Green Economy Δευτέρα 12/07/2021, 12:52
GREEN ECONOMY

Αερομεταφορές: Σχέδιο της Κομισιόν για αύξηση των φόρων στα περιβαλλοντικά επιβλαβή καύσιμα

Με στόχο τη μείωση των εκπομπών άνθρακα κατά 55% έως το 2030

Αερομεταφορές: Σχέδιο της Κομισιόν για αύξηση των φόρων στα περιβαλλοντικά επιβλαβή καύσιμα

Σχέδιο για αύξηση των φόρων στα περιβαλλοντικά επιβλαβή αεροπορικά καύσιμα καταρτίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία ετοιμάζεται να ανακοινώσει την επιβολή φόρου στην κηροζίνη, στο πλαίσιο των μέτρων για τη μείωση των εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου.

Στόχος των Βρυξελλών είναι η παροχή κινήτρων, προκειμένου οι αεροπορικές εταιρείες να στραφούν σε φιλικές προς το περιβάλλον μορφές καυσίμου. Το συγκεκριμένο μέτρο αναμένεται να ανακοινωθεί την Τετάρτη, μαζί με ορισμένα ακόμη, τα οποία θα αποσκοπούν στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 55% έως το 2030.

Σύμφωνα με το προσχέδιο της απόφασης, το οποίο παρουσιάζουν σήμερα οι Financial Times, προτείνεται η αύξηση του κατώτατου φόρου στα επιβλαβή καύσιμα, όπως το πετρέλαιο και η κηροζίνη. Αντίθετα, τα καύσιμα μηδενικών ή χαμηλών εκπομπών, όπως το πράσινο υδρογόνο, θα απαλλάσσονται πλήρως από τους φόρους.

Η επιβολή «περιβαλλοντικών» φόρων κρίνεται ως απολύτως αναγκαία, προκειμένου η Γηραιά Ήπειρος να επιτύχει τον στόχο μετατροπής στην πρώτη περιοχή του πλανήτη με μηδενικές εκπομπές αερίων έως το 2050.

Όμως, οι προωθούμενες αλλαγές, οι οποίες αφορούν κι άλλους κλάδους της οικονομίας, όπως οι αυτοκινητοβιομηχανία και ναυτιλία, αναμένεται να προκαλέσουν πολλαπλές αντιδράσεις τόσο σε επίπεδο επαγγελματιών όσο και σε επίπεδο χωρών.

Πάντως, σε μια κίνηση συμβιβασμού, το σχέδιο της Κομισιόν προκρίνει την εξαίρεση από την αύξηση των φόρων του κλάδου των εμπορικών αερομεταφορών, στον οποίο θα συνεχίσει να εφαρμόζεται το υπάρχον καθεστώς.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News