Business & Finance Τρίτη 19/10/2021, 13:07
ΜΕ ΕΥΡΥΤΑΤΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ

ΔΕΗ: «Πράσινο φως» στην ΑΜΚ και την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ

ΔΕΗ: «Πράσινο φως» στην ΑΜΚ και την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ

Με ευρύτατη πλειοψηφία, άνω του 99%, εγκρίθηκε από τη γενική συνέλευση των μετόχων η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ και η πώληση του 49% των μετοχών του ΔΕΔΔΗΕ.

Αναφερόμενος στον ΔΕΔΔΗΕ ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης τόνισε ότι αποτελεί συνειδητή επιλογή της διοίκησης η διατήρηση του ελέγχου της διοίκησης του Διαχειριστή, με διαδικασίες οι οποίες κατοχυρώνονται στη συμφωνία μετόχων. Η συμφωνία προβλέπει ότι η ΔΕΗ θα διατηρήσει την πλειοψηφία στο δ.σ. και τα όργανα διοίκησης του ΔΕΔΔΗΕ. Υπενθυμίζεται ότι πλειοδότης αναδείχθηκε η Macquarie Infrastructure and Real Assets Group (MIRA), με προσφορά ύψους 2,116 δισ. ευρώ από τα οποία το 1,3 δισ. σε μετρητά και τα υπόλοιπα 800 εκατ. ευρώ με την ανάληψη χρέους.

Σε ό,τι αφορά την ΑΜΚ, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ – ΜΠΕ, τονίστηκε ότι η τρέχουσα συγκυρία αποτελεί ανεπανάληπτη ευκαιρία για την επιχείρηση προκειμένου να ενισχύσει τη θέση της στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή. Η συγκυρία χαρακτηρίζεται από τη βελτίωση των επιδόσεων της ΔΕΗ, την ανάδειξη της χώρας σε ελκυστικό επενδυτικό προορισμό, την άνθιση κεφαλαιαγορών και την ύπαρξη επενδυτικών ευκαιριών. «Η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου είναι η μόνη συναλλαγή που δεν επιβαρύνει τον ισολογισμό με περαιτέρω δανεισμό και παρέχει ισχυρά κεφάλαια για τις επόμενες στρατηγικές κινήσεις της ΔΕΗ», επισημάνθηκε στο πλαίσιο σχετικής ερώτησης μετόχου.

Σχετικά δε με την κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης των υφιστάμενων μετόχων, αναφέρθηκε από τη διοίκηση της εταιρείας ότι με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται διαφανής και πλήρως ανταγωνιστική διαδικασία της τιμής της έκδοσης. Ωστόσο θα υπάρξει πρόνοια για προνομιακή συμμετοχή των υφιστάμενων μετόχων με τρόπο που θα διασφαλίζει τα παραπάνω πλεονεκτήματα.

Τα επόμενα βήματα

Η διοίκηση της ΔΕΗ πιστεύει ότι με την ΑΜΚ και την πώληση του μεριδίου του ΔΕΔΔΗΕ θα μπορέσει να αξιοποιήσει σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες στον ενεργειακό τομέα στην Ελλάδα και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. 

Με δεδομένη την υπό εξέλιξη ενεργειακή μετάβαση στη χώρα και συνολικότεραστις χώρες των Βαλκανίων τα κεφάλαια που θα αντληθούν, μεταξύ άλλων,ισχυροποιούν την θέση της εταιρείας και την καταστούν ικανή να μετάσχει ενεργάστις διεργασίες που λαμβάνουν χώρα με νέα projects και deals. Όπως έχει γράψει το moneyreview.gr με επενδυτικό πλάνο ύψους 8,4 δισ. ευρώ, πρώτοι στόχοι της ΔΕΗ είναι έργα σε Ρουμανία και Βουλγαρία – δύο χώρες στις οποίες το νέο επικαιροποιημένο business plan της επιχείρησης κάνει ειδική αναφορά.

Η Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου θα επιτρέψει στη ΔΕΗ να επιταχύνει και να αυξήσει το επενδυτικό της πρόγραμμα σε €8,4 δισ. μέχρι το 2026, με στόχο:

  • 9,1GW εγκατεστημένης ισχύος ΑΠΕ (συμπεριλαμβανομένων των Υδροηλεκτρικών Σταθμών) η οποία μεταφράζεται σε στόχο EBITDA ύψους €1,7 δισ.
  • τη διερεύνηση της επιλεκτικής και λελογισμένης επέκτασής της σε γειτονικές αγορές στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, προκειμένου να επωφεληθεί από ευκαιρίες ανάπτυξης στην περιοχή
  • την αυξημένη ευελιξία σε στρατηγικό και λειτουργικό επίπεδο μέσω μιας πιο αποτελεσματικής και βιώσιμης κεφαλαιακής δομής.
    να μοιράσει μέρισμα το 35% των κερδών του 2023 και ως το 50% των κερδών το 2026.

moneyreview.gr 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News