Green Economy Παρασκευή 8/10/2021, 19:58
GREEN ECONOMY

BofA: Γιατί ο Πούτιν δεν θα σώσει την Ευρώπη από την ενεργειακή κρίση

BofA: Γιατί ο Πούτιν δεν θα σώσει την Ευρώπη από την ενεργειακή κρίση

Η Gazprom δεν μπορεί να σώσει την Ευρώπη από την ενεργειακή κρίση φέτος τον χειμώνα, παρά τις δηλώσεις του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν για αύξηση των εξαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου, προειδοποιεί η Bank of America.

Με το φυσικό αέριο στις αποθήκες να είναι περίπου 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα χαμηλότερα από τον μέσο όρο των τελευταίων πέντε ετών, και εν μέσω ισχυρής ζήτησης, η ευρωπαϊκή αγορά αερίου θα παραμείνει «σφικτή» για ολόκληρη τη χειμερινή σεζόν, προειδοποιεί η Bank of America. Στο πλαίσιο αυτό, η Capital Economics έγραφε σε χθεσινή ανάλυσή της ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ενδεχομένως να αναγκαστούν να επιβάλλουν ακόμα και διακοπές στην ηλεκτροδότηση και «δελτίο» στο ρεύμα σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

BofA: Γιατί ο Πούτιν δεν θα σώσει την Ευρώπη από την ενεργειακή κρίση-1

Όπως τονίζει η Bank of America, παρά τις δηλώσεις του Πούτιν, οι δυνατότητες που έχει η Gazprom να αυξήσει τις προμήθειες φυσικού αερίου προς την Ευρώπης φέτος τον χειμώνα θα είναι περιορισμένες. Οι βασικοί λόγοι είναι οι εξής:

1.       Η Ρωσία ακόμα γεμίζει τις δικές της αποθήκες αερίου.

2.       Η παραγωγή της Gazprom βρίσκεται ήδη στα υψηλά 10 ετών.

3.       Η Ρωσία είναι απρόθυμη να αυξήσει την μεταφορική δυνατότητα μέσω της Ουκρανίας.  

Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία του οίκου, η ημερήσια ροή φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την Ευρώπη είναι μειωμένη κατά 30% από τις αρχές του Οκτωβρίου. Από τις αρχές του έτους, η προμήθεια ρωσικού αερίου μέσω αγωγών προς την Ευρώπη είναι μειωμένη κατά 12%, λόγω των 20% χαμηλότερων όγκων μέσω της Ουκρανίας και της κατά 14% χαμηλότερης προμήθειας μέσω του αγωγού Γιαμάλ-Ευρώπης έπειτα από το ατύχημα που σημειώθηκε στο εργοστάσιο της πόλης Νόβι Ουρενγκόι.  

BofA: Γιατί ο Πούτιν δεν θα σώσει την Ευρώπη από την ενεργειακή κρίση-2

Έπειτα από μία πρόσκαιρη ανάκαμψη έως τα τέλη του Σεπτεμβρίου, οι παραδόσεις μέσω του αγωγού Γιαμάλ-Ευρώπη μειώθηκαν κατά ένα τρίτο την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου, καθώς η Gazprom μείωσε τους όγκους τράνζιτ που είχε κλείσει, εν αναμονή της έναρξης του Nord Stream 2. Παρόλα αυτά, όπως τονίζει η BofA, η συνολική παραγωγή αερίου της Ρωσίας ήταν αυξημένη κατά 10% από τις αρχές του έτους, αφού η Gazprom εμφάνισε αύξηση 12%.  Η εταιρεία αύξησε τις προμήθειες προς την εσωτερική αγορά, προκειμένου να γεμίσουν οι αποθήκες, εν όψει της χειμερινής περιόδου.

Κ. Σαμ. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News