Green Economy Τετάρτη 27/10/2021, 12:35
GREEN ECONOMY

Επιστολή Greenpeace στον Κ. Μητσοτάκη εν όψει COP26 – Τι ζητεί

«Επιτέλους αποφασίστε αν οδεύουμε προς μία “Πράσινη και Δίκαιη Ανάκαμψη και Μετάβαση” ή όχι» αναφέρει ο Γενικός Διευθυντής του ελληνικού γραφείου της Greenpeace

Επιστολή Greenpeace στον Κ. Μητσοτάκη εν όψει COP26 – Τι ζητεί

Έκκληση στον Κυριάκο Μητσοτάκη να αναλάβει «πραγματική κλιματική δράση» τασσόμενος «υπέρ μίας ουσιαστικά δίκαιης και πράσινης μετάβασης για την Ελλάδα, την Ευρώπη και τον πλανήτη σε μία οικονομία μηδενικού ισοζυγίου άνθρακα με κοινωνικά δίκαιο τρόπο το αργότερο ως το 2045» απευθύνει ο Γενικός Διευθυντής του ελληνικού γραφείου της Greenpeace, Ν. Χαραλαμπίδης, σε επιστολή του προς τον Έλληνα Πρωθυπουργό, εν όψει της Διάσκεψης Κορυφής του ΟΗΕ για το Κλίμα (COP26).

«Η επερχόμενη παγκόσμια Διάσκεψη του ΟΗΕ που θα πραγματοποιηθεί στη Γλασκώβη θα κρίνει επί της ουσίας την επιβίωση της χώρας μας και ολόκληρου του πλανήτη. Σε αυτήν την ιστορική στιγμή, η κυβέρνηση της Ελλάδας και εσείς προσωπικά καλείστε όχι μόνο να τοποθετηθείτε, αλλά και να αναλάβετε πραγματική κλιματική δράση» αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Χαραλαμπίδης.

Επισημαίνει ακόμη πως ενώ η Συμφωνία του Παρισιού έθεσε ως στόχο τον περιορισμό της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας στον 1,5°C, «οι κυβερνήσεις που υπέγραψαν τη συμφωνία αυτή, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, δεν υπόσχονται τις αναγκαίες μειώσεις εκπομπών για να το πετύχουν». «Η πρόσφατη έκθεση σχετικά με τις Εθνικά Καθορισμένες Συνεισφορές (ΕΚΣ – NDCs) δείχνει ότι δεν πλησιάζουμε καθόλου τον στόχο της Συμφωνίας του Παρισιού για τον 1,5°C μέχρι το τέλος του αιώνα. Δυστυχώς, με τις υπάρχουσες πολιτικές οδηγούμαστε σε μείωση εκπομπών κατά λιγότερο από 1% έως το 2030, όταν η επιστήμη μας προειδοποιεί ότι η μείωση αυτή πρέπει να είναι 50%. Αυτό πρέπει να αλλάξει στη Γλασκώβη» τονίζει ο Γενικός Διευθυντής του ελληνικού γραφείου της Greenpeace.

Με αφορμή δε τις πρόσφατες δηλώσεις του πρωθυπουργού στο Ριάντ, για την προώθηση προς ψήφιση φιλόδοξου κλιματικού νόμου αλλά και για τη στήριξή του σε ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για τη συμπερίληψη τόσο της αποθήκευσης άνθρακα και του ορυκτού αερίου, αλλά και της πυρηνικής ενέργειας, στον Κανονισμό της Ε.Ε. σχετικά με τη θέσπιση πλαισίου για τη διευκόλυνση των βιώσιμων επενδύσεων (EU Taxonomy Regulation) ο κ. Χαραλαμπίδης αναφέρει:

«Κύριε πρωθυπουργέ, επιτρέψτε μου να είμαι σαφής και ευθύς, όπως εξάλλου απαιτούν οι σημερινές έκτακτες συνθήκες:

  1. Επιτέλους αποφασίστε αν οδεύουμε προς μία “Πράσινη και Δίκαιη Ανάκαμψη και Μετάβαση” ή όχι. Εάν ναι, τότε το ορυκτό αέριο, η αποθήκευση άνθρακα και η πυρηνική ενέργεια απλώς δεν έχουν θέση. Σε αντίθετη περίπτωση, δίνετε στην ελληνική κοινωνία αντικρουόμενα μηνύματα που σίγουρα δεν συμβάλλουν στη στήριξη και ενεργό συμμετοχή της.
  2. Για να μειωθούν στο μισό οι εκπομπές μέχρι το 2030, η χώρα μας πρέπει να μειώσει τις ακαθάριστες εκπομπές της κατά τουλάχιστον 65% ως το 2030 (με έτος βάσης το 1990) και να επιτύχει οικονομία μηδενικού ισοζυγίου το αργότερο ως το 2045. Για να γίνει αυτό, απαιτούνται πιο φιλόδοξοι στόχοι για την κοινωνικά δίκαιη και ταχεία ανάπτυξη των ΑΠΕ στη χώρα μας, καθώς και για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και εξοικονόμησης με παρεμβάσεις μετατροπής των κατοικιών σε κτίρια σχεδόν μηδενικής κατανάλωσης. Οι υπάρχοντες εθνικοί στόχοι είναι απλά ανεπαρκείς. Σχέδια για αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα στο Β. Αιγαίο αποτελούν σαφή στροφή προς τα πίσω.
  3. Για ακόμη μιά φορά, (όπως κάνατε και το 2019 στη Σύνοδο των ΗΕ στη Ν. Υόρκη αλλά και στη Μασσαλία – IUCN το 2021), με την εξαγγελία για τον κλιματικό νόμο καταλαμβάνετε την κοινωνία εξαπίνης, καθώς δεν έχει πραγματοποιηθεί στοιχειώδης διαβούλευση ή κάποια απαραίτητη διαδικασία εκπαίδευσης και συμμετοχής της κοινωνίας γύρω από ένα τόσο κρίσιμο θέμα που αφορά το μέλλον όλων μας. Πώς αλήθεια περιμένετε την κοινωνία στη συνέχεια να αγκαλιάσει τα απαραίτητα μέτρα που ζητά κατ’ ελάχιστον η επιστήμη; Πώς περιμένετε την κοινωνία να μην αντιδράσει σε σημαντικές αλλαγές στην καθημερινότητα, εφόσον δεν κατανοεί τη σκοπιμότητα και την αναγκαιότητα των μέτρων; Οι συνεχιζόμενες αντιδράσεις τοπικών κοινωνιών σε έργα ΑΠΕ δεν σας έδειξαν κάτι;».

Ο κ. Χαραλαμπίδης σημειώνει τέλος πως «καμία εξαγγελία, σχέδιο ή δέσμευση δεν θα αποφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα για την αντιμετώπιση της υπαρξιακής αυτής κρίσης αν οι ίδιοι οι πολίτες δεν είναι συμμέτοχοι στη διαμόρφωση των προτεινόμενων λύσεων από εδώ και στο εξής» και εκφράζει την ελπίδα πως ο πρωθυπουργός «θα πράξει το ιστορικό του καθήκον απέναντι στις σημερινές και επόμενες γενιές των πολιτών της χώρας».

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News