Green Economy Σάββατο 18/09/2021, 20:32
GREEN ECONOMY

Σχέδιο ΗΠΑ – Ε.Ε. για μείωση των εκπομπών μεθανίου κατά 30%

Έως το τέλος της δεκαετίας

Σχέδιο ΗΠΑ – Ε.Ε. για μείωση των εκπομπών μεθανίου κατά 30%

Έκκληση για την άμεση υιοθέτηση του σχεδίου μείωσης των εκπομπών μεθανίου, οι οποίες ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για την υπερθέρμανση του πλανήτη και εντάσσονται στις λεγόμενες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, απηύθυναν Ευρωπαϊκή Ένωση και ΗΠΑ. 

Το σχέδιο, το οποίο παρουσιάστηκε το βράδυ της Παρασκευής από τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, έχει ως στόχο την περικοπή των εκπομπών μεθανίου κατά τουλάχιστον 30% έως το 2030 (σε σχέση με τα επίπεδα του 2020). 

«Ο πρόεδρος Μπάιντεν έκανε ένα σημαντικό βήμα προς μια παγκόσμια συμφωνία για τη μείωση των εκπομπών μεθανίου» έγραψε στο Twitter η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. «Θα προσεγγίσουμε τους διεθνείς εταίρους μας, ώστε να πείσουμε όσο περισσότερους μπορούμε να ενταχθούν στο σχέδιο» έσπευσε να προσθέσει. 

Σε κοινή ανακοίνωσή τους, Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες ανέφεραν ότι ήδη έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους στο σχέδιο η Αργεντινή, η Γκάνα, η Ινδονησία, το Ιράκ, το Μεξικό και η Βρετανία. 

Το σχέδιο θα παρουσιαστεί επισήμως στην COP26, την οποία θα διοργανώσει Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών τον Νοέμβριο στη Γλασκώβη. 

Η ταχεία μείωση των εκπομπών μεθανίου, σε συνδυασμό με τις δράσεις για τη μείωση του διοξειδίου του άνθρακα και άλλων αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, θεωρείται ως η αποτελεσματικότερη στρατηγική για να περιοριστούν μεσοπρόθεσμα οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και να επιτευχθεί ο στόχος για τη συγκράτηση της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας κάτω από τον 1,5 βαθμό Κελσίου. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News