Green Economy Πέμπτη 25/08/2022, 23:00
GREEN ECONOMY

Αιολικά πάρκα και πλωτούς ηλιακούς συλλέκτες κατασκευάζουν οι Ολλανδοί στη Β. Θάλασσα

Αιολικά πάρκα και πλωτούς ηλιακούς συλλέκτες κατασκευάζουν οι Ολλανδοί στη Β. Θάλασσα

Οι ανεμογεννήτριες, οι πλωτοί ηλιακοί συλλέκτες και το πράσινο υδρογόνο στη θάλασσα είναι μεταξύ των έργων υπό κατασκευή στα ανοιχτά των ολλανδικών ακτών, καθώς, μια χώρα που φημίζεται για την ικανότητά της στη μηχανική νερού δημιουργεί τις υποδομές για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Σε μια περιοδεία στις εγκαταστάσεις της Βόρειας Θάλασσας στις 25 Αυγούστου, εταιρείες και ολλανδικές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας παρουσίασαν βασικά έργα.

Στο Hollandse Kust Zuid, ένα αιολικό πάρκο 1,5 GW που έχει προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί το επόμενο έτος, δέκα από τις 140 τουρμπίνες παράγουν ήδη ηλεκτρική ενέργεια. Η σουηδική Vattenfall έγινε πρωτοσέλιδο όταν κέρδισε τον διαγωνισμό για την κατασκευή της φάρμας το 2018 χωρίς κρατική επιδότηση.

Η ηλεκτρική ενέργεια μετατρέπεται σε υψηλότερη τάση και αποστέλλεται στην ακτή από έναν σταθμό που ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο από τον ολλανδικό φορέα εκμετάλλευσης δικτύου TenneT.

«Πρόκειται για μια πλατφόρμα 700 MW», είπε η Διευθύνουσα Σύμβουλος της TenneT, Manon van Beek, δείχνοντας τον σταθμό HKZ «Alpha». Δεκάδες παρόμοια είναι υπό κατασκευή.

«Μόνο εδώ στην Ολλανδία θα συνδέσουμε περισσότερα από 20 GW (αιολικής ενέργειας) πριν από το 2030», είπε.

Άλλα έργα περιλαμβάνουν το «Oceans of Energy» – ένα σύμπλεγμα ισχύος 1 MW πλωτών ηλιακών συλλεκτών.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος Allard van Hoeken είπε ότι ο σχεδιασμός «δεν απέχει πολύ» από το να είναι οικονομικά βιώσιμος, χάρη στο μειωμένο κόστος των ηλιακών πάνελ. Έχει σχέδια να κατασκευάσει έργα 3MW και 50MW στη συνέχεια.

Την Πέμπτη, τα πάνελ καλύφθηκαν εν μέρει από ένα κοπάδι γλάρων, αλλά ο Van Hoeken είπε ότι είναι ευπρόσδεκτοι.

«Μόλις φτάσουν κάποια κύματα, τα πουλιά θα φύγουν», είπε.

Στο κοντινό έργο «PosHYdon», η Neptune Energy ετοιμάζεται να μετατρέψει την ηλεκτρική ενέργεια σε υδρογόνο και να την στείλει στην ακτή μέσω των υπαρχόντων αγωγών φυσικού αερίου.

Αν και αυτή η διαδικασία είναι επί του παρόντος αντιοικονομική, οι μηχανικοί πιστεύουν ότι μακροπρόθεσμα η ηλεκτρική ενέργεια θα είναι φθηνή και μπορεί να είναι λογικό να μετατραπεί κάποια ποσότητα σε υδρογόνο για χρήση στις μεταφορές ή στην κατασκευή χάλυβα.

moneyreview.gr με πληροφορίες από reuters

Διαβάστε επίσης:

Σε κατάσταση λειψυδρίας, λόγω ξηρασίας η Ολλανδία

Τριντό στον Σολτς: Δεν είναι εύκολη η εξαγωγή LNG στη Γερμανία

Πυρηνική σύντηξη: Το μεγάλο «στοίχημα» που τράβηξε τα βλέμματα των επιχειρήσεων

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News