Green Economy Πέμπτη 25/03/2021, 13:50
GREEN ECONOMY

Οδηγός για το Εξοικονομώ – Αυτονομώ: 100 ερωτήσεις – απαντήσεις

Οδηγός για το Εξοικονομώ – Αυτονομώ: 100 ερωτήσεις – απαντήσεις

Αναλυτικές οδηγίες για τη συμμετοχή των νοικοκυριών στο πρόγραμμα Εξοικονομώ – Αυτονομώ εξέδωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας καθώς επίκειται η έναρξη των εργασιών για όσους εντάχθηκαν στο πρόγραμμα στο πλαίσιο της τελευταίας προκήρυξης.

Το ΥΠΕΝ διευκρινίζει μεταξύ άλλων ότι:

-Οι πληρωμές προς τους προμηθευτές θα πρέπει να γίνουν πριν την υποβολή της αίτησης εκταμίευσης της επιδότησης η οποία θα πρέπει να συνοδεύεται από τις αποδείξεις πληρωμής, ψηφιοποιημένες.

– Προκαταβολή από το πρόγραμμα χορηγείται μόνο στην περίπτωση που ο ωφελούμενος έχει εγκεκριμένο δάνειο. Η προκαταβολή ισούται με το 70 % του δανείου (και όχι του επιλέξιμου προϋπολογισμού του έργου).

-Η εξόφληση των δαπανών μπορεί να γίνει και με πιστωτική κάρτα.

-Επιτρέπεται η αλλαγή προμηθευτών καθώς και η υποβολή δαπανών διαφορετικών από αυτές που περιγράφονται στην αίτηση. Όμως σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να τηρούνται τα ανώτατα όρια ανά υποκατηγορία παρέμβασης που ορίζονται στον Οδηγό Εφαρμογής του Προγράμματος.

-Αν το ακίνητο μεταβιβαστεί κατά την διάρκεια υλοποίησης του έργου, χάνει το δικαίωμα των ωφελημάτων του Προγράμματος, δηλαδή δεν μπορεί να συνεχίσει η αίτηση με άλλον ιδιοκτήτη. Σε περίπτωση που το ακίνητο μεταβιβαστεί μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, ο νέος ιδιοκτήτης θα πρέπει να αποδεχτεί τις υποχρεώσεις που προκύπτουν λόγω της υπαγωγής της κατοικίας στο Πρόγραμμα και αναφέρονται στον Οδηγό Εφαρμογής του Προγράμματος (π.χ. να διατηρήσει το έργο για τουλάχιστον τρία έτη από την τελική εκταμίευση του δανείου ή/και της επιχορήγησης από το πρόγραμμα της «άμεσης ενίσχυσης»).

Μπορείτε να δείτε τις απαντήσεις που δίνει το υπουργείο σε 100 ερωτήσεις στα Σχετικά Αρχεία. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News