Green Economy Τρίτη 9/11/2021, 13:02
GREEN ECONOMY

Τιμολόγια ρεύματος: Αντιδράσεις των παρόχων στις προτάσεις της ΡΑΕ

Mytilineos: Δεσπόζουσα θέση της ΔΕΗ - Χρειαζόμαστε υγιή ανταγωνισμό

Τιμολόγια ρεύματος: Αντιδράσεις των παρόχων στις προτάσεις της ΡΑΕ

Τη δυσαρέσκεια των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας έχει προκαλέσει η προτεινόμενη από τη ΡΑΕ κατηγοριοποίηση των τιμολογίων με βάση τον βαθμό κινδύνου για τους καταναλωτές. Χαρακτηριστική είναι η αντίδραση της Mytilineos, η οποία κάνει λόγο για έλλειμμα ανταγωνισμού στη λιανική αγορά.

Όπως αναφέρεται στο σημερινό φύλλο της Καθημερινής, η Μytilineos μιλά για δεσπόζουσα θέση της ΔΕΗ, η οποία εκπροσωπεί το 77,8% του συνολικού αριθμού παροχών σε χαμηλή και μέση τάση στο διασυνδεδεμένο σύστημα και άνω του 63% της συνολικής κατανάλωσης. 

Παροτρύνει μάλιστα τη ΡΑΕ και τους διαχειριστές πριν προχωρήσουν σε παρεμβατικά μέτρα να θέσουν ως προτεραιότητα την «εφαρμογή των αρχών του υγιούς ανταγωνισμού, εξαλείφοντας άμεσα και με απόλυτο τρόπο πρακτικές που ασφαλώς προηγούνται και ευθύνονται στην ουσία για τα όσα τελικά αναγράφονται σε ένα τιμολόγιο ή μια προτεινόμενη σύμβαση εκπροσώπησης», επισημαίνοντάς το ως «επιτακτική ανάγκη». 

Επιπλέον, θεωρεί επιβεβλημένο τον μετριασμό της υπερσυγκέντρωσης ισχύος με περιορισμό του μεριδίου στην αγορά προμήθειας σε επίπεδα κάτω του 40%.

Παράλληλα, τη διαφωνία της εκφράζει και η ΔΕΗ, η οποία ζητεί, στην περίπτωση τυποποίησης των των τιμολογίων, να επιλεγεί ο δρόμος των κυμαινόμενων με πλαφόν, κυμαινόμενων χωρίς πλαφόν και σταθερών τιμολογίων, κόντρα στη λογική της ομογενοποίησης.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Mytilineos: Έτερον εκάτερον για τη ΔΕΗ

Τιμές ενέργειας: Το γαλλικό σχέδιο που στηρίζει και η Ελλάδα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News