Green Economy Παρασκευή 8/10/2021, 15:43
GREEN ECONOMY

Ενεργειακή κρίση: Σχέδιο της Ε.Ε. για έκτακτες αγορές φυσικού αερίου από τρίτη χώρα

Οι αποφάσεις θα ληφθούν στη Σύνοδο Κορυφής

Ενεργειακή κρίση: Σχέδιο της Ε.Ε. για έκτακτες αγορές φυσικού αερίου από τρίτη χώρα

Σχέδιο για την αντιμετώπιση των πληθωριστικών πιέσεων στον κλάδο της ενέργειας καταρτίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία καλείται να θωρακιστεί εν όψει του δύσκολου χειμώνα.

Πιο συγκεκριμένα, η Κομισιόν εξετάζει την πιθανότητα οι εθνικές κυβερνήσεις να προχωρήσουν στην από κοινού αγορά και αποθήκευση πρόσθετων ποσοτήτων φυσικού αερίου, σε μια προσπάθεια τόνωσης των αποθεμάτων της Γηραιάς Ηπείρου.

Μια τέτοια επιλογή, σύμφωνα με το έκτακτο σχέδιο, αφενός θα αυξήσει την ενεργειακή ανθεκτικότητα της Ε.Ε. αφετέρου θα αποτρέψει μια μελλοντική αύξηση των τιμών.

Ήδη, μάλιστα, εξετάζεται η έναρξη συζητήσεων με τρίτη χώρα για την προμήθεια των συγκεκριμένων ποσοτήτων φυσικού αερίου.

Διαβάστε επίσης: Διπλασιάζονται η έκπτωση ρεύματος και το επίδομα θέρμανσης

Στο σχέδιο της Κομισιόν, επίσης, περιλαμβάνεται μια κεντρική δοηγία για τη μείωση των φόρων επί των ενεργειακών προϊόντων, την απευθείας στήριξη των ευάλωτων πολιτών και τη χορήγηση κρατικής βοήθειας προς τις πιο αδύναμες εταιρείες.

Μέχρι στιγμής, οι χώρες της Ε.Ε. έχουν λάβει μέτρα αποκλειστικά σε εθνικό επίπεδο, χωρίς να έχει υιοθετηθεί μια κοινή γραμμή αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης.

Υπενθυμίζεται ότι το πρόβλημα εδράζεται κατά κύριο λόγο, στην εκτίναξη των τιμών φυσικού αερίου, η οποία παρασέρνει ανοδικά τόσο την τιμή του άνθρακα όσο και τις τιμές των δικαιωμάτων εκπομπών.

Διαβάστε επίσης: Bloomberg: 100 δισ. ευρώ ο «λογαριασμός» για τον βαρύ χειμώνα στην Ευρώπη

Από την πλευρά της, η αύξηση των τιμών του αερίου αποδίδεται τόσο στη μείωση των αποθεμάτων (λόγω των μειωμένων παραδόσεων από τη Ρωσία και τη Νορβηγία) όσο και στην αύξηση της ζήτησης, ως απόρροια της τάχιστης ανάκαμψης της οικονομίας από την πανδημική κρίση.

Η εργαλειοθήκη της Κομισιόν, η οποία ενδέχεται να τροποποιηθεί, θα καθοριστεί στη Σύνοδο Κορυφής της 21ης – 22ης Οκτωβρίου, στις Βρυξέλλες. Δεν αποκλείεται δε, να περιλαμβάνει μερικά από τα μέτρα που ήδη εφαρμόζονται στα κράτη – μέλη:

  • Φορολογικές απαλλαγές ή μειώσεις συντελεστών
  • Στήριξη των βιομηχανιών για γρηγορότερη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια
  • Παροχή κινήτρων για μακροπρόθεσμες αγορές Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας
  • Αφαίρεση του κόστους των ΑΠΕ από τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος
  • Θέσπιση ανώτατων ορίων τιμών
  • Παροχή επιδομάτων στους πιο ευάλωτους

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News