Green Economy Παρασκευή 4/02/2022, 17:02
GREEN ECONOMY

Ε.Ε.: Προς κατάργηση των παρασιτοκτόνων – Ανησυχίες για αύξηση στις τιμές τροφίμων

Ε.Ε.: Προς κατάργηση των παρασιτοκτόνων – Ανησυχίες για αύξηση στις τιμές τροφίμων

Προς κατάργηση της χρήσης παρασιτοκτόνων και άλλων χημικών λιπασμάτων σε περιβαλλοντικά προστατευόμενους χώρους κινείται η Ευρωπαϊκή Ένωση, με τα κράτη μέλη να οφείλουν να μειώσουν κατά 50% τη χρήση τους. «Οι καταναλωτές στην Ε.Ε. ενδέχεται να δουν αύξηση στις τιμές τροφίμων, που μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση των εισαγωγών από τρίτες χώρες με λιγότερο αυστηρούς κανόνες όσον αφορά τα παρασιτοκτόνα», αναφέρεται στο σχετικό προσχέδιο του κανονισμού.

Η Κομισιόν υποστηρίζει ότι η κατάργηση είναι απαραίτητη λόγω της αποτυχίας των κρατών μελών να ακολουθούσουν παλαιότερες οδηγίες σχετικά με την μείωση της χρήσης των παρασιτοκτόνων.

Οι αξιωματούχοι αναφέρουν ότι θα εξετάσουν τρόπους για μείωση της επίδρασης που θα έχουν οι σχετικοί κανόνες στην αγορά τροφίμων. Ωστόσο, η Ε.Ε. «οφείλει να μεταβεί σε ένα δίκαιο, υγιές και φιλικό προς το περιβάλλον σύστημα τροφίμων», αναφέρεται στο προσχέδιο, βάσει του οποίου τα παρασιτοκτόνα θα καταργηθούν πλήρως από περιβαλλοντικά προστατευόμενους χώρους πρασίνου.

Η πρόταση αυτή θα πρέπει να υπερψηφιστεί στο Ευρωκοινοβούλιο, ενώ έχει λάβει μικτή αντίδραση από ακτιβιστές στην Ευρώπη. Συγκεκριμένα, ορισμένοι ανησυχούν για την έλλειψη περιορισμών σε αγρότες, οι οποίοι χρησιμοποιούν τα παρασιτοκτόνα σε διάφορες μεθόδους καλλιέργειας. Επίσης, έχουν ήδη εντοπιστεί ορισμένα «παραθυράκια» για παράκαμψη του κανόνα για μείωση της χρήσης κατά 50%.

Η Ευρωβουλευτής Sarah Wiener εξέφρασε ανησυχίες ότι θα η Κομισιόν θα οδηγηθεί σε «κενές υποσχέσεις. «Η πρόταση της Κομισιόν για την βιώσιμη χρήση των παρασιτοκτόνων δεν είναι καθόλου αεροστεγής. Από τη μία, η Κομισιόν αναγνωρίζει ότι η προηγούμενη σύσταση δίνει στα κράτη μέλη υπερβολικά μεγάλο περιθώριο και συνεπώς θέλει να το μετατρέψει σε νόμο. Από την άλλη, η Κομισιόν αποτυπώνει μόνο ανεπαρκή μέτρα για την εφαρμογή αυτής της – κατά βάση – καλής ιδέας».

moneyreview.gr με πληροφορίες από Guardian

Διαβάστε επίσης:

Ecofin: Συμφωνία για μείωση του ΦΠΑ σε αγαθά – υπηρεσίες για το περιβάλλον

Ενεργειακή μετάβαση εν μέσω γεωπολιτικών εντάσεων: Το δύσκολο σταυρόλεξο για την Ευρώπη

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News