ΔΕΗ

Μέχρι το καλοκαίρι οι διαπραγματεύσεις για τα βιομηχανικά τιμολόγια ρεύματος

Μέχρι το καλοκαίρι οι διαπραγματεύσεις για τα βιομηχανικά τιμολόγια ρεύματος

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις της ΔΕΗ με τις ενεργοβόρες βιομηχανίες για τα τιμολόγια της υψηλής τάσης, οι οποίες  θα συνεχιστούν έως τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο, όπως εκτιμούν κύκλοι με καλή γνώση του θέματος. «Η έναρξη της λειτουργίας των αγορών του Target Model έχει δημιουργήσει μια νέα κατάσταση. Τα νέα συμβόλαια ρεύματος που θα συνάψει η ΔΕΗ με τις βιομηχανίες θα πρέπει να αντικατοπτρίζουν αυτή την πραγματικότητα και να συνδέονται με τις νέες αγορές», δηλώνει στο «MR» αρμόδια πηγή της ΔΕΗ, προσθέτοντας ότι επειδή οι αλλαγές που επέρχονται στη δομή των τιμολογίων είναι σημαντικές, θα δοθεί ο χρόνος που απαιτείται ώστε οι βιομηχανίες να κατανοήσουν την αναγκαιότητα εισαγωγής τους.

Οι προηγούμενες συμβάσεις της ΔΕΗ με την ενεργοβόρο βιομηχανία έληξαν στα τέλη του έτους και οι προτάσεις της ΔΕΗ -που μεταξύ άλλων έκαναν λόγο για κατάργηση της ειδικής τιμής του νυχτερινού τιμολογίου που χρησιμοποιούσαν κατά κύριο λόγο οι χαλυβουργίες και οι τσιμεντοβιομηχανίες και για ενσωμάτωση ρήτρας που συνδέεται με το κόστος των λογαριασμών προσαυξήσεων της αγοράς εξισορρόπησης- προκάλεσαν την αντίδραση της βιομηχανίας που ζήτησε την παρέμβαση της κυβέρνησης. Όπως έχει επισημάνει η ΕΒΙΚΕΝ, οι προτάσεις της ΔΕΗ οδηγούν σε αύξηση των βιομηχανικών τιμολογίων. Εχει μάλιστα ζητήσει την παρέμβαση της κυβέρνησης «για να μην σβήσουν φουγάρα».  Πάγια θέση της ΔΕΗ από την άλλη πλευρά είναι ότι δεν μπορεί να πωλεί ρεύμα κάτω του κόστους της.

Στο πλαίσιο αυτό οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, με ζητούμενο την εξεύρεση της χρυσής τομής που δεν θα επιβαρύνει την ανταγωνιστικότητα των βιομηχανιών από τη μια και δεν θα υπονομεύει την πορεία του μετασχηματισμού της ΔΕΗ από την άλλη. «Το κλίμα είναι λίγο καλύτερο από ότι στην αρχή των συζητήσεων, αλλά έχουμε ακόμα πολύ δρόμο», εκτιμάται από την ΔΕΗ.

Οι εκπρόσωποι της ενεργοβόρου βιομηχανίας -σύμφωνα με πληροφορίες- έχουν αποστείλει τις δικές τους αντιπροτάσεις και περιμένουν τις απαντήσεις της Επιχείρησης. Σε κάθε περίπτωση, και οι δυο πλευρές επιθυμούν να μην «τραβήξουν» οι διαπραγματεύσεις επί μακρόν, καθώς ο μεσο-μακροπρόθεσμος προγραμματισμός τους έχει ως προαπαιτούμενο την επίλυση του θέματος των τιμολογίων. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News