Green Economy Τρίτη 21/09/2021, 11:55
GREEN ECONOMY

Βρετανία: Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για το πρώτο πράσινο ομόλογο

Στόχος για φέτος αποτελεί η άντληση τουλάχιστον 15 δισ. λιρών από τις εκδόσεις πράσινων ομολόγων

Βρετανία: Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για το πρώτο πράσινο ομόλογο

Το βιβλίο προσφορών για την πρώτη έκδοση πράσινου κρατικού ομολόγου άνοιξε σήμερα Τρίτη η Βρετανία, στην πρώτη της προσπάθεια να αντλήσει κεφάλαια από τίτλους οι οποίοι θα είναι συνδεδεμένοι με έργα που είναι φιλικά προς το περιβάλλον

Σύμφωνα με έναν από τους ανάδοχους της έκδοσης, το πράσινο gilt είναι λήξης 2023 και το αρχικό κουπόνι έρχεται με επιτόκιο 0,875%, περί των 7,5 με 8,5 μονάδων βάσεως υψηλότερα εν συγκρίσει με το συμβατικό δωδεκαετές λήξης τον Ιούνιο του 2032. Στο μεταξύ σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες η ζήτηση ανήλθε ξεπέρασε τις 90 δισ. λίρες που συνιστά ρεκόρ, με τις προσφορές αυτές να κατατίθενται σε διάστημα μόλις 45 λεπτών. 

Οι τράπεζες Barclays, BNP Paribas, Citi, Deutsche Bank, HSBC και JP Morgan λειτουργούν από κοινού ως ανάδοχοι της συναλλαγής. 

Βάσει του σχεδιασμού της κυβέρνησης (τον επόμενο μήνα θα βγει στις αγορές με νέο πράσινο ομόλογο 20ετούς ή 30 ετούς διάρκειας), στόχος για φέτος αποτελεί η άντληση τουλάχιστον 15 δισ. λιρών από τις εκδόσεις πράσινων ομολόγων. Για το σύνολο του τρέχοντος έτους η Βρετανία έχει προγραμματίσει να εκδόσει κρατικά gilts συνολικού ύψους 253 δισ. στερλινών. 

Η σημερινή έκδοση έρχεται σχεδόν 10 μήνες αφότου ο υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ, ανακοίνωσε ότι η χώρα του θα αρχίσει ένα πρόγραμμα εκδόσεων πράσινων ομολόγων. 

Το ταμείο διαχείρισης δημόσιου χρέους εμφανιζόταν διστακτικό ως προς την έκδοση νέας μορφής χρέους, εκφράζοντας αμφιβολίες ότι ο σχετικά μικρός όγκος των εκδόσεων σε σχέση με τα συμβατικά ομόλογα θα απέτρεπε τους επενδυτές να αγοράσουν πράσινα ομόλογα αν η απόδοσή τους δεν ήταν πιο συμφέρουσα. 

Ωστόσο με τα έως τώρα δεδομένα, παρόμοιες κινήσεις από άλλες χώρες έχουν τύχει μεγάλης ζήτησης από τους επενδυτές και τα funds που ενδιαφέρονται για περιουσιακά στοιχεία φιλικά προς το περιβάλλον. 

Η Τράπεζα της Αγγλίας από τη μεριά της, έχει δηλώσει ότι θα συμπεριλάβει τα πράσινα ομόλογα στο δικό της πρόγραμμα αγορών ομολόγων.  

Στο μεταξύ σύμφωνα με σημερινά στοιχεία ο δανεισμός του δημόσιου τομέα υποχώρησε περισσότερο του αναμενομένου τον Αύγουστο. Συγκεκριμένα ο δανεισμός του δημόσιου τομέα συρρικνώθηκε κατά 21% σε σχέση με τον Αύγουστο του 2020, στα 20,5 δισ. στερλίνες, ωστόσο αισθητά υψηλότερα σε σχέση με τις προβλέψεις των αναλυτών του Reuters για ποσό της τάξεως των 15,6 δισ. λιρών.  

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News