε ορισμένα χαρακτηριστικά υπερέχουν έναντι των προϊόντων της Samsung. Παράλληλα, η Apple φαίνεται -και επίσημα πλέον- πως αναμένεται σύντομα να δοκιμάσει την αγορά των αναδιπλούμενων. 

Νέοι «παίκτες» εξ ανατολών

Ειδικότερα, πριν από μόλις μερικές ημέρες, η κινεζική Oppo ανακοίνωσε πως θα διανείμει το αναδιπλούμενο κινητό της, το μοντέλο Find N2 Flip, στις διεθνείς αγορές. Στόχος της είναι αφενός να αυξήσει τις πωλήσεις εκτός Κίνας, αφετέρου να κατοχυρώσει τη θέση της στην αναδυόμενη αγορά. 

Η Oppo είναι η τέταρτη μεγαλύτερη εταιρεία smartphones παγκοσμίως, η οποία επί χρόνια επιχειρεί να διεισδύσει στην αγορά των ακριβών κινητών τηλεφώνων, όπου κυριαρχούν η Apple και η Samsung. Το Find N2 Flip έχει οθόνη 6.8 ιντσών (ανοιχτό) και σύμφωνα με την εταιρεία, το κινητό μπορεί να διπλωθεί και να αναδιπλωθεί – οριζοντίως – τουλάχιστον 400.000 φορές σε θερμοκρασία δωματίου, το οποίο σημαίνει περίπου 100 φορές την ημέρα για 10 χρόνια. 

Αντίστοιχα και η κινεζική Honor, η οποία παλαιότερα υπαγόταν στην ομπρέλα της Huawei, επιβεβαίωσε επίσης ότι θα διοχετεύσει διεθνώς το μοντέλο Magic Vs, το οποίο έχει αναδιπλούμενη οθόνη (καθέτως) 7,9 ιντσών και μπαταρία 5.000 mAh (το Fold 4 της Samsung έχει μπαταρία 4.400 mAh). Αυτό που προωθεί η εταιρεία είναι πως όταν η συσκευή διπλώνει, μοιάζει με κανονικό κινητό, καθώς δεν αφήνει κενό όπως το αντίστοιχο μοντέλο της Samsung.

Η Apple «τεστάρει» τα νερά

Μόλις τις τελευταίες ημέρες φούντωσαν οι φήμες σε ό,τι αφορά το ενδιαφέρον της Apple για παραγωγή αναδιπλούμενων συσκευών. Ο τεχνολογικός κολοσσός κατοχύρωσε πατέντα τεχνολογίας, με την οποία ο χρήστης θα έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει διάφορα σημεία της συσκευής εκτός της οθόνης, προκειμένου να διαχειριστεί τις λειτουργίες της. Μάλιστα, ένα από τα σχέδια που περιλαμβάνονται στην πατέντα αποτυπώνει ένα αναδιπλούμενο κινητό ή τάμπλετ με κυρτή οθόνη.

«Πιστεύουμε ότι ένα αναδιπλούμενο μοντέλο iPhone μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των πωλήσεων και του ρυθμού αναβάθμισης (συσκευών) εντός του κλάδου των smartphones», δήλωσε η UBS, αναφερόμενη στο ενδεχόμενο ανάπτυξης τέτοιου είδους συσκευών από την Apple. Βέβαια, παρότι οι αναλυτές της τράπεζας διαβλέπουν το σενάριο ένταξης της εταιρείας στην αγορά, αναμένουν ότι δεν θα συμβεί φέτος.

Αντιθέτως, και με βάση παλαιότερες κινήσεις της Apple, θεωρείται πιθανότερο ότι θα δοκιμάσει την αντίδραση του κοινού στις αναδιπλούμενες συσκευές, λανσάροντας πρώτα ένα foldable iPad. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Προσεχώς το αναδιπλούμενο iPad: Πότε να το περιμένουμε;

Τεχνητή νοημοσύνη: Tο νέο πεδίο μάχης για τις εταιρείες τεχνολογίας

Το πιο ήσυχο δωμάτιο στον κόσμο – Γιατί κανείς δεν μένει μέσα πάνω από μία ώρα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News