Green Economy Σάββατο 30/10/2021, 12:12
GREEN ECONOMY

NY Times: Η πράσινη μετάβαση αλλάζει την οικονομική μοίρα της Ελλάδας

NY Times: Η πράσινη μετάβαση αλλάζει την οικονομική μοίρα της Ελλάδας

«Η Ελλάδα καλωδιώνεται για το μέλλον», γράφουν οι New York Times σε εκτενές ρεπορτάζ το οποίο παρουσιάζει τις κινήσεις ενεργειακού μετασχηματισμού της Ελλάδας σαν μία προσπάθεια να αλλάξει η οικονομική μοίρα της χώρας. 

Το δημοσίευμα αναφέρεται στο υποθαλάσσιο ηλεκτρικό καλώδιο που επιτρέπει στα νησιά να αντικαταστήσουν τα εργοστάσια που λειτουργούν με πετρέλαιο με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας από τον άπλετο αέρα και τον ήλιο της Ελλάδας, τους προορισμούς που γίνονται «εργαστήρια μηδενικών εκπομπών» για επιχειρήσεις όπως η Volkswagen και στις αλλαγές που γίνονται στην ηπειρωτική χώρα, κυρίως στον τομέα της απολιγνιτοποίησης. 

Πρόκειται, όπως γράφει η εφημερίδα, για έναν ηράκλειο άθλο για μία χώρα 10 εκατ. ατόμων που πρόσφατα βγήκε από μία 10ετή κρίση και εξακολουθεί να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τους υδρογονάνθρακες για την ενέργειά της. 

«Όμως, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση επιδιώκει να γίνει ένας παγκόσμιος ηγέτης στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής, η Ελλάδα στοιχηματίζει ότι εάν στραφεί προς ένα μέλλον χωρίς υδρογονάνθρακες, μπορεί να αναδιαμορφώσει την οικονομική μοίρα της», σημειώνει. 

«Η ανάπτυξη της οικονομίας είναι άρρηκτα δεμένη με το να γίνουμε όσο πιο πολύ ενεργειακά ανεξάρτητοι μπορούμε», λέει στους New York Times ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Η Ελλάδα μπορεί να γίνει παράδειγμα του πώς η ενεργειακή μετάβαση και η δράση για το κλίμα μπορούν να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και βιώσιμη ανάπτυξη», προσθέτει. 

Οι BlackRock, Quantum Energy Partners και Fortress Investment Group βλέπουν μεγάλες ευκαιρίες για πράσινες επενδύσεις στην Ελλάδα, ενώ αμερικανικές, κινεζικές και ευρωπαϊκές επιχειρήσεις προτείνουν αιολικά πάρα, υδροηλεκτρικούς σταθμούς και projects υδρογόνου και αποθήκευσης ενέργειας, αναφέρει το δημοσίευμα. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News