Green Economy Τετάρτη 3/03/2021, 15:23
GREEN ECONOMY

Ρεκόρ προσφορών για το πρώτο «πράσινο» ομόλογο της Ιταλίας

Πάνω από 80 δισ. ευρώ

Ρεκόρ προσφορών για το πρώτο «πράσινο» ομόλογο της Ιταλίας

Ζήτηση – ρεκόρ εμφανίζει η έκδοση του πρώτου «πράσινου» ομολόγου της Ιταλίας, η οποία επιδιώκει την άντληση συνολικά 8,5 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg, μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί προσφορές, ύψους άνω των 80 δισ. ευρώ, για το ομόλογο λήξεως το 2045.

Μάλιστα, ο συγκεκριμένος αριθμός είναι διπλάσιος σε σχέση με το αντίστοιχο «ντεμπούτο» της Γερμανίας στην αγορά των «πράσινων» ομολόγων, η οποία κρατούσε μέχρι πρότινος το ρεκόρ προσφορών. 

«Οι επενδυτές αγοράζουν σαν να μην υπάρχει αύριο» σχολίασε χαρακτηριστικά ο Γενς Πίτερ Σόρενσεν, επικεφαλής αναλυτής της Danske Bank. «Η βάση των “πράσινων” επενδυτών συνεχίζει να αυξάνεται».

Η υψηλή ζήτηση, όπως είναι φυσικό, επιτρέπει στη Ρώμη να αντλήσει τα 8,5 δισ. ευρώ με το χαμηλότερο δυνατό επιτόκιο, γεγονός το οποίο πιστοποιεί την άκρως ελκυστική φύση των «πράσινων» ομολόγων.

Τα τελευταία αποτελούν ένα εναλλακτικό τρόπος έκδοσης ομολόγων, με αποκλειστικό στόχο την χρηματοδότηση περιβαλλοντικών projects και έργων για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής. Ειδικά στην περίπτωση της Ιταλίας, τα 8,5 δισ. ευρώ αναμένεται να στηρίξουν έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ανέργειας και ενίσχυσης της βιοποικιλότητας.

Το «ζωηρό» ενδιαφέρον των επενδυτών επέρχεται, μάλιστα, παρά τις πρόσφατες αναταράξεις στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων, εν μέσω των ανησυχιών για πρόωρη άρση των υπερχαλαρών νομισματικών μέτρων της ευρωπαϊκής κεντρικής τράπεζας.

«Η έκδοση έρχεται σε ιδανική στιγμή» σχολίασε η Althea Spinozzi, αναλύτρια της Saxo Bank. «Εκδίδοντας πράσινο ομόλογο η Ιταλία διασφαλίζει ότι θα έχει περισσότερη προσοχή από την αγορά και επομένως καλύτερο επιτόκιο σε σχέση με τις παραδοσιακές εκδόσεις». 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News