Green Economy Τρίτη 2/03/2021, 14:31
GREEN ECONOMY

Ηλεκτροκίνηση: Επόμενο «βήμα» η ραγδαία αύξηση των ταχυφορτιστών

Νέες επενδύσεις από τις αυτοκινητοβιομηχανίες

Ηλεκτροκίνηση: Επόμενο «βήμα» η ραγδαία αύξηση των ταχυφορτιστών

Το ενδεχόμενο περαιτέρω επέκτασης του δικτύου ταχυφορτιστών στους κεντρικούς αυτοκινητόδρομους της Ευρώπης εξετάζει η Ionity GmbH, σε μια προσπάθεια ευθυγράμμισης με τους αλματώδεις ρυθμούς αύξησης των πωλήσεων ηλεκτρικών Ι.Χ.

H Ionity, η οποία αποτελεί ένα κοινό σχήμα -αποτελούμενο από μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες, όπως η Volkswagen και η BMW- εδώ και τρία χρόνια εγκαθιστά σταθμούς ταχείας φόρτισης σε βασικούς οδικούς άξονες της Γηραιά Ηπείρου.

Το 2020 αποτέλεσε έτος – καμπή για την ηλεκτροκίνηση, καθώς οι πωλήσεις τριπλασιάστηκαν στην Ευρώπη, με αποτέλεσμα η Ionity να αναζητάει τρόπους επέκτασης του δικτύου, προκειμένου να ικανοποιήσει την ολοένα και μεγαλύτερη ζήτηση.

Στο πλαίσιο αυτό, οι εταιρείες – μέλη βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις για την εξέλιξη του αναπτυξιακού σχεδίου, επιταχύνοντας τον ρυθμό επενδύσεων στις υποδομές. Μάλιστα, δεν αποκλείεται η εγκατάσταση δικτύων ταχυφορτιστών και στα αστικά κέντρα.

Μέχρι στιγμής, κάθε αυτοκινητοβιομηχανία, η οποία συμμετέχει στην Ionity, έχει καταβάλλει περίπου 200 εκατ. ευρώ. Πέραν των VW – BMW, στο κοινό σχήμα συμμετέχουν και οι Daimler, Ford Motor και Hyundai.

Κατά τη διάρκεια του 2020, η Ευρώπη κατάφερε να ξεπεράσει την Κίνα σε πωλήσεις ηλεκτρικών Ι.Χ., χάρη στα γενναία κίνητρα που παρέχονται στους καταναλωτές. Εξίσου ανοδική τάση αναμένεται και το 2021, με την VW να προσδοκά διπλασιασμό των πωλήσεων.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, Ευρωπαϊκή Ένωση και κυβερνήσεις σχεδιάζουν την εγκατάσταση ενός εκατομμυρίου δημόσιων ταχυφορτιστών έως το 2024, αριθμός πολλαπλάσιος των σημερινών (224.500).

Αξίζει να σημειωθεί ότι πέραν του δημόσιου δικτύου ταχυφορτιστών αλλά και του αντίστοιχου της Ionity, και η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία Tesla, η οποία κατά πολλούς θεωρείται πρωτοπόρος στον τομέα της ηλεκτροκίνησης, έχει εγκαταστήσει τους δικούς της ταχυφορτιστές ανά την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News