GREEN ECONOMY

Σε «έξυπνο» νησί μετατρέπoυν τη Χάλκη οι Citroen, Akuo, Vinci

Σε «έξυπνο» νησί μετατρέπoυν τη Χάλκη οι Citroen, Akuo, Vinci

Μετά το project της Volkswagen για το πρασίνισμα της ηλεκτροπαραγωγής και των μεταφορών της Αστυπάλαιας, που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, τρεις γαλλικές επιχειρήσεις έρχονται να αναπτύξουν ένα αντίστοιχο project σε άλλο νησί, όπως ανακοίνωσε το ΥΠΕΝ. Πρόκειται για τη Χάλκη, η οποία θα μετατραπεί έτσι σε ένα «πράσινο», έξυπνο νησία.

Όπως αναφέρει από νωρίς η στήλη Business Talk οι τρεις εταιρείες εκτιμάται πως θα έχουν την απαραίτητη κάλυψη του Le palais de l’Élysée το οποίο με τη σειρά του επιδιώκει να προβάλει την στρατιωτική του δύναμη στην Ανατολική Μεσόγειο και τώρα θα έχει έναν επιπλέον λόγο.

Η Citroen δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Το ίδιο ισχύει και για τη Vinci που έχει μακροχρόνια παρουσία στην ελληνική αγορά (μεταξύ άλλων είναι και ο μεγαλύτερος μέτοχος της κοινοπραξίας «Γέφυρα» που διαχειρίζεται τη ζεύξη Ρίου – Αντιρρίου. 

Η Akuo Energy είναι η λιγότερο γνωστή στο ευρύ κοινό, έχει όμως μακρόπνοο σχέδιο για επενδύσεις 1 δισ. ευρώ στην ελληνική αγορά ΑΠΕ. Δραστηριοποιείται στην Ελλάδα από το 2018 και ο διευθύνων σύμβουλος Eric Scotto είχε περιγράψει σε συνέντευξή του στην «Κ» από τον περασμένο Οκτώβριο τη στρατηγική του για την ελληνική αγορά.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, υπογράμμισε ότι, μέσω του έργου, δρομολογείται ο εξηλεκτρισμός του στόλου του νησιού με την αντικατάσταση παλαιών οχημάτων από ηλεκτρικά αυτοκίνητα, δίκυκλα και ποδήλατα και τη δημιουργία τοπικού δικτύου φόρτισης, ενώ προβλέπεται και η ενσωμάτωση «έξυπνων» συστημάτων ηλεκτροφωτισμού του νησιού. Για πρώτη φορά μέρος του εξηλεκτρισμού των μετακινήσεων θα αποτελέσει και η θαλάσσια μεταφορά, με πλωτά μέσα μηδενικού ανθρακικού αποτυπώματος.

«Η μετάβαση ελληνικών νησιών σε καθεστώς πλήρους ενεργειακής αυτονομίας, με κλιματική ουδετερότητα, αποτελεί μία από τις κεντρικές προτεραιότητες της Κυβέρνησής μας και του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Πρόκειται για ένα φιλόδοξο και καινοτόμο έργο, με πολλαπλασιαστικά οφέλη για τους κατοίκους και τις επιχειρήσεις των νησιών, αλλά και με υψηλή προστιθέμενη αξία στο τουριστικό προϊόν της χώρας μας. Η Ελλάδα μπορεί και θα πρωτοπορήσει στη δημιουργία πρότυπων νησιών για την επίτευξη της βιώσιμης ανάπτυξης και της μείωσης του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, μετατρέποντας την «πράσινη» οικονομία σε ισχυρό μοχλό ανάπτυξης» δήλωσε ο κ. Σκρέκας. 

Από την πλευρά του, ο Γάλλος Πρέσβης εξέφρασε την πλήρη στήριξή του για την επιτυχή υλοποίηση αυτής της πρωτοβουλίας, η οποία, όπως σημείωσε, εναρμονίζεται πλήρως με την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Clean Energy for EU Islands, αλλά και με την επίτευξη των στόχων της Ευρώπης για τη βιώσιμη ανάπτυξη, με την προώθηση των «πράσινων» μεταφορών και της σημαντικής μείωσης του ανθρακικού αποτυπώματος.

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News