Business & Finance Τετάρτη 3/03/2021, 11:14
ΑΓΟΡΕΣ

Ντεμπούτο για την Ιταλία στην αγορά των «πράσινων» ομολόγων

Ντεμπούτο για την Ιταλία στην αγορά των «πράσινων» ομολόγων

Την πρώτη της εμφάνιση στην αγορά των «πράσινων» ομολόγων κάνει η Ιταλία. Η χώρα θα εκδώσει χρέος που λήγει το 2045 μέω τραπεζών και αναμένεται να προσελκύσει το ενδιαφέρον τοπικών επενδυτών και funds που ειδικεύονται σε περιβαλλοντικά project. 

«Η έκδοση έρχεται σε ιδανική στιγμή» λέει η Althea Spinozzi της Saxo Bank στο Bloomberg. «Εκδίδοντας πράσινο ομόλογο η Ιταλία διασφαλίζει ότι θα έχει περισσότερη προσοχή από την αγορά και επομένως καλύτερο επιτόκιο σε σχέση με τις παραδοσιακές εκδόσεις». 

Χώρες και εταιρείες που αντλούν χρήματα από εκδόσεις ομολόγων, τα οποία χρησιμοποιούν σε «πράσινα» project, συνήθως πετυχαίνουν να εξασφαλίσουν φθηνότερη χρηματοδότηση από τις εκδόσεις συμβατικών ομολόγων. Το ντεμπούτο της στην συγκεκριμένη αγορά έχει ήδη κάνει η Γερμανία, ενώ μέσα στο έτος σχεδιάζουν ανάλογες εκδόσεις η Ισπανία και η Βρετανία. 

Αν και η έκδοση έρχεται σε μία περίοδο κατά την οποία έχουμε ένα παγκόσμιο sell off στα ομόλογα, η Ιταλία έχει πετύχει να διατηρήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών κυρίως χάρη στο γεγονός ότι έχει τον Μάρτιο Ντράγκι στο τιμόνι της. Η Societe Generale εκτιμά ότι η χώρα θα αντλήσει 7 δισ. ευρώ από την έκδοση του «πράσινου» ομολόγου. Την έκδοση έχουν αναλάβει οι Credit Agricole SA και Intesa Sanpaolo SpA, ενώ ρόλο συμβούλου έχουν επίσης οι BNP Paribas SA, JPMorgan Chase & Co. και NatWest Markets. 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News