Green Economy Τρίτη 29/06/2021, 16:15
GREEN ECONOMY

Μπαίνει σε τροχιά η αναθεώρηση του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα

Μπαίνει σε τροχιά η αναθεώρηση του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα

Στην πρώτη συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής για την Ενέργεια και το Κλίμα, η οποία έχει ως αντικείμενο την αναθεώρηση του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) συμμετείχε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας. Η Επιτροπή συνεδρίασε υπό την προεδρία της Γενικής Γραμματέως Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρας Σδούκου και έθεσε τις προτεραιότητες της διαδικασίας, έπειτα από την έγκριση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των νέων ευρωπαϊκών στόχων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050.

Το αναθεωρημένο ΕΣΕΚ θα αποτυπώνει τις βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης στον τομέα της ενεργειακής και κλιματικής πολιτικής, καθώς και τα μέτρα πολιτικής σε ένα ευρύ φάσμα οικονομικών δραστηριοτήτων, όπως είναι οι μεταφορές, η ναυτιλία, ο αγροτικός τομέας, ο τουρισμός κ.ά. Συγχρόνως, θα συμπεριλάβει νέες τεχνολογίες και καινοτόμες εφαρμογές που κερδίζουν έδαφος σε όλη την Ευρώπη και δεν περιλαμβάνονται στον υφιστάμενο εθνικό σχεδιασμό, ενώ σημαντική θα είναι η αξιοποίηση των νέων χρηματοδοτικών πόρων και εργαλείων που είναι πλέον διαθέσιμα για τη χρηματοδότηση της πράσινης μετάβασης. 

Απευθυνόμενος στα μέλη της Επιτροπής, ο κ. Σκρέκας ανέφερε μεταξύ άλλων πως «η Ελλάδα, με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ανταποκρίθηκε άμεσα στους αναθεωρημένους στόχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το 2030, οι οποίοι είναι πλήρως εναρμονισμένοι με το όραμα της Ευρώπης να καταστεί η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος έως το 2050».

Σημείωσε ακόμη πως «εκτός από τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις που έχουμε δρομολογήσει, όπως την απολιγνιτοποίηση της ηλεκτρικής παραγωγής ταχύτερα από κάθε ευρωπαϊκή χώρα, σύντομα θα ψηφίσουμε και τον πρώτο Κλιματικό Νόμο στην ιστορία της χώρας». Ο νόμος αυτός μαζί με το αναθεωρημένο ΕΣΕΚ θα αποτελέσουν τον οδικό χάρτη για τη δραστική μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και τον ενεργειακό μετασχηματισμό, υπογράμμισε ο υπουργός. «Το ζητούμενο είναι να αλλάξουμε τις συνήθειές μας στην παραγωγή και την κατανάλωση και να δημιουργήσουμε ένα βιώσιμο οικονομικό μοντέλο, με ισχυρό περιβαλλοντικό πρόσημο και με ανθεκτικότητα στις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής προς όφελος των πολιτών» πρόσθεσε.

Από την πλευρά της η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου, επισήμανε πως «στόχος της ελληνικής Κυβέρνησης είναι να παραμείνει η Ελλάδα στην πρώτη γραμμή των χωρών που αντιμάχονται την κλιματική αλλαγή. Το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα είναι υπόθεση όχι μόνο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ή της ελληνικής Κυβέρνησης, αλλά πρωτίστως είναι ένα τεράστιο στοίχημα για τη χώρα. Η αύξηση της ευρωπαϊκής φιλοδοξίας ως προς τον στόχο της μείωσης εκπομπών αερίων θερμοκηπίου αποτελεί ένα δυνατό έναυσμα για να προσαρμόσουμε και να αυξήσουμε κι εμείς τη δική μας φιλοδοξία. Οι εξελίξεις στην ενέργεια και στο κλίμα είναι ραγδαίες, ούτως ή άλλως, αλλά η πανδημία έγινε ο καταλύτης για πιο ριζικές αλλαγές». 

Στο πλαίσιο της συνεδρίασης ιδιαίτερη αναφορά έγινε στον ρόλο του ΕΣΕΚ και πώς αυτό θα λειτουργήσει συμπληρωματικά με τον πρώτο Κλιματικό Νόμο της χώρας, τον οποίο έχει ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το κάθε μέλος της Επιτροπής εφεξής θα υποβάλει, βάσει ενός δομημένου ερωτηματολογίου που έχει προετοιμαστεί από το ΥΠΕΝ και παρουσιάστηκε κατά τη συνεδρίαση, γραπτώς τις προτάσεις του για τους εθνικούς στόχους, τα μέτρα και τις πολιτικές που θα συμπεριληφθούν στο αναθεωρημένο ΕΣΕΚ. Η συλλογή των στοιχείων και ο καθορισμός των κύριων θεματικών, βάσει των ερωτηματολογίων, θα έχει ολοκληρωθεί ως τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που πρότεινε η Πρόεδρος της Επιτροπής. Οι νέες στρατηγικές κατευθύνσεις που θα προταθούν θα αποτελέσουν τους βασικούς άξονες της αναθεώρησης του Εθνικού Σχεδίου.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News