ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Leaseplan στο «MR»: Γιατί οι ιδιώτες στρέφονται στο leasing

Η ευκαιρία της ψηφιοποίησης των υπηρεσίων και η πρόκληση της έλλειψης ημιαγωγών

Leaseplan στο «MR»: Γιατί οι ιδιώτες στρέφονται στο leasing

Τις νέες συνήθειες και τάσεις, που δημιούργησε η πανδημία και στον τομέα της μακροχρόνιας μίσθωσης αυτοκινήτων κι έχουν μάλλον γίνει αισθητές σε εμπειρικό επίπεδο από τους καταναλωτές, περιγράφει, με συνέντευξη του στο Moneyreview.gr, ο διευθύνων σύμβουλος της Leaseplan Hellas Κωνσταντίνος Πετρούτσος. Εκτός από την επιτάχυνση της ψηφιοποίησης των υπηρεσιών, καταγράφεται σημαντική αύξηση της ζήτησης για leasing που αποτελεί ολοένα και πιο συχνή επιλογή από νοικοκυριά. «Πονοκέφαλο» όμως, για τον κλάδο του αυτοκινήτου είναι η έλλειψη ημιαγωγών που αποτελεί τη βασική αιτία καθυστέρησης της παραγωγής νέων μοντέλων.

Leaseplan στο «MR»: Γιατί οι ιδιώτες στρέφονται στο leasing-1Ποιες είναι οι επιδόσεις του τομέα μακροχρόνιων μισθώσεων αυτοκινήτων στην Ελλάδα από τις αρχές της χρονιάς μέχρι σήμερα; Καταγράφονται επιπτώσεις λόγω της πανδημίας;

Ο αντίκτυπος της πανδημίας στον ευρύτερο τομέα της κινητικότητας είναι πολύπλευρος. Στη χώρα μας, όπως και σε πολλές άλλες αγορές, έρευνες έδειξαν ότι το κοινό στρέφεται στα οχήματα Ι.Χ. για τις μετακινήσεις του, αποφεύγοντας τις δημόσιες συγκοινωνίες υπό τον φόβο της εξάπλωσης του ιού. Αυτή η τάση δίνει δυναμική και στην αγορά του leasing, καθώς όλο και μεγαλύτερο κομμάτι ιδιωτών, επιχειρήσεων και επαγγελματιών αντιλαμβάνεται τα πολλαπλά οφέλη του.

Με λίγα λόγια, ενώ ο Covid-19 δημιούργησε ένα περιβάλλον πρωτοφανών προκλήσεων, την ίδια στιγμή φαίνεται ότι έχει λειτουργήσει – και συνεχίζει να λειτουργεί – ως καταλύτης εξελίξεων και τάσεων. Τάσεων στις οποίες η LeasePlan είχε κατακτήσει ήδη ηγετική θέση, ακόμη και πριν την πανδημία. Μία από αυτές τις τάσεις είναι η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών, η οποία φυσικά επιταχύνθηκε και στον χώρο του leasing. Για παράδειγμα, εν μέσω πανδημίας, η LeasePlan Hellas δημιούργησε το πρώτο e-shop για leasing στην Ελλάδα, προσφέροντας σε ιδιώτες και εταιρικούς πελάτες μια απλή, ξεκούραστη και απρόσκοπτη online εμπειρία στο πλαίσιο της οποίας προσαρμόζουν εύκολα τους όρους της μίσθωσής τους βάσει εξατομικευμένων κριτηρίων αναζήτησης, με μερικά κλικ.

Συναντάτε αύξηση της ζήτησης για leasing από ιδιώτες;

Διαφαίνεται πράγματι μία δυναμική στις ιδιωτικές συνδρομές. Ολοένα και περισσότεροι φαίνεται ότι βλέπουν το leasing ως μια σοφή επιλογή, ιδιαίτερα σε εποχές κρίσης, όχι μόνο για επαγγελματικά και εταιρικά αλλά και για τα ιδιωτικά τους οχήματα. Πρόκειται για μία λύση που απεμπολεί ρίσκα και απελευθερώνει χρόνο και δυνατότητες για όποιον την επιλέγει. Αυτό γίνεται αντιληπτό, όχι μόνο από τις εταιρείες, αλλά και από τους ιδιώτες, καθώς διαφαίνεται μία δυναμική των ιδιωτικών συνδρομών. Την τάση αυτή την παρατηρούμε και από τη λειτουργία του e-shop μας: Γίνεται εμφανές ότι η ευκολία, η γρήγορη διαδικασία και η εξατομίκευση αποτελούν κρίσιμους παράγοντες στροφής και των Ελλήνων καταναλωτών προς το leasing.

Επιπλέον, σήμερα όλο και μεγαλύτερη μερίδα των πολιτών στρέφεται ή επιθυμεί να στραφεί σε λύσεις μετακίνησης που είναι φιλικότερες προς το περιβάλλον και βρίσκει στο leasing τον τρόπο να το κάνει. Η μακροχρόνια μίσθωση διευκολύνει τη μετάβαση σε plug-in υβριδικά ή ηλεκτρικά αυτοκίνητα, χωρίς κανείς να πρέπει να επιβαρυνθεί με το συνολικό κόστος της αγοράς και χρήσης τους.

Πώς επηρεάζει το leasing, ως προς την ανανέωση του στόλου, η έλλειψη ημιαγωγών;

Στις ανατροπές που επέφερε για την παγκόσμια οικονομία και βιομηχανία η πανδημία του Covid-19 συγκαταλέγεται και η παγκόσμια έλλειψη σε ημιαγωγούς. Οι ημιαγωγοί αποτελούν  βασικά εξαρτήματα  για την παραγωγή οχημάτων που ακολουθούν τις σύγχρονες τάσεις και ανάγκες της αγοράς. Η έλλειψη αυτή συμπίπτει με μια παράλληλη αύξηση της ζήτησης για τα νέα οχήματα. Ως αποτέλεσμα, προκύπτουν καθυστερήσεις στις παραδόσεις νέων αυτοκινήτων και van οι οποίες αναμένεται να επηρεάσουν τον κλάδο της κινητικότητας για το μεγαλύτερο μέρος του 2021. Αυτές οι καθυστερήσεις είναι πιθανό να επηρεάσουν τη διαθεσιμότητα κάποιου προαιρετικού εξοπλισμού – στο αισιόδοξο σενάριο – μέχρι και να οδηγήσουν σε καθυστερήσεις στην παραγωγή μιας ολόκληρης σειράς μοντέλων.

Ως LeasePlan, έχουμε παράσχει αναλυτική ενημέρωση και συμβουλές στους πελάτες μας, προκειμένου να τους βοηθήσουμε να βρουν διέξοδο και να ανταποκριθούν στις προκλήσεις που προκύπτουν από την παγκόσμια έλλειψη ημιαγωγών. Συνοπτικά, συνιστούμε προνοητικότητα στις παραγγελίες τόσο για επαγγελματικά όσο και για ιδιωτικά οχήματα, προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι καθυστερήσεις, ενώ είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει ευελιξία και να εξετάζονται εναλλακτικές λύσεις, αφού ενδέχεται να υπάρχουν προκλήσεις ως προς την απόκτηση κάποιων μοντέλων, προαιρετικού ή βασικού εξοπλισμού. Σε κάθε περίπτωση, ένας αξιόπιστος συνεργάτης leasing μπορεί να φανεί πολύτιμος, αφού είναι αυτός που συντονίζεται με τους διαχειριστές στόλων, τους ενημερώνει έγκαιρα και με συνέπεια για τους νέους χρόνους παράδοσης και τους προτείνει εναλλακτικές λύσεις, όπου αυτό είναι δυνατόν, ενώ τους παρέχει διαρκή υποστήριξη καθώς η κατάσταση βρίσκεται εν εξελίξει.

Ποιες προοπτικές παρουσιάζει η ηλεκτροκίνηση και ποιες επενδύσεις έχετε πραγματοποιήσει στο συγκεκριμένο τομέα;

Η κλιματική κρίση είναι πραγματικότητα. Κυβερνήσεις, εταιρείες και κοινωνία των πολιτών κινητοποιούνται, θέτουν στόχους και αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες με κορυφαία προτεραιότητα την ελαχιστοποίηση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος κάθε δραστηριότητας και την οικοδόμηση ενός πιο «πράσινου» μέλλοντος.

Η προώθηση της ηλεκτροκίνησης είναι αναπόσπαστο κομμάτι αυτής της διεθνούς προσπάθειας – και, φυσικά, της δικής μας αναπτυξιακής στρατηγικής. Σε παγκόσμιο επίπεδο, έχουμε δεσμευτεί για καθαρές εκπομπές ρύπων (net zero tailpipe emissions) από τον συνολικό χρηματοδοτούμενο στόλο μας έως το 2030, είμαστε ιδρυτικά μέλη της πρωτοβουλίας EV 100, ενώ αναλαμβάνουμε και πρωτοβουλίες για τη στήριξη της υποδομής φόρτισης των EV, όπως η «ChargeUpNow». Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και το Μνημόνιο Συνεργασίας που υπογράψαμε εντός του 2021 και με τον μεγαλύτερο όμιλο ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας, τη ΔΕΗ, το οποίο ως κεντρικούς στόχους έχει αφενός την αύξηση της μίσθωσης ηλεκτρικών οχημάτων και αφετέρου, τη σημαντική ενίσχυση των υποδομών φόρτισης μέσα από την ενθάρρυνση των πελατών αμφότερων των εταιρειών.

Είναι γεγονός ότι το ηλεκτρικό «αύριο» της κινητικότητας είναι ήδη εδώ – και είμαστε πολύ περήφανοι για τη δική μας συμβολή σε αυτό.

Διαβάστε επίσης: 

Η πανδημία ενίσχυσε τη ζήτηση για leasing

Γιατί η LeasePlan αναμένει βελτιωμένα μεγέθη

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News