Green Economy Τετάρτη 29/12/2021, 19:44
GREEN ECONOMY

Γερμανία: Φρένο στους περιβαλλοντικούς στόχους του 2022 – Δυσκολίες στην πράσινη μετάβαση

Γερμανία: Φρένο στους περιβαλλοντικούς στόχους του 2022 – Δυσκολίες στην πράσινη μετάβαση

Η Γερμανία κατά πάσα πιθανότητα θα αποκλίνει από τους περιβαλλοντικούς της στόχους για μείωση της εκπομπής αέριων ρύπων τα επόμενα δύο χρόνια, όπως δήλωσε στην εφημερίδα Die Zeit ο υπουργός Οικονομίας και Κλιματικής Προστασίας της χώρας, Robert Habeck.

Οι φιλόδοξοι στόχοι της Γερμανίας τέθηκαν τον Απρίλιο, όταν το αρμόδιο δικαστήριο απεφάνθη ότι η χώρα οφείλει να επισπεύσει τα περιβαλλοντικά της σχέδια. Μεταξύ άλλων η τότε κυβέρνηση αποφάσισε να στοχεύσει σε περαιτέρω μείωση του ανθρακικό της αποτυπώματος και να καταστεί ανθρακικά ουδέτερ μέχρι το 2045.

Η νέα κυβέρνηση της Γερμανίας παρουσίασε σχέδια για ενίσχυση της περιβαλλοντικής προστασίας. Μεταξύ αυτών ανακοίνωσε και μεταρρυθμίσεις στις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, καθώς και στη βιομηχανία, στις κατασκευές, τις μεταφορές και τον αγροτικό τομέα.

«Κατά πάσα πιθανότητα θα αστοχήσουμε στα σχέδια για το 2022…Ακόμη και για το 2023 θα είναι αρκετά δύσκολο» δήλωσε μεταξύ άλλων ο Habeck, ο οποίος είναι και επικεφαλής των Πράσινων.

Οι στόχοι

Η Γερμανία σκοπεύει να μειώσει την εκπομπή ρύπων στη βιομηχανική παραγωγή, η οποία έχει και το μεγαλύτερο ανθρακικό αποτύπωμα, στους 177 εκατ. τόνους το 2022. Πρόκειται για μείωση της τάξης του 38% σε σχέση με τα επίπεδα του 1990.

Στις μεταφορές, στοχεύει να μειώσει τις εκπομπές στους 139 εκατ. τόνους το 2022 από 145 εκατ. τόνους φέτος.

Ο Habeck τόνισε πως ο αριθμός των ανεμογεννητριών που στήνονται στη Γερμανία ανά έτος θα αυξηθεί στις 1.000 έως 1.500. Τα προηγούμενα χρόνια, ο αριθμός αυτός ανερχόταν στις 450 κατά μέσον όρο. Η αύξηση των ανεμογεννητριών θα συμβάλει στο σχέδιο της κυβέρνησης για να προέρχεται το 80% της ζήτησης για ρεύμα από ανανεώσιμες μέχρι το 2030. Επίσης, στόχος της Γερμανίας είναι να αφιερώσει το 2% της επιφάνειας της χώρας σε υποδομές για ανεμογεννήτριες.

Η τρέχουσα κυβέρνηση προσβλέπει να επιβάλει νόμους για την επιτάχυνση των αδειοδοτήσεων σε ανεμογεννήτριες μέχρι το τέλος του επόμενου έτους. Σύμφωνα με τον Habeck «το 2022 θα είναι ένα από τα πιο εξαντλητικά έτη που έχει βιώσει αυτό το υπουργείο εδώ και πολύ καιρό».

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Φρένο στην απολιγνιτοποίηση – Παράταση στη λειτουργία επτά λιγνιτικών μονάδων

Θέρμανση: Ποια είναι η πιο φθηνή μέθοδος

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News