Green Economy Κυριακή 14/11/2021, 08:45
GREEN ECONOMY

O απολογισμός της COP26: Τι έφεραν οι δύο εβδομάδες συζητήσεων για το κλίμα

O απολογισμός της COP26: Τι έφεραν οι δύο εβδομάδες συζητήσεων για το κλίμα

Δεκατέσσερις ημέρες συνομιλιών με αρκετές ολονύκτιες συζητήσεις στη Γλασκώβη της Σκωτίας οδήγησαν σε  μερικές πρωτοποριακές υποσχέσεις, ένα σκληρό σύνολο κανόνων για τις αγορές άνθρακα και κάποιους μεγαλόπνοους φιλόδοξους στόχους που θα πρέπει να δοκιμαστούν ενάντια στην πραγματικότητα τα επόμενα χρόνια.

Ο στόχος για τον άνθρακα

Την τελευταία στιγμή εξασφαλίστηκε μια δέσμευση για «σταδιακή μείωση», αντί για «σταδιακή κατάργηση» της παραγωγής ενέργειας από άνθρακα, αλλά η αναφορά στο τελικό ανακοινωθέν εξακολουθεί να είναι σημαντική ως η πρώτη αναφορά του άνθρακα σε κείμενο COP. Υπολείπεται του στόχου, αλλά προχωρά περισσότερο από ό,τι έχει επιτύχει μέχρι σήμερα το G20 και στέλνει ένα σαφές μήνυμα.

Συμφωνία ΗΠΑ – Κίνα

Η μεγαλύτερη έκπληξη στη Γλασκώβη ήταν η συμφωνία των δύο μεγαλύτερων ρυπαντών του πλανήτη να συνεργαστούν. Δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη ενέργεια, αλλά το γεγονός και μόνο ότι οι δύο χώρες κάθησαν στο ίδιο τραπέζι για να συζητήσουν για το κλίμα εν μέσω της ευρύτερης διπλωματικής αντιπαράθεσης είναι θετικό νέο. Η Κίνα ήταν σχεδόν απούσα από τις συνομιλίες μέχρι σήμερα. 

Κανόνες για τις Συναλλαγές Εκπομπών Ρύπων

Δεν ήταν κάτι εύκολο και αναμενόταν εδώ και πολύ καιρό. Η θέσπιση κανόνων για τις διεθνείς συναλλαγές σε διοξείδιου του άνθρακα φέρνει σαφήνεια στον κόσμο των επιχειρήσεων και δημιουργεί συγκεκριμένα πρότυπα θα οποία θα βοηθήσουν στη μείωση των εκπομπών ρύπων, παρότι αρκετοί ακτιβιστές εκφράζουν ανησυχίες ότι δεν είναι αρκετά αυστηροί. Η πίεση όμως για τη δημιουργία κανονιστικού πλαισίου γίνεται ολοένα και μεγαλύτερη, καθώς η συγκεκριμένη εθελοντική αγορά αυξάνεται κατά τρόπο ανεξέλεγκτο. 

 

relates to COP Scorecard: What Did Two Weeks of Talks Actually Achieve?

Η δέσμευση για το μεθάνιο

Περισσότερες από 100 χώρες συμφώνησαν σε μείωση του μεθανίου. Υπάρχει αναφορά στο μεθάνιο για πρώτη φορά στη συμφωνία. Δεν είναι δεσμευτική, όμως και πάλι αποτελεί μία σαφή ένδειξη ότι ήρθε η ώρα να αντιμετωπιστεί το θέμα των εκπομπών μεθανίου που είναι πολύ πιο ισχυρές από αυτές του διοξειδίου του άνθρακα. 

Χρήματα για τις καταστροφές

Για πρώτη φορά, υπάρχει η αναγνώριση ότι οι χώρες που έχουν πληγεί από καταστροφικά κλιματικά γεγονότα θα λάβουν οικονομική βοήθεια. Υπάρχει συμφωνία για τη δημιουργία ενός μηχανισμού — αν και οι λεπτομέρειες καθώς και το ακριβές ποσό που θα πρέπει να δίνεται μένουν να διευκρινιστούν. Αυτό είναι ένα θέμα που θα συζητηθεί στο COP27, στην Αίγυπτο το επόμενο έτος.

Αποψίλωση δασών

Πολλές από τις παράπλευρες συμφωνίες στο COP26 απογοήτευσαν, αλλά η συμφωνία για την αποψίλωση των δασών θα μπορούσε να κάνει τη διαφορά. Σε αντίθεση με ορισμένες από τις υπόλοιπες συμφωνίες, σε αυτήν συμμετείχαν οι κύριοι παίκτες.

Τράπεζες

Ο πρώην πρόεδρος της Τράπεζας της Αγγλίας, Μαρκ Κάρνεϊ, προσπάθησε να δελεάσει τις τράπεζες, τους επενδυτές και τους ασφαλιστές που εκπροσωπούν περιουσιακά στοιχεία της τάξης των 130 τρισ. δολαρίων για την απανθρακοποίηση των δραστηριοτήτων τους μέχρι τα μέσα του αιώνα. Η χρηματοδότηση είναι ένα ισχυρό εργαλείο για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, αλλά η λίστα δεν περιλαμβάνει τις τρεις μεγαλύτερες τράπεζες του πλανήτη, οι οποίες είναι όλες κινεζικές και σημαντικοί πάροχοι χρηματοδότησης άνθρακα.

O Μαγικός αριθμός

Η συμφωνία ανοίγει το δρόμο για να περιοριστεί η αύξηση της θερμοκρασίας στους 1,8 βαθμούς Κελσίου, εάν βεβαίως πραγματοποιηθούν όλες οι δεσμεύσεις, σύμφωνα με τη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ), και εδώ υπάρχει ένα μεγάλο αν. Βεβαίως, η επίτευξη αυτή είναι πολύ καλύτερη από αυτό που αναμενόταν, αλλά εξακολουθεί να είναι πολύ πιο πάνω από αυτό που θεωρείται ασφαλές.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News