Green Economy Τρίτη 7/12/2021, 16:00
GREEN ECONOMY

Ecofin: Συμφωνία για μείωση του ΦΠΑ σε αγαθά – υπηρεσίες για το περιβάλλον

Μικρότεροι συντελεστές και για ψηφιακή μετάβαση - προστασία υγείας

Ecofin: Συμφωνία για μείωση του ΦΠΑ σε αγαθά – υπηρεσίες για το περιβάλλον

Σε συμφωνία για την αλλαγή των κανόνων της Ε.Ε., αναφορικά με τον ΦΠΑ σε αγαθά και υπηρεσίες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, την προστασία της υγείας και την ψηφιακή μετάβαση, κατέληξαν οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο του Ecofin. 

Το deal των υπουργών Οικονομικών, ειδικότερα, επιτρέπει στις χώρες – μέλη να μειώνουν τον ΦΠΑ στις παραπάνω κατηγορίες και να υιοθετούν χαμηλούς συντελεστές φορολόγησης. 

Την ίδια ώρα, η συμφωνία προβλέπει την σταδιακή κατάργηση έως το 2030 ορισμένων από τους χαμηλούς συντελεστές ΦΠΑ σε ορυκτά καύσιμα ή άλλα προϊόντα, τα οποία αυξάνουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. 

Ας μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι η Ε.Ε. έχει δεσμευτεί για τον μηδενισμό των εκπομπών έως το 2050. 

Ο κανονικός συντελεστής ΦΠΑ σε όλα τα αγαθά και τις υπηρεσίες είναι τουλάχιστον 15% στις χώρες της Ευρώπης, με εξαίρεση μια λίστα, στην οποία εφαρμόζονται ένας μειωμένος συντελεστής τουλάχιστον 5%. 

Το ακριβές ύψος καθώς και τα ποια προϊόντα εντάσσονται στη μία ή στην άλλη κατηγορία διαφοροποιούνται ανάμεσα στις χώρες – μέλη της ένωσης. 

Στο μεταξύ, οι Ευρωπαίοι υπουργοί συμφώνησαν τη διατήρηση των μειωμένων συντελεστών στα χημικά λιπάσματα και στα χημικά παρασιτοκτόνα έως την 1η Ιανουαρίου του 2032, προκειμένου να υπάρξει περισσότερος χρόνος για την προσαρμογή και τη μετάβαση των μικρο-αγροτών. 

Πού θα μειωθεί ο ΦΠΑ 

Η συνολική συμφωνία θα επιτρέψει στις κυβερνήσεις να εφαρμόσουν χαμηλότερους συντελεστές ΦΠΑ σε προϊόντα και υπηρεσίες, οι οποίες: 

  • κάνουν την οικονομία πιο κατάλληλη για την ψηφιακή εποχή, όπως η πρόσβαση στο διαδίκτυο και το live streaming πολιτιστικών και αθλητικών εκδηλώσεων. 
  • συμβάλλουν στην προστασία της υγείας, όπως οι μάσκες και άλλα ιατρικά είδη που θεωρούνται αναγκαία για ΑμεΑ. 
  • αντιμετωπίζουν την κλιματική αλλαγή, όπως τα ποδήλατα, τα συστήματα πράσινης θέρμανσης και τα ηλιακά πάνελ. 

Οι χαμηλότεροι συντελεστές θα μπορούν να τεθούν σε εφαρμογή μετά την έγκριση της απόφασης και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κάτι που αναμένεται έως τον Μάρτιο του 2022. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Η πόλη που επιπλέει: Βρήκαν τη λύση στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας

ΕΚΤ: Καμία τράπεζα δεν εκπληρώνει τους στόχους για την κλιματική αλλαγή 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News