Green Economy Κυριακή 24/07/2022, 08:02
GREEN ECONOMY

Ανοίγει ο δρόμος για επενδύσεις 7 δισ. σε offshore αιολικά

Ανοίγει ο δρόμος για επενδύσεις 7 δισ. σε offshore αιολικά

Τον δρόμο για την υλοποίηση επενδύσεων ύψους 7 δισ. ευρώ με την εγκατάσταση 2.000 MW αιολικής ενέργειας στις ελληνικές θάλασσες έως το 2030 ανοίγει το νομοσχέδιο για την ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων, που κατατέθηκε προχθες, Παρασκευή, στη Βουλή χωρίς σημαντικές αλλαγές από το αρχικό σχέδιο το οποίο είχε βγει σε δημόσια διαβούλευση. Βάσει μελέτης, η χώρα μας μπορεί να φιλοξενήσει offshore αιολικά πάρκα στο Αιγαίο, ισχύος περίπου 10 GW για έργα σταθερής έδρασης και 30-40 GW για πλωτά αιολικά.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Χρύσας Λιάγγου στην Καθημερινή, ο δρόμος ωστόσο για την ανάπτυξη του πρώτου έργου θα είναι μακρύς, με την αγορά να εκτιμά ότι για να ολοκληρωθεί η προβλεπόμενη από τον νόμο διαδικασία από τις μελέτες μέχρι τις άδειες, τις ανταγωνιστικές διαδικασίες και τη δοκιμαστική και εμπορική λειτουργία, απαιτούνται εννέα χρόνια. Στα χρονοδιαγράμματα και την ανάγκη να συμπτυχθούν εστίασαν οι περισσότεροι συμμετέχοντες στη διαβούλευση. Είναι δε ενδεικτικός αυτής της κριτικής ο δημόσιος σχολιασμός κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης από τον πρόεδρο της ΕΛΕΤΑΕΝ και επικεφαλής της ΤΕΡΝΑ, Γιώργο Περιστέρη. «Εκείνο που θα πρέπει να μας απασχολεί πλέον είναι όχι το πότε θα ψηφιστεί το θεσμικό πλαίσιο, αλλά το πότε θα λειτουργήσει το πρώτο έργο» είχε πει. Το νομοσχέδιο, λαμβάνοντας υπόψη την «ευαισθησία» των ελληνικών θαλασσίων ζωνών σε σχέση με ζητήματα εθνικής ασφάλειας, διαδρόμους ναυσιπλοΐας, τουρισμό, αλιεία κ.λπ., επιλέγει ένα μοντέλο αντίστοιχο με αυτό των υδρογονανθράκων για την ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων.

Η πλήρης ευθύνη για τη χωροθέτηση των ζωνών οργανωμένης ανάπτυξης των έργων ανήκει στο Δημόσιο και αρμόδιος φορέας ορίζεται η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων, η οποία θα μετονομαστεί σε Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ). Σύμφωνα με τις διατάξεις του νομοσχεδίου, με ΚΥΑ θα προσδιοριστούν οι ευρύτερες θαλάσσιες περιοχές εντός των οποίων θα μπορούν να εγκατασταθούν αιολικά πάρκα. Στη συνέχεια η ΕΔΕΥΕΠ θα προχωρήσει στην κατάρτιση στρατηγικής μελέτης για κάθε περιοχή. Μετά την έκδοση του προβλεπόμενου Προεδρικού Διατάγματος θα καλούνται οι επενδυτές να αιτηθούν άδειες για έρευνες και να κάνουν τις δικές τους μελέτες. Θα ακολουθήσει μια νέα υπουργική απόφαση ύστερα από διαβούλευση, που θα χωρίζει τις περιοχές σε «οικόπεδα» και ακολούθως η ΡΑΕ θα προκηρύσσει ανταγωνιστική διαδικασία υποβολής προσφορών για τη χορήγηση λειτουργικής ενίσχυσης (αποζημίωση της παραγόμενης ενέργειας), με κριτήριο τη χαμηλότερη τιμή προσφοράς. Ο επενδυτής που θα επιλέγεται θα έχει το αποκλειστικό δικαίωμα για την αδειοδότηση, ανάπτυξη και εκμετάλλευση του έργου εντός του «οικοπέδου».

Ο πήχυς για τους συμμετέχοντες στους διαγωνισμούς μπαίνει υψηλά. Για να αιτηθούν διερεύνηση σε μια υπό παραχώρηση περιοχή θα πρέπει να διαθέτουν αποδεδειγμένη ή δάνεια εμπειρία κατά τα τελευταία 10 έτη στην ανάπτυξη και λειτουργία υπεράκτιων πάρκων, εκ των οποίων ένα έργο τουλάχιστον 100 MW και αντίστοιχη εμπειρία λειτουργίας και συντήρησης θαλάσσιων πάρκων ισχύος μεγαλύτερης των 25 MW.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

ΥΠΕΝ: Όλες οι ρυθμίσεις του περιβαλλοντικού νομοσχεδίου

ΥΠΕΝ: Κατατέθηκε στη Βουλή το σχέδιο νόμου για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα

Κύμα πράσινων επενδύσεων από τις ελληνικές επιχειρήσεις

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News