GREEN ECONOMY

Ο φάκελος της ενέργειας στο Ταμείο Ανάκαμψης – Αίτημα και για το project της Energean

Ο φάκελος της ενέργειας στο Ταμείο Ανάκαμψης – Αίτημα και για το project της Energean

Projects ευθυγραμμισμένα με την «πράσινη ατζέντα», πολλά εκ των οποίων χαρακτηρίζονται από υψηλό βαθμό ωρίμανσης από αδειοδοτικής και μελετητικής πλευράς, κυριαρχούν στον φάκελο των ενεργειακών έργων που θα προτείνει η ελληνική κυβέρνηση προς χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες του «MR», ο φάκελος περιέχει και μια έκπληξη: Πρόκειται για την ένταξη πρότασης για την επιχορήγηση κατασκευής εγκατάστασης δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα (Carbon Capture and Storage, CCS). Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η πρόταση αφορά στο project της Energean για κατασκευή μονάδας αποθήκευσης CO2 και παραγωγής μπλε υδρογόνου στην περιοχή του Πρίνου στη Βόρειο Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «MR» ο φάκελος περιέχει και μια έκπληξη: Πρόταση να ενταχθεί στη χρηματοδότηση το project της Energean για κατασκευή μονάδας αποθήκευσης CO2 και παραγωγής μπλε υδρογόνου στην περιοχή του Πρίνου. 

Κύριοι άξονες του επικαιροποιημένου σχεδίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι -μεταξύ άλλων- οι εξής:

-Παρεμβάσεις για την ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών και την αναβάθμιση του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας: Προβλέπεται ειδικότερα κονδύλι της τάξης των 600 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση τεσσάρων σημαντικών έργων του ΑΔΜΗΕ: Τη «μεγάλη» διασύνδεση Κρήτης-Αττικής (που βρίσκεται σε φάση υλοποίησης), την Δ’ Φάση της Διασύνδεσης των Κυκλάδων (Σαντορίνη-Μήλος-Φολέγανδρος-Σέριφος), για την οποία αναμένεται άμεσα η επιλογή του αναδόχου για τη διασύνδεση Νάξου-Σαντορίνης και έπονται οι διαγωνισμοί για τα υπόλοιπα υποέργα, την αναβάθμιση του ΚΥΤ Κουμουνδούρου (που βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος μετά τη διπλή βλάβη στις αρχές Φεβρουαρίου) και την Γραμμή Μεταφοράς Υπερυψηλής Τάσης 400 KV Κόρινθος-Κουμουνδούρου, που αποτελεί τμήμα του «Ανατολικού Διαδρόμου» Μεγαλόπολη-Κόρινθος-ΚΥΤ Κουμουνδούρου.

-Στήριξη συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας για την ενίσχυση της διείσδυσης των ΑΠΕ: Όπως δήλωσε προ ημερών και ο υπουργός ΠΕΝ κ. Κώστας Σκρέκας, έχει προβλεφθεί κονδύλι της τάξης των 400 εκατ. ευρώ για εγκατάσταση σταθμών αποθήκευσης όλων των τεχνολογιών (αντλησιοταμίευση και συστοιχίες μπαταριών), συνολικής ισχύος 1.200 MW κατά μέγιστο.

-Αναβαθμίσεις δικτύων ΔΕΔΔΗΕ με στόχο την ενίσχυση της ανθεκτικότητας και την προστασία του περιβάλλοντος: Εδώ περιλαμβάνονται οι υπογειοποιήσεις εναερίων γραμμών μέσης τάσης σε δασικές περιοχές, οικισμούς με ιδιαίτερη πολιτιστική ή τουριστική αξία, κέντρα πόλεων και περιοχές που είναι ευάλωτες σε ακραία καιρικά φαινόμενα, ένα project που ανέβηκε ψηλά στις κυβερνητικές προτεραιότητες στον απόηχο της κακοκαιρίας «Μήδειας».

-Αύξηση εγκατεστημένης ισχύος σε υποσταθμούς του ΔΕΔΔΗΕ, ώστε να αρθούν οι τεχνικοί περιορισμοί και να διευκολυνθεί η σύνδεση νέων ΑΠΕ με βάση τους στόχους του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα.

Στο σκέλος της Ενεργειακής Εξοικονόμησης προβλέπονται τρία διαφορετικά προγράμματα: α) Το «Εξοικονομώ-Αυτονομώ», β) παρεμβάσεις για την αναβάθμιση της ενεργειακής αποδοτικότητας των επιχειρήσεων και γ) πρόγραμμα ανακαίνισης δημοσίων κτιρίων και κοινωνικών υποδομών.

-Στο σκέλος της Ενεργειακής Εξοικονόμησης προβλέπονται τρία διαφορετικά προγράμματα, με διακριτή χρηματοδότηση: Το πρόγραμμα εξοικονόμησης κατοικιών (το γνωστό «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» που τρέχει ήδη και βρίσκεται υπό ανασχεδιασμό) με προϋπολογισμό 1,6 δισ. ευρώ, πρόγραμμα με παρεμβάσεις για την αναβάθμιση της ενεργειακής αποδοτικότητας των επιχειρήσεων (με προϋπολογισμό άνω των 500 εκατ. ευρώ), και πρόγραμμα ανακαίνισης δημοσίων κτιρίων και κοινωνικών υποδομών, ύψους 200 εκατ. ευρώ.

-Τρία διαφορετικά προγράμματα, συνολικού προϋπολογισμού άνω των 300 εκατ. ευρώ, προβλέπονται -κατά πληροφορίες- και για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης, με την χρηματοδότηση να προορίζεται κατά κύριο λόγο για την ανάπτυξη του δικτύου υποδομών φόρτισης, αλλά και για την στήριξη επενδυτικών σχεδίων που αφορούν στην εφοδιαστική αλυσίδα της ηλεκτροκίνησης.

-Στα 300 εκατ. ευρώ έχει προσδιοριστεί και η ζητούμενη χρηματοδότηση για την αποκατάσταση των λιγνιτωρυχείων της ΔΕΗ στη Δυτική Μακεδονία, με το σχετικό κονδύλι να καταλήγει τελικά στο Ταμείο Ανάκαμψης, καθώς είχε τεθεί θέμα μεταφοράς του στο Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης.

-Τέλος, κονδύλι 250 εκατ. ευρώ προβλέπεται για την κατάρτιση και επικύρωση πολεοδομικών σχεδίων, συμπεριλαμβανομένων των τοπικών και ειδικών πολεοδομικών σχεδίων, των Ζωνών Υποδοχής Συντελεστή (ΖΥΣ) κτιρίων κ.α.

Σημειώνεται ότι η πρόταση του ΥΠΕΝ απεστάλη στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας στην πενταμελή Συντονιστική Επιτροπή η οποία θα συγκεντρώσει τα σχέδια όλων των υπουργείων και θα προχωρήσει στην τελική τους επεξεργασία, ώστε να σταλεί στις αρχές Απριλίου στις Βρυξέλλες το Εθνικό Σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης. Η καταληκτική προθεσμία για την αποστολή -για όλες τις χώρες της ΕΕ- είναι η 30η Απριλίου.

moneyreview.gr

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News