Green Economy Τετάρτη 29/12/2021, 10:24
GREEN ECONOMY

Φρένο στην απολιγνιτοποίηση – Παράταση στη λειτουργία επτά λιγνιτικών μονάδων

Και δύο πετρελαϊκών μονάδων

Φρένο στην απολιγνιτοποίηση – Παράταση στη λειτουργία επτά λιγνιτικών μονάδων

Έως και το 2025 θα συνεχιστεί η λειτουργία επτά λιγνιτικών και δύο πετρελαϊκών ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων, όπως αποφάσισε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με στόχο την ευστάθεια του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας. 

Πρόκειται, συγκεκριμένα, για τις λιγνιτικές μονάδες Αγίου Δημητρίου 1, 2, 3, 4 και 5, Μελίτη και Μεγαλόπολης 4, καθώς και για τις πετρελαϊκές μονάδες στον ΑΗΣ Αθερινόλακκου στην Κρήτη. 

Η εν λόγω εξέλιξη, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Κ», βάζει φρένο στο πρόγραμμα απολιγνιτοποίησης της χώρας, αποτελώντας έμμεση παραδοχή ότι δεν είμαστε έτοιμοι να εγκαταλείψουμε τον λιγνίτη από το 2023, όταν και επρόκειτο να κλείσει η συντριπτική πλειοψηφία των περιβαλλοντικά επιβλαβών εργοστασίων. 

Σε αυτή την απόφαση, φυσικά, συνέβαλε και η εν εξελίξει ενεργειακή κρίση, η οποία ανέδειξε τα ορυκτά καύσιμα και το πετρέλαιο ως τη φθηνότερη πρώτη ύλη για την ηλεκτροπαραγωγική διαδικασία. 

Πηγές από τη ΔΕΗ, μιλώντας στην «Κ», εξήγησαν ότι η παράταση των ωρών λειτουργίας (κατά παρέκκλιση ευρωπαϊκής περιβαλλοντικής οδηγίας) σε σχέση με την έκλυση εκπομπών ρύπων, τόσο των λιγνιτικών μονάδων όσο και των δύο πετρελαϊκών, κρίνεται απαραίτητη για την ευστάθεια του ηλεκτρικού συστήματος της χώρας, ιδίως κατά τις χρονικές περιόδους ακραίων καιρικών φαινομένων λόγω της κλιματικής αλλαγής. 

Οι εν λόγω μονάδες ήδη λειτουργούν σε καθεστώς παρέκκλισης της ευρωπαϊκής οδηγίας, έχοντας περιορίσει σημαντικά τον επιτρεπόμενο χρόνο λειτουργίας τους που διασφάλισαν με προηγούμενες υπουργικές αποφάσεις. 

Διαψεύδει η ΔΕΗ

Από την πλευρά της, πάντως, η διοίκηση της ΔΕΗ εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει καμία αλλαγή στο πλάνο απόσυρσης των λιγνιτικών μονάδων, όπως αυτό έχει παρουσιαστεί ήδη από τον Δεκέμβριο του 2019 και υλοποιείται κανονικά. 

Για να προσθέσει: «Η απόφαση της Γεν. Διεύθυνσης Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ για τις ώρες λειτουργίας των υφιστάμενων λιγνιτικών μονάδων αφορά σε ώρες που θα έχουν εξαντληθεί έως τον προγραμματισμένο χρόνο απόσυρσής τους». 

Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα απόσυρσης των λιγνιτικών μονάδων, σύμφωνα με τη ΔΕΗ, είναι το ακόλουθο:

  • 2021: Καρδιά 3 – 4 (αποσύρθηκαν)
  • 2022: Μεγαλόπολη 3,  Άγ. Δημήτριος 1-4
  • 2023: Άγ. Δημήτριος 5,  Μελίτη 1, Μεγαλόπολη 4
  • 2025: Πτολεμαΐδα 5 (μετατροπή σε φυσικό αέριο)

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

ΚΕΠΕ: Ενεργειακά εκτεθειμένη η Ελλάδα – Τι πρέπει να κάνει

Ειδικός Λογαριασμός ΑΠΕ: Πλεόνασμα 170 εκατ. ευρώ το 2021

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News