GREEN ECONOMY

Ανοίγει ο δρόμος για το «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» – Προϋπόθεση η ηλεκτρονική ταυτότητα

Στην τελική ευθεία το νέο πρόγραμμα - Τέσσερις βασικές αλλαγές

Ανοίγει ο δρόμος για το «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» – Προϋπόθεση η ηλεκτρονική ταυτότητα

Την έναρξη της διαδικασίας των εκταμιεύσεων για τους πρώτους δικαιούχους του προγράμματος «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» προανήγγειλε η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του ΥΠΕΝ, Αλεξάνδρα Σδούκου, κατά την τοποθέτήσή της στο συνέδριο του ΤΕΕ.

Όπως σημείωσε, αύριο Πέμπτη ανοίγει το πληροφοριακό σύστημα για την υποβολή του δεύτερου Πιστοποιητικού Ενεργειακής Αναβάθμισης (Β’ ΠΕΑ), με το οποίο πιστοποιείται ότι μέσω των παρεμβάσεων που έγιναν, επιτεύχθηκε η ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα κατά τρεις κλάσεις, που ήταν ένα από τα προαπαιτούμενα του προγράμματος.

Η ίδια πρόσθεσε ότι έχει απλοποιηθεί και το σύστημα ελέγχου πληρότητας (των απαραίτητων εγγράφων και δικαιολογητικών) μέσω  checklist, για να μην υπάρχουν καθυστερήσεις.

Η κ. Σδούκου προανήγγειλε επίσης την παρουσίαση του Οδηγού του νέου «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» από τον υπουργό ΠΕΝ κ. Κώστα Σκρέκα το αμέσως επόμενο διάστημα ενώ αναφέρθηκε συνοπτικά στις βασικές αλλαγές που δρομολογούνται σε σχέση με το τελευταίο πρόγραμμα:

Τέσσερις αλλαγές 

  • Καταργείται το σύστημα χρονικής προτεραιότητας των αιτήσεων (First In First Out-FIFO) –το οποίο είχε προκαλέσει πολλές γκρίνιες- και αντικαθίσταται από συγκριτικό σύστημα αξιολόγησης με ενεργειακά πρωτίστως αλλά και κοινωνικά κριτήρια, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται η ανηγμένη εξοικονόμηση ενέργειας, η αρχική ενεργειακή κλάση του κτιρίου, η παλαιότητά του, οι βαθμοημέρες και το εισόδημα του δυνητικά ωφελούμενου. Θα υπάρχει ειδική μέριμνα για ΑμεΑ, μακροχρόνια ανέργους, μονογονεϊκές οικογένειες και κάθε ένα από τα κριτήρια θα έχει συγκεκριμένο βάρος. H αναγκαιότητα εισαγωγής εισοδηματικών και κοινωνικών κριτηρίων προκύπτει και από το γεγονός ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, το 61,8% των αιτούντων στα δυο προηγούμενα προγράμματα προέρχονταν μεν από τις δυο πρώτες εισοδηματικές κατηγορίες. Όμως, μόλις το 10% προήλθε από την πρώτη κατηγορία των πλέον αδύναμων οικονομικά, των οποίων η συμμετοχή επιδιώκεται να αυξηθεί στο νέο πρόγραμμα.
  • Παραμένει η υποχρέωση για ενεργειακή αναβάθμιση της κατοικίας κατά τρεις τουλάχιστον κλάσεις 
  • Στο νέο πρόγραμμα εντάσσεται για πρώτη φορά η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου που θα είναι υποχρεωτική για την αίτηση και το κόστος της θα επιδοτείται
  • Καταβάλλεται προσπάθεια ώστε ο διαμοιρασμός των πόρων να γίνει ανά νομό και όχι ανά Περιφέρεια όπως συνέβαινε μέχρι τώρα. Όπως είπε η κ. Σδούκου, «θα ληφθούν σοβαρά υπόψη οι βαθμοημέρες για την κατανομή των πόρων. Ταυτόχρονα θα αποτελούν και κριτήριο για τη βαθμολογία και επομένως την προτεραιοποίηση των αιτήσεων». Με άλλα λόγια, «επαναπροσδιορίζονται οι επιδοτήσεις και αναδιαρθρώνονται οι κόφτες, ούτως ώστε να είναι περισσότεροι οι πολίτες που μπορούν να ενταχθούν και να επωφεληθούν από το νέο πρόγραμμα», σημείωσε, προσθέτοντας ότι στόχος για τον επόμενο κύκλο είναι η ένταξη 50.000 κατοικιών, να «πέσουν» στην αγορά περί το 1 δις. ευρώ μαζί με τη μόχλευση και να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή εξοικονόμηση»  

Ο μέχρι τώρα απολογισμός των «Εξοικονομώ»

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα απολογιστικά στοιχεία που παρουσίασε η κ. Σδούκου για τους προηγούμενους -τρεις- κύκλους προγραμμάτων ενεργειακής εξοικονόμησης που έχουν τρέξει μέχρι τώρα. 

Για τον πρώτο κύκλο, η απορρόφηση των πόρων (560 εκατ. ευρώ) έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, για τον δεύτερο κύκλο που «έτρεξε» στο τέλος του 2019 και η υλοποίηση του οποίου «έπεσε» πάνω στην πανδημία, η απορρόφηση είναι στο 50% (με προϋπολογισμό 353 εκατ . ευρώ) δηλαδή έχουν γίνει 11.360 εκταμιεύσεις σε σύνολο 21.600 υπαγωγών  Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας  δίνει παράταση 6 μηνών για την ολοκλήρωση των παρεμβάσεων -και την υποβολή των σχετικών δικαιολογητικών- με δεδομένο ότι η σχετική προθεσμία κανονικά εκπνέει σήμερα.

Τέλος, για το «Εξοικονομώ-Αυτονομώ», οι εκταμιεύσεις -όπως προαναφέρθηκε- ξεκινούν άμεσα, ενώ η διαδικασία των υπαγωγών βαίνει προς ολοκλήρωση, αφού σε σύνολο 40.000 περίπου αιτήσεων έχουν υπαχθεί οι 33.288. Ο προϋπολογισμός του προγράμματος ανήλθε σε 908 εκατ. ευρώ. Με την ολοκλήρωση των δυο κύκλων του «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον» και του «Εξοικονομώ-Αυτονομώ», θα έχουν ωφεληθεί περίπου 100.000 κατοικίες ενώ θα έχουν εξοικονομηθεί σχεδόν 2,8 δισεκατομμύρια κιλοβατώρες. 

Ειδικά για το «Εξοικονομώ-Αυτονομώ», ο μέσος όρος επιδότησης είναι περίπου στο 75%, αυξημένος κατά 30% σε σχέση με τον αμέσως προηγούμενο κύκλο, ενώ 30.000 από τα 40.000 κτίρια που εντάχθηκαν ήταν αρχικής ενεργειακής κλάσης Ζ (7.000 κτίρια) και Η (23.000 κτίρια), δηλαδή ενεργοβόρα κτίρια.

Η απόσβεση της συνολικής επένδυσης εκτιμάται στα 10,3 χρόνια, όμως για τους ωφελούμενους, η απόσβεση της ίδιας συμμετοχής εκτιμάται ότι μπορεί να επιτευχθεί σε λίγο παραπάνω από δυο χρόνια. Τέλος, ως προς το είδος των παρεμβάσεων, οι πιο ακριβές ήταν τα κουφώματα και οι θερμομονώσεις, ενώ το ζεστό νερό χρήσης αποτέλεσε τη πιο αποδοτική επένδυση σύμφωνα με τον συσχετισμό κόστους και ενεργειακής εξοικονόμησης.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News