Green Economy Τετάρτη 7/09/2022, 08:24
GREEN ECONOMY

Ελλάκτωρ: Επενδύει ξανά στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Ελλάκτωρ: Επενδύει ξανά στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Την πρώτη κίνηση επανατοποθέτησης στον τομέα της παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας) πραγματοποίησε ήδη ο όμιλος Ελλάκτωρ, καθώς προχώρησε στην απόκτηση της εταιρείας ΡΕΑ Αιολική, η οποία σχεδιάζει την ανάπτυξη αιολικού πάρκου 18,4 MW στην περιοχή της Φωκίδας. Η εν λόγω κίνηση είναι ανεξάρτητη από τη διαδικασία πώλησης του τομέα των ΑΠΕ στη Motor Oil και σηματοδοτεί τη διατήρηση της αυτόνομης παρουσίας της Ελλάκτωρ στον κλάδο, θέλοντας να κεφαλαιοποιήσει τη συσσωρευμένη τεχνογνωσία της, αλλά και να εκμεταλλευθεί τις σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες που παρουσιάζονται.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως αναφέρει ρεπορτάζ της Καθημερινής, θα πρέπει να αναμένονται και νέες εξαγορές ή συνεργασίες για την ανάπτυξη αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων. Στελέχη του ομίλου σημειώνουν ότι η Ελλάκτωρ θα συνεχίσει και την κατασκευαστική δραστηριότητα στον τομέα των ενεργειακών έργων, τόσο για τρίτους όσο και για λογαριασμό του ίδιου του ομίλου. Σε μεταγενέστερο στάδιο, στόχος του ομίλου είναι να δραστηριοποιηθεί δυναμικά στους ανερχόμενους τομείς των πλωτών αιολικών πάρκων και των έργων αποθήκευσης ενέργειας, που θεωρούνται το μέλλον για τον κλάδο των ΑΠΕ.

Αυτό που είναι σαφές είναι ότι η επικείμενη πώληση του τομέα των ΑΠΕ στη Motor Oil θα αποδυναμώσει, έστω και προσωρινά, τις οικονομικές επιδόσεις του ομίλου Ελλάκτωρ, ιδίως σε επίπεδο EBITDA και καθαρών κερδών. Κατά τη διάρκεια του φετινού πρώτου εξαμήνου ο τομέας των ΑΠΕ συνεισέφερε το 37,2% των συνολικών λειτουργικών κερδών EBITDA, ήτοι 43,4 εκατ. ευρώ επί συνόλου 116,5 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, χωρίς τις ΑΠΕ, το περιθώριο λειτουργικού κέρδους υποχωρεί στο 14%, έναντι 24%. Αλλωστε, όπως αναφέρει η Ελλάκτωρ στις οικονομικές καταστάσεις της, το λειτουργικό περιθώριο EBITDA του τομέα των ΑΠΕ διαμορφώθηκε σε 80,9% κατά το πρώτο εξάμηνο, έναντι 78,2% κατά το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Ο κύκλος εργασιών των ΑΠΕ ανήλθε σε 53,7 εκατ. ευρώ, αυξημένος κατά 4% σε ετήσια βάση. Τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους του τομέα των ΑΠΕ ανήλθαν σε 20 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας μικρή υποχώρηση της τάξεως του 6% σε ετήσια βάση.

Υπενθυμίζεται ότι αύριο, 8 Σεπτεμβρίου, είναι προγραμματισμένη η διεξαγωγή έκτακτης γενικής συνέλευσης της Motor Oil για την έγκριση της συμφωνίας εξαγοράς των ΑΠΕ της «Ελλάκτωρ», οι μέτοχοι της οποίας έχουν ήδη εγκρίνει τους σχετικούς όρους από τις 25 Αυγούστου. Η «Ελλάκτωρ» θα διατηρήσει ποσοστό 25% στη νέα εταιρεία που θα δημιουργηθεί, ενώ η όλη διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί πλήρως προς το τέλος του έτους.

Το επόμενο σημαντικό ορόσημο για τον όμιλο είναι η 21η Σεπτεμβρίου, καθώς τότε ολοκληρώνεται και η προθεσμία αποδοχής της πρότασης που έχει καταθέσει η Ελλάκτωρ για την πρόωρη αποπληρωμή του διεθνούς ομολόγου των 660 εκατ. ευρώ στην τιμή του 1,01 της αξίας της κάθε ομολογίας. Τα απαιτούμενα κεφάλαια έχουν εξασφαλιστεί μέσω τραπεζικού δανεισμού από εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα, με την αποπληρωμή να γίνεται από τα έσοδα της πώλησης του τομέα των ΑΠΕ, που αναμένεται να αποφέρει στα ταμεία της Ελλάκτωρ περί τα 750 εκατ. ευρώ.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News