Απόψεις Παρασκευή 8/10/2021, 07:48
ΑΠΟΨΕΙΣ

Όταν η Ρωσία κρατάει τα κλειδιά

Όταν η Ρωσία κρατάει τα κλειδιά

Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που μιλούσαμε για τον νέο Ψυχρό Πόλεμο ανάμεσα στη Ρωσία και τη Δύση. Αλλά να που τώρα μας «καίει» πιο πολύ ο ψυχρός χειμώνας που έρχεται και οι τιμές – φωτιά στην ενέργεια για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Και κάπως έτσι ο έως πρότινος μεγάλος αντίπαλος βρίσκει την ευκαιρία να φορέσει τη στολή του λευκού ιππότη και να προσφέρει λύση στην Ευρώπη. Η φραστική παρέμβαση του Βλαντίμιρ Πούτιν την ώρα που το φυσικό αέριο «απογειωνόταν» έφερε ηρεμία στις αγορές. Και ανησυχία σε πολλούς αλλούς.  

Ο Ρώσος πρόεδρος διαβεβαίωσε ότι η Gazprom δεν παίζει κανένα παιχνίδι, ότι τιμά τις υποχρεώσεις, που έχει αναλάβει με τα ευρωπαϊκά συμβόλαιά της και προανήγγειλε εξαγωγές – ρεκόρ ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, απορρίποντας τα σενάρια που θέλουν τη Μόσχα να κλείνει τις στρόφιγγες για να πάρουν οι Ευρωπαίοι μία γεύση του τι σημαίνει «δελτίο» στο ρεύμα και τη θέρμανση. Αλλά και δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι η λύση μπορεί να έρθει πολύ πιο γρήγορα και με λιγότερο κόστος εάν υπάρξει εναλλακτική διαδρομή μεταφοράς του ρωσικού αερίου στη γηραιά ήπειρο. Και για να μην έχει αμφιβολίες κανείς ποια είναι αυτή, ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης, Αλεξάντερ Νόβακ, το ξεκαθάρισε: O Nord Stream 2 πρέπει να λάβει άμεσα έγκριση λειτουργίας. 

Πρόκειται για ένα project 11 δισ. ευρώ (στο οποίο έχουν συμφέροντα και γερμανικές επιχειρήσεις) που προκαλεί έντονο εκνευρισμό στις ΗΠΑ και διχάζει την Ευρώπη, αλλά πρωτίστως αποκαλύπτει τις αδυναμίες της δεύτερης. Η Ε.Ε. έχει διακηρυγμένο στόχο να περιορίσει την εξάρτησή της από το ρωσικό αέριο, αλλά εξακολουθεί να καλύπτει με αυτό το 43% των αναγκών της.

Σήμερα με τα αποθέματά της σε χαμηλά δεκαετίας η εξάρτηση αυτή γιγαντώνεται και κάνει πολλούς να μιλήσουν για έναν εκβιασμό. Θεωρούν ότι η Ρωσία εσκεμμένα κράτησε από τον Σεπτέμβριο και έπειτα σε χαμηλά επίπεδα τις ροές για να τροφοδοτήσει έτι περαιτέρω το ράλι στις τιμές της ενέργειας και να κάμψει τις αντιστάσεις απέναντι στον νέο αγωγό της.

Η ίδια το αρνείται κατηγορηματικά. Ο Nord Stream 2 είναι η «θεραπεία» στα προβλήματα της Ευρώπης και όχι ο «ιός» που τα προκάλεσε, τονίζει.

Για τους απλούς πολίτες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που περιμένουν με φόβο τους λογαριασμούς του χειμώνα μικρή σημασία έχει τι από τα δύο ισχύει. Δεν είναι ο Πούτιν το πρόβλημά τους, αλλά η αδυναμία της Ευρώπης να «αυτονομηθεί» ενεργειακά. 

Είτε οι Ευρωπαίοι ηγέτες τον πουν ιππότη, είτε εκβιαστή, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Η ενεργειακή κρίση χτύπησε την πόρτα της Ευρώπης και βρήκε τη Ρωσία να κρατάει τα κλειδιά. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News