Green Economy Τρίτη 19/10/2021, 19:51
GREEN ECONOMY

Kathimerini Summits, ESG – Αλ. Πατέλης για ΔΕΗ: Το μέλλον είναι επενδύσεις, τα υπόλοιπα είναι λαϊκισμός

Έκκληση για χρήση του δικαιώματος σε επίδομα θέρμανσης

Kathimerini Summits, ESG – Αλ. Πατέλης για ΔΕΗ: Το μέλλον είναι επενδύσεις, τα υπόλοιπα είναι λαϊκισμός

Οι τελευταίες εξελίξεις στη ΔΕΗ θα της επιτρέψουν να προχωρήσει σε επενδύσεις, οι οποίες θα αποτελέσουν μέρος της λύσης στο ενεργειακό ζήτημα, τόνισε από το βήμα του 1st Καθημερινή Athens ESG Summit ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Άλεξ Πατέλης. Τι είπε για τις αυξήσεις στο ρεύμα και το επίδομα θέρμανσης.

Ο κ. Πατέλης, συζητώντας με τον επιχειρηματικό συντάκτη της Καθημερινής και του Money Review, Δημήτρη Δελεβέγκο, και αναφερόμενος στη ΔΕΗ μετά την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου, αφού είπε χαρακτηριστικά ότι η εταιρεία το 2019 βρισκόταν μπροστά στην κατάρρευση, μίλησε για ένα φιλόδοξο πρόγραμμα με στόχο επενδύσεις 6 δισ. ευρώ μόνο μέχρι το 2024, σημειώνοντας ότι συνολικά 3 δισ. ευρώ θα αφορούν Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ενώ θα ακολουθήσουν και εξαγορές στα Βαλκάνια. Ο ίδιος μίλησε για μείωση της εξάρτησης της χώρας από το εξωτερικό, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «το μέλλον είναι επενδύσεις, τα υπόλοιπα απλώς λαϊκισμός».

Διαβάστε επίσης: Αλλαγή σελίδας στη ΔΕΗ: «Πράσινο φως» στην ΑΜΚ και την πώληση του ΔΕΔΔΗΕ

Ο σύμβουλος του πρωθυπουργού, ερωτηθείς σχετικά με την εν εξελίξει ενεργειακή κρίση, μίλησε για πρωτοφανείς αυξήσεις, με αφορμή τις οποίες η κυβέρνηση ανακοίνωσε μέτρα ύψους μισού δισ. ευρώ: «Η Ελλάδα είναι από τις λίγες χώρες που έχουν αντιδράσει με αυτόν τον τρόπο στην ενεργειακή κρίση». Παράλληλα, απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να κάνουν χρήση του δικαιώματος σε επίδομα θέρμανσης, σημειώνοντας ότι περίπου το 80% των νοικοκυριών είναι δικαιούχοι.

Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε σε δρομολογούμενα projects όπως η αποθήκευση φυσικού αερίου στην Καβάλα, ενώ στάθηκε αφενός στη διασύνδεση με την Ιταλία, μετά την εξαγορά της ΔΕΠΑ από την Italgas, αφετέρου στη συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου για τον αγωγό που θα δημιουργηθεί εκεί.

Διαβάστε επίσης: Καθημερινή Summits, ESG – Δημ. Παπαλεξόπουλος: Η «πράσινη» μετάβαση θα φέρει χαμηλότερο ενεργειακό κόστος 

Στο μεταξύ, ο κ. Πατέλης επιβεβαίωσε την πληροφορία του Business Talk για πρωτοβουλία του πρωθυπουργού στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εν όψει των διαπραγματεύσεων που θα επακολουθήσουν στο πλαίσιο του Fit for 55, που είναι η δέσμη νομοθετικών προτάσεων και πρωτοβουλιών πολιτικής για την προσαρμογή στον στόχο να μειωθούν οι εκπομπές ρύπων κατά 55% έως το 2030.

«Η ουσία είναι η απανθρακοποίηση. Θέλουμε μια αγορά με ανταγωνισμό και διαφάνεια που να δίνει φθηνή ενέργεια. Η μόνη λύση είναι η πράσινη ενέργεια. Είναι ζήτημα επιβίωσης, ως εκ τούτου δεν είναι μόνο ευκαιρία για μπίζνες, πρέπει να βρούμε ένα άλλο σύστημα παραγωγής», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Σωκράτης Φάμελλος, Τομεάρχης Περιβάλλοντος & Ενέργειας και Βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. «Πέραν από το συγκυριακό λάθος της κυβέρνησης, η προοπτική πρέπει να αλλάξει προς την πράσινη ενέργεια και τις ΑΠΕ. Η κυβέρνηση δεν στήριξε τις τροπολογίες μας για την ενέργεια. Πουλάμε επιχειρήσεις στο ιταλικό δημόσιο, ενώ το ελληνικό… δεν μπορεί. Υπάρχουν αντιφάσεις. Έχουμε ακρίβεια και αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα. Η πράσινη ενέργεια δεν προωθείται. Τα βήματα είναι διστακτικά και προς τα πίσω.  Ο κλιματικός νόμος είναι έντονη αναγκαιότητα, κάλλιο αργά παρά ποτέ. Η χώρα μας για να φτάσει το στόχο το 2050, πρέπει να τον βάλει λίγο νωρίτερα. Να περάσουμε σε σύστημα χρηματοδοτήσεων με το στόχο τη μηδενική ουδετερότητα προς το κλίμα», σημείωσε ο κ. Φάμελλος.

Οι διαδικασίες αναθεώρησης του εθνικού σχεδίου για την ενέργεια και το κλίμα έχουν ήδη ξεκινήσει και οι στόχοι θα αναθεωρηθούν προς τα πάνω, επεσήμανε η Aλεξάνδρα Σδούκου, γενική γραμματέας Ορυκτών Πρώτων Υλών, στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Όπως είπε, τα μοντέλα που θα τρέξουν θα πρέπει να καταλήγουν στη μείωση των εκπομπών και το ενεργειακό μοντέλο της χώρας θα πρέπει να επιτρέψει μια αδιάλειπτη παροχή και τροφοδοσία ενέργειας η οποία θα είναι προσιτή. Πρόσθεσε δε ότι οι αλλαγές που θα υπάρξουν σε κλάδους όπως η ναυτιλία, οι μεταφορές και οι κατασκευές θα απαιτήσουν σημαντικές επενδύσεις, τονίζοντας πως ήδη από το πρώτο σχέδιο αυτές ανέρχονται στα 44 δισ. ευρώ. Παράλληλα, τόνισε πως τα υπεράκτια αιολικά πάρκα θα αποτελέσουν πηγή ενέργειας για το μέλλον της Ελλάδας.

Από την πλευρά της, η Μαρία Αναργύρου Νίκολιτς, Γενική Διευθύντρια Coca-Cola Τρία Έψιλον, Ελλάδα & Κύπρος αναφέρθηκε στις αλλαγές σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα της εταιρείας, με χρήση της τεχνολογίας προς όφελος της «πράσινης» μετάβασης. «Τα πάντα είναι mindset. Θέλουμε μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα ως το 2040, έχουμε ένα ξεκάθαρο πλάνο για να το πετύχουμε αυτό. Σημαντικό είναι το κομμάτι της ανακύκλωσης, τεράστια πρόκληση και ευκαιρία για όλους. Κάθε συσκευασία έχει και μια δεύτερη ζωή. Θέλουμε έναν κόσμο χωρίς πλαστικά απορρίμματα», ανέφερε μεταξύ άλλων.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News