Green Economy Τετάρτη 17/11/2021, 12:42
GREEN ECONOMY

Stella Vita: Το ηλιακό βαν που μπορεί να διανύσει έως και 740 χλμ

Δημιουργήθηκε από φοιτητές στην Ολλανδία

Stella Vita: Το ηλιακό βαν που μπορεί να διανύσει έως και 740 χλμ

Στη δημιουργία ενός ηλιακού βαν, ονόματι «Stella Vita», προχώρησε μια ομάδα φοιτητών στην Ολλανδία, η οποία θέλησε να αναδείξει τις πολλαπλές προοπτικές της ηλεκτροκίνησης στον τομέα των μεταφορών και των ταξιδιών. 

Το πρωτότυπο όχημα μπορεί να διανύσει έως και 740 χιλιόμετρα κατά τη διάρκεια μιας ηλιόλουστης ημέρας, ενώ έχει τη δυνατότητα να αναπτύξει ταχύτητα έως 120 χιλιομέτρων/ώρα. 

Το εσωτερικό του βαν έχει σχεδιαστεί για δύο άτομα και περιλαμβάνει κουζίνα, κρεβάτι, ντουζιέρα, τουαλέτα, όπως και ένα τραπέζι για να μπορεί ο καθένας να φάει ή να εργαστεί.  

Το «Stella Vita» δημιουργήθηκε από τους σπουδαστές, με στόχο να προωθήσουν τα πράσινα ταξίδια. Μάλιστα, για να καταδείξουν τη χρησιμότητά του, επέλεξαν να διανύσουν μια απόσταση περίπου 3.000 χιλιομέτρων, φθάνοντας έως τη νότια Ισπανία.  

 

Σε κάθε στάση, το βανάκι άνοιγε τα ενσωματωμένα ηλιακά πάνελ, γεμίζοντας επιπλέον ενέργεια από τον ήλιο. Και τι γινόταν όταν δεν είχε  ήλιο; Απλώς το συνέδεαν στην πρίζα και φορτιζόταν με ηλεκτρικό ρεύμα. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι αντίστοιχες πρωτοβουλίες έχουν αναληφθεί τόσο στο Ηνωμένο Βασίλειο όσο και τις ΗΠΑ, δύο χώρες που έχουν λανσάρει τα ηλιακά λεωφορεία. Το ίδιο συμβαίνει και στην Ουγκάντα της Αφρικής. 

Η Αυστραλία δε, από το 2017 έχει ξεκινήσει τη λειτουργία ενός ηλιακού τρένου, το οποίο χρησιμοποιεί ενέργεια από τον ήλιο για να κινηθεί στις ράγες.  

Από τον Ιούνιο του 2021, επιπλέον, η IBM έχει ρίξει στη θάλασσα του Ατλαντικού ένα μη επανδρωμένο ηλιακό σκάφος, το οποίο τροφοδοτείται από ηλιακή ενέργεια και συλλέγει διάφορα δεδομένα από τον ωκεανό. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από World Economic Forum

Διαβάστε επίσης:

Rivian: Δεν έχει πουλήσει ποτέ όχημα – Γιατί είναι πολυτιμότερη από την Volkswagen;

Leaseplan στο «MR»: Γιατί οι ιδιώτες στρέφονται στο leasing

Οι «πράσινοι» δισεκατομμυριούχοι του πλανήτη

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News