Green Economy Πέμπτη 25/02/2021, 17:46
GREEN ECONOMY

Energean: Project 500 εκατ. δολαρίων στον Πρίνο

Energean: Project 500 εκατ. δολαρίων στον Πρίνο

Πρόταση για την κατασκευή εγκαταστάσεων αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα και εργοστασίου υδρογόνου στη Β. Ελλάδα, κοντά στον Πρίνο, κατέθεσε στην ελληνική κυβέρνηση η Energean, σύμφωνα με το Bloomberg.

Θα είναι το πρώτο project αυτού του είδους στη Μεσόγειο, όπως είπε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Μαθιός  Ρήγας κατά τη διάρκεια συνεδρίου, χθες.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, επικαλούμενο πηγές που έχουν γνώση του σχεδίου, το ύψος του project πλησιάζει τα 500 εκατ. δολάρια και εάν εγκριθεί, θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε.  

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα παράγει περίπου 60 εκατ. μετρικούς τόνους διοξειδίου του άνθρακα το χρόνο, επομένως το project της  Energean  υπολογίζεται ότι θα βοηθούσε τη χώρα να μειώσει τις εκπομπές της περίπου κατά 2,5 εκατ. τόνους ή κατά 4%, με περαιτέρω μειώσεις να είναι δυνατές στο μέλλον, εάν το έργο επεκταθεί, ανέφερε η ίδια πηγή.

Η Energean σχεδιάζει να κατασκευάσει ένα μικρής κλίμακας εργοστάσιο μπλε υδρογόνου μέσα στις υπάρχουσες εγκαταστάσεις Σίγμα που διατηρεί στην Καβάλα, κοντά στον Πρίνο. Το μπλε υδρογόνο προκύπτει από τη μετατροπή φυσικού αερίου σε υδρογόνο και διοξείδιο του άνθρακα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι εθνικές κυβερνήσεις και οι εταιρείες κοινής ωφέλειας εστιάζουν στο πράσινο υδρογόνο, το οποίο παράγεται με τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Το σύστημα δέσμευσης άνθρακα του εργοστασίου μπλε υδρογόνου της Energean θα παγιδεύει το 99,3% των εκπομπών, ανέφεραν οι πηγές του Bloomberg.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News