Green Economy Τρίτη 16/03/2021, 10:42
GREEN ECONOMY

Εντείνεται η αντιπαράθεση ΔΕΗ-βιομηχανιών για τα τιμολόγια ρεύματος

Εντείνεται η αντιπαράθεση ΔΕΗ-βιομηχανιών για τα τιμολόγια ρεύματος

Για μονομερείς τροποποιήσεις των τιμολογίων αναφορικά με τη μείωση συνέπειας και την προκαταβολή, σε ορισμένες τουλάχιστον εκ των επιχειρήσεων, κάνουν λόγο κύκλοι της ενεργοβόρου βιομηχανίας.

Σημειώνεται ότι στις 28 Φεβρουαρίου έληξε η δίμηνη προθεσμία διαπραγμάτευσης που είχε θέσει η ΔΕΗ στους βιομηχανικούς πελάτες της στην υψηλή τάση,  για την κατάρτιση νέων συμβάσεων,  πέραν της οποίας -κατά τη ΔΕΗ- έπαυσε να υφίσταται συμβατικό πλαίσιο μεταξύ των μερών  για την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας. Οι συνομιλίες ωστόσο συνεχίζονται.

Οι βιομηχανίες, από την πλευρά τους, μιλούν για υπερβολικές αυξήσεις έως και 40%, κατάργηση του νυχτερινού τιμολογίου για τις χαλυβουργίες, επιβολή ρήτρας συνδεδεμένης με το κόστος στην αγορά εξισορρόπησης, περιοριστικούς όρους που εμποδίζουν στην πράξη τη συμμετοχή των βιομηχανικών φορτίων στην αγορά,  αλλά και παρελκυστική τακτική της ΔΕΗ, που όπως λένε, έχουν οδηγήσει σε αδιέξοδο την διαπραγμάτευση. 

«Μπροστά στο αδιέξοδο αυτό, η ΔΕΗ απευθύνει νέο τελεσίγραφο στη βιομηχανία, με το οποίο επιχειρεί να εξαναγκάσει τις μεγάλες βιομηχανίες της χώρας, να αποδεχθούν επαχθείς όρους στις νέες συμβάσεις προμήθειας», αναφέρουν. «Μάλιστα, αν και καταρχήν δηλώνει ότι προτίθεται να συνεχίσει να εφαρμόζει τους υφιστάμενους όρους τιμολόγησης έως τις 16 Ιουνίου,  την ίδια στιγμή ανακοινώνει ότι από τις 16 Μαρτίου θα επιβάλλει μονομερώς νέους δυσμενέστερους όρους τιμολόγησης», συνεχίζουν. 

Όπως επισημαίνουν οι βιομηχανίες, η παράταση της αβεβαιότητας αναφορικά με το κόστος ενέργειας, για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, αναστέλλει κάθε σχέδιο  για αύξηση της παραγωγής και για νέες επενδύσεις και επιφέρει καίριο πλήγμα στην ανταγωνιστικότητα των μεγάλων βιομηχανιών της χώρας.   

«Το βασικό ερώτημα που τίθεται, είναι αν η ΔΕΗ επιθυμεί εντέλει τον καλόπιστο διάλογο με τη βιομηχανία, έτσι ώστε να αποφευχθεί ένα πιθανό αδιέξοδο στη διαπραγμάτευση, το οποίο θα είναι επιζήμιο για όλα τα μέρη», τονίζουν.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News