Business & Finance Τρίτη 26/10/2021, 11:08
BUSINESS & FINANCE

Το «μαγικό» deal των 4,2 δισ. δολαρίων ή πώς να 28πλασιάσετε τα χρήματά σας

Μία χρεοκοπημένη εταιρεία, ένα τρισεκατομμύριο δολάρια και ένας έκπληκτος CEO

Το «μαγικό» deal των 4,2 δισ. δολαρίων ή πώς να 28πλασιάσετε τα χρήματά σας

Πώς μπορεί μία απλή παραγγελία ύψους 4,2 δισ.   δολαρίων να δημιουργήσει κεφαλαιοποίηση 119 δισ. δολαρίων; Αυτό ακριβώς συνέβη όταν η Hertz παρήγγειλε 100.000 αυτοκίνητα Tesla, με αποτέλεσμα να εκτινάξει την κεφαλαιοποίηση τόσο τη δική της όσο και της αυτοκινητοβιομηχανίας. Πρακτικά, η χρηματιστηριακή αξία που δημιουργήθηκε από το deal ήταν 28 φορές μεγαλύτερο από το ύψος του.

Επρόκειτο, βέβαια, για μία από τις μεγαλύτερες παραγγελίες ηλεκτρικών αυτοκινήτων που έχουν γίνει ποτέ, καθώς η Hertz θα ξοδέψει 4,2 δισ. δολάρια ή περίπου 42.000 δολάρια για κάθε αυτοκίνητο.

Διαβάστε επίσης: Από το μηδέν στο ένα τρισεκατομμύριο: Ποιος το έκανε γρηγορότερα

Η ανακοίνωση οδήγησε τη μετοχή της Tesla σε άνοδο πάνω από 12%, ανεβάζοντας  την κεφαλαιοποίησή της κατά 118 δισ. δολάρια. Η Tesla είναι πλέον η πέμπτη πιο πολύτιμη αμερικανική εισηγμένη εταιρεία, αφού η αξία της έσπασε το φράγμα του 1 τρισ. δολαρίων.

Το «μαγικό» deal των 4,2 δισ. δολαρίων ή πώς να 28πλασιάσετε τα χρήματά σας-1

Χρειάστηκε, λοιπόν, ένα deal με μία εταιρεία ενοικίασης αυτοκινήτων που πρόσφατα χρεοκόπησε για πιάσει η Tesla αυτό το ορόσημο.

Και την ίδια στιγμή, η Hertz κέρδισε κεφαλαιοποίηση 1,17 δισ. δολαρίων από το deal.

Έπειτα από αυτό, ο Elon Musk αύξησε την περιουσία του κατά 36,2 δισ. δολάρια, στα 288,6 δισ. δολάρια. Έτσι και αλλιώς, κατείχε ήδη τη θέση του πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο.  Παρόλα αυτά, ο CEO δεν έκρυψε την έκπληξή του για το ράλι της μετοχής ως απάντηση στη μεγάλη παραγγελία, αφού όπως έσπευσε να επισημάνει στο Twitter, το πρόβλημα της Tesla δεν ήταν ποτέ στον τομέα της ζήτησης, αλλά σε εκείνον της παραγωγής.   

Η παραγγελία-μαμούθ της Hertz 

Σε παραγγελία – μαμούθ 100.000 οχημάτων της Tesla προχώρησε η Hertz Global Holdings, σε ένα πρώτο βήμα για την πράσινη μετάβαση του στόλου ενοικίασης οχημάτων. 

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, πρόκειται για τη μεγαλύτερη παραγγελία ηλεκτρικών Ι.Χ., η οποία αναμένεται να προσφέρει στα ταμεία της Tesla το ποσό των 4,2 δισ. δολαρίων. 

Διαβάστε επίσης: Η νέα κόντρα των κροίσων: Γιατί ο Elon Musk κοροϊδεύει τον πιο συμπαθή δισεκατομμυριούχο

Η παράδοση θα ξεκινήσει άμεσα και θα ολοκληρωθεί μέσα στους επόμενους 14 μήνες, με το Model 3 να διατίθεται στις αμερικανικές και ευρωπαϊκές αγορές από τον επόμενο μήνα.  

Οι πελάτες θα έχουν δικαίωμα πρόσβασης στις υποδομές φόρτισης της Tesla, ενώ και η ίδια η Hertz θα δημιουργήσει το επόμενο διάστημα το δικό της δίκτυο φορτιστών.  Στόχος της εταιρείας ενοικίασης είναι η απόκτηση ενός στόλου περίπου 500.000 ηλεκτρικών Ι.Χ. και φορτηγών. 

Υπενθυμίζεται ότι από τον Ιούνιο, όταν και η Hertz κήρυξε στάση πληρωμής ως απόρροια των επιπτώσεων της πανδημίας, νέο «αφεντικό» είναι τα funds Knighthead Capital Management and Certares Management. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News