Green Economy Παρασκευή 5/11/2021, 13:44
GREEN ECONOMY

Πώς και γιατί το φοινικέλαιο καταστρέφει τον πλανήτη μας

Πώς και γιατί το φοινικέλαιο καταστρέφει τον πλανήτη μας

Σε μία από τις μεγάλες απειλές για τη βιωσιμότητα του πλανήτη εξελίσσεται σιγά – σιγά το φοινικέλαιο, το οποίο εξακολουθεί να προκαλεί μεγάλες καταστροφές στην άγρια ζωή του πλανήτη, εξαιτίας της αποψίλωσης των δασών. 

Στην 9η Σύνοδο του ΟΗΕ για το Κλίμα (σήμερα διεξάγεται η 26η), οι παγκόσμιοι ηγέτες είχαν τονίσει την ανάγκη μείωσης των καλλιεργειών φοινίκων, σε μια προσπάθεια διάσωσης των άγριων και παρθένων δασών. 

Σήμερα, σχεδόν το 80% της παγκόσμιας αγοράς φοινικέλαιου παραμένει άθικτο. Κι αυτό, επειδή κανείς δεν θέλει να πληρώσει για αυτή την αλλαγή. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία του 2019, η αγορά του φοινικέλαιου ανέρχεται σε δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια, με βασική χώρα εξαγωγών να είναι η Ινδονησία (15,3 δισ. δολάρια), η οποία συνεχίζει να μετατρέπει τεράστιες ποσότητες δασών σε καλλιέργειες φοινίκων. 

Πώς και γιατί το φοινικέλαιο καταστρέφει τον πλανήτη μας-1

Το φοινικέλαιο είναι φθηνό, άφθονο και παράγεται με μεγάλη ευκολία. Επομένως, για τους παραγωγούς αποτελεί την τέλεια λύση, προκειμένου να βγάλουν ορισμένα χρήματα. 

Υπολογίζεται δε, ότι κάθε άνθρωπος στον πλανήτη καταναλώνει περίπου 8 κιλά φοινικέλαιου ετησίως. Άλλωστε, βρίσκεται σε τόσα πολλά διαφορετικά προϊόντα.  

Είναι χαρακτηριστικό ότι το 50% των ετικετών στα σούπερ μάρκετ περιλαμβάνει μια μεγάλη, μικρή ή μέτρια ποσότητα φοινικέλαιου. Από τα τρόφιμα και τα καλλυντικά έως τα καθαριστικά και τα καύσιμα.  

Αυτή η διευρυμένη χρήση του φοινικέλαιου έχει οδηγήσει σε τριπλασιασμό των φοινικοδασών από το 2000 έως σήμερα, με τη μεγαλύτερη αύξηση να καταγράφεται στις χώρες της Ασίας. (Ινδονησία, Μαλαισία). Το ίδιο ισχύει και στη Δυτική Αφρική. 

Ωστόσο, η αύξηση των φοινικοδασών έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των άγριων δασών, τα οποία είναι απαραίτητα για τη βιωσιμότητα του πλανήτη. Είναι ενδεικτικό ότι από το 2002 έως το 2020, η έκταση των παρθένων δασών συρρικνώθηκε κατά 17% στη Μαλαισία και κατά 10% στην Ινδονησία.  

Μεγάλο πρόβλημα αποτελεί και το γεγονός ότι περισσότερο από το 80% της παραγωγής προέρχεται από μη πιστοποιημένες καλλιέργειες, κάτι το οποίο επιτείνει το μέγεθος της ανεξέλεγκτης αποψίλωσης. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Δεν είναι μόνο ο άνθρακας: Το βλέμμα στο μεθάνιο

Greenwashing: Τι είναι και γιατί έχει σημασία

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News