Green Economy Τρίτη 14/09/2021, 20:42
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Πόσο πρόθυμοι είναι οι πολίτες να αλλάξουν τη ζωή και την εργασία τους για να βελτιώσουν το περιβάλλον

Πόσο πρόθυμοι είναι οι πολίτες να αλλάξουν τη ζωή και την εργασία τους για να βελτιώσουν το περιβάλλον

Η κλιματική αλλαγή γίνεται υπόθεση προσωπική.

Τέσσερις στους πέντε εμφανίζονται πρόθυμοι να κάνουν αλλαγές στον τρόπο που εργάζονται και ζουν προκειμένου να μειώσουν τις επιπτώσεις της παγκόσμιας κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με νέα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν σήμερα από το ερευνητικό κέντρο Pew  σε ένα δείγμα 18.850 ατόμων σε ανεπτυγμένες οικονομίες.

Μόνο το 19% των ερωτηθέντων ανέφεραν ότι θα ήταν πρόθυμοι να κάνουν μερικές ή καθόλου αλλαγές για να μειώσουν τις επιπτώσεις της παγκόσμιας κλιματικής αλλαγής.

Οι άνθρωποι ανησυχούν ότι η κλιματική αλλαγή θα επηρεάσει τη ζωή τους: το 72% των ερωτηθέντων ανησυχούν πολύ ή κάπως ότι η παγκόσμια κλιματική αλλαγή θα τους βλάψει προσωπικά κάποια στιγμή στη ζωή τους. Εν τω μεταξύ, το 27% των ερωτηθέντων δεν ανησυχεί ή δεν ανησυχεί καθόλου ότι η κλιματική αλλαγή θα τους βλάψει προσωπικά κατά τη διάρκεια της ζωής τους.

Από τις 12 Μαρτίου έως τις 26 Μαΐου, το Pew Research Center πραγματοποίησε τηλεφωνική έρευνα σε 16.254 ενήλικες στον Καναδά, το Βέλγιο, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ελλάδα, την Ιταλία, τις Κάτω Χώρες, την Ισπανία, τη Σουηδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Αυστραλία, την Ιαπωνία, τη Νέα Ζηλανδία, τη Σιγκαπούρη, τη Νότια Κορέα και την Ταϊβάν.

Από την 1η έως τις 7 Φεβρουαρίου, το Pew Research Center πραγματοποίησε έρευνα σε 2.596 ενήλικες στις ΗΠΑ στο διαδίκτυο και οι απαντήσεις σταθμίστηκαν ως αντιπροσωπευτικές του ενήλικου πληθυσμού των ΗΠΑ κατά φύλο, φυλή, εθνικότητα, κομματική υπαγωγή, εκπαίδευση και άλλες κατηγορίες.

Η πολιτική πόλωση στις ΗΠΑ φάνηκε ξεκάθαρα στην έρευνα, με μεγάλη διαφορά μεταξύ συντηρητικών και φιλελεύθερων όσον αφορά στην προθυμία τους να αλλάξουν. Στην έρευνα, το 45% των Αμερικανών συντηρητικών δήλωσε ότι ήταν πρόθυμοι να αλλάξουν τον τρόπο που ζουν και εργάζονται για να μειώσουν τις επιπτώσεις της παγκόσμιας κλιματικής αλλαγής, ενώ το 94% των φιλελεύθερων δήλωσε ότι θα ήταν πρόθυμοι να αλλάξουν. Πρόκειται για χάσμα 49 ποσοστιαίων μονάδων, πολύ μεγαλύτερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα.

Στη Γερμανία, για παράδειγμα, το 94% των φιλελεύθερων είναι πρόθυμο να αλλάξει, έναντι 72% των συντηρητικών – διαφορά 22 μονάδων. Στην Ιταλία, αυτό το χάσμα είναι μόνο 7 ποσοστιαίες μονάδες: 96% των φιλελεύθερων έναντι 89% των συντηρητικών.

Ωστόσο, ενώ οι άνθρωποι ανησυχούν συντριπτικά για την κλιματική αλλαγή, δεν έχουν μεγάλη εμπιστοσύνη ότι η ανθρωπότητα θα ανταποκριθεί στην πρόκληση.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News