Green Economy Τρίτη 21/09/2021, 07:38
GREEN ECONOMY

O Dr. Theodore και τα σχέδια για νέο FSRU στον Βόλο

O Dr. Theodore και τα σχέδια  για νέο FSRU στον Βόλο

Μετά τον σταθμό FSRU (Πλωτό Σταθμό Αποθήκευσης και Αεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου) στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης που αναπτύσσει η Gastrade (και βρίσκεται προ των πυλών της λήψης της  τελικής επενδυτικής απόφασης) και το FSRU «Διώρυγα Gas» στους Αγίους Θεοδώρους που ωριμάζει η Motor Oil,  υπάρχουν σχέδια -σε αρχικό στάδιο- για δημιουργία FSRU και στο λιμάνι της Βόλου.

Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από ανακοίνωση της ΡΑΕ τη Δευτέρα, σύμφωνα με την οποία στις 25 Αυγούστου παρέλαβε αίτηση από την εταιρεία Mediterranean Gas -που ιδρύθηκε το 2020 και εδρεύει στο Βόλο- για χορήγηση Άδειας Ανεξάρτητου Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΑΣΦΑ) του έργου «ΑΡΓΩ FSRU» στο λιμάνι του Βόλου. 

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Mediterranean Gas  η εταιρεία σκοπεύει να απασχολήσει πάνω από 1.360 άτομα έως το 2025 (προς το παρόν βρίσκεται στην κατηγορία 11-50 άτομα, στη βάση του προφίλ της στο LinkedIn…)  και επιδιώκει να αναδείξει το λιμάνι του Βόλου σε διεθνή κόμβο ενεργειακού εφοδιασμού, αναπτύσσοντας -μεταξύ άλλων- υποδομές  LNG, μικρής κλίμακας LNG,  φόρτωσης φορτηγών LNG, ανεφοδιασμού LNG,  συμπιεσμένου φυσικού αερίου (CNG) και παραγωγής ενέργειας.

Η αναζήτηση στοιχείων  για την «ταυτότητα» της εταιρείας και το σχήμα των μετόχων στο ΓΕΜΗ, καταλήγει σε έναν….παλιό γνώριμο της ελληνικής ενεργειακής αγοράς. Ο λόγος για τον Θεόδωρο Θεοδωρόπουλο, που έχει δραστηριοποιηθεί και στο παρελθόν στην Ελλάδα, ως εκπρόσωπος επιχειρηματικών συμφερόντων από το Κατάρ, από την θέση του διευθύνοντος Συμβούλου της Powerglobe.

Η εν λόγω εταιρεία με έδρα τη Ντόχα  είχε υποβάλει προ ετών την πρόταση για το project Power4Crete -για την κάλυψη του ενεργειακού ελλείμματος του νησιού-, το οποίο προέβλεπε την εγκατάσταση ενός πλωτού τερματικού LNG  στον Αθερινόλακκο  και μονάδα ηλεκτροπαραγωγής από φυσικό αέριο (που θα τροφοδοτούνταν από το τερματικό) για την κάλυψη των ηλεκτρικών αναγκών του νησιού.  

H Powerglobe φερόταν να έχει προβεί σε συμφωνία αγοράς έκτασης γης στην περιοχή για να αναπτύξει το project, το οποίο λειτουργούσε ανταγωνιστικά προς τον σχεδιασμό για την κάλυψη του ελλείμματος ισχύος της Κρήτης με τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις με το ηπειρωτικό Σύστημα («μικρή» διασύνδεση Κρήτης-Πελοποννήσου που λειτουργεί ήδη, «μεγάλη» διασύνδεση Κρήτης-Αττικής που βρίσκεται υπό κατασκευή). Σε κάθε περίπτωση, το Power4Crete έμεινε στα χαρτιά, αφού η ΡΑΕ απέρριψε τόσο την αίτηση για δημιουργία μονάδας ηλεκτροπαραγωγής φυσικού αερίου ισχύος 350 MW,  όσο και την αίτηση για άδεια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας ισόποσης ισχύος.

Με ενδιαφέρον αναμένονται οι εξελίξεις στο νέο εγχείρημα του «Dr. Theodore» επί ελλαδικού εδάφους, χωρίς να είναι επί του παρόντος σαφές εάν το «ΑΡΓΩ FSRU» για το οποίο η Mediterranean Gas αιτήθηκε άδεια από τη ΡΑΕ ταυτίζεται πλήρως ως προς τα βασικά του χαρακτηριστικά με το project που φέρεται να σχεδίαζε η Powerglobe στο λιμάνι του Βόλου για κατασκευή  FSRP, δηλαδή  πλωτής εγκατάστασης αποθήκευσης και αεριοποίησης LNG για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Σύμφωνα με τις  πληροφορίες που είχαν κυκλοφορήσει τον Ιούλιο του 2020 στον ξένο Τύπο (ιστοσελίδα Tradewinds) ο σχεδιασμός αφορούσε μονάδα δυναμικότητας  180,000 cbm LNG (αποθήκευση και επαναεριοποίηση) και στο σκέλος της ηλεκτροπαραγωγής, μονάδα συνδυασμένου κύκλου, ισχύος 300 MW. Κατά το ίδιο δημοσίευμα,  το εν λόγω project εντασσόταν στη στρατηγική ενίσχυσης της παρουσίας της PowerGlobe στην ευρωπαϊκή αγορά LNG.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News