GREEN ECONOMY

Ισπανικός άνεμος στην ελληνική αγορά ΑΠΕ

Ενισχύει την παρουσία της η Iberdrola

Ισπανικός άνεμος στην ελληνική αγορά ΑΠΕ

Σε αύξηση της παρουσίας της στην ελληνική αγορά ΑΠΕ τα επόμενα χρόνια προσβλέπει η Ρόκας Ανανεώσιμες (θυγατρική του ισπανικού ομίλου Iberdrola), καθώς ο σχεδιασμός προβλέπει την αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος κατά 500 MW έως το 2024-2025 (σε συμβατικά αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα). Παράλληλα, η εταιρεία δηλώνει έτοιμη να εισέλθει και στις νέες δραστηριότητες ΑΠΕ που θα «ανοίξουν» στην Ελλάδα (offshore αιολικά, αποθήκευση ενέργειας) τους επόμενους μήνες, με την ολοκλήρωση των σχετικών ρυθμιστικών πλαισίων. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολουθεί τις εξελίξεις ειδικά στον κλάδο των υπεράκτιων αιολικών, όπου o μητρικός όμιλος Iberdrola αναπτύσσεται ταχύτατα, έχοντας ήδη εγκατεστημένη ισχύ 1,3 GW (με αύξηση 70% εντός του 2020 σε σχέση με το 2019) και άλλο 1 GW υπό κατασκευή στις χώρες όπου δραστηριοποιείται.

Όπως σημείωσε ο Εκτελεστικός Διευθυντής της Ρόκας Ανανεώσιμες Θανάσης Τσαντίλας σε πρόσφατη ενημερωτική εκδήλωση για την ελληνική αγορά ΑΠΕ (που διοργάνωσε η ισπανική πρεσβεία στην Αθήνα σε συνεργασία με το Enterprise Greece), η εταιρεία διαχειρίζεται 20 αιολικά και 4 φωτοβολταϊκά πάρκα, συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 301,5 MW. Υπό κατασκευή βρίσκονται έργα ισχύος 134 MW (που έχουν «κλειδώσει» τιμή αναφοράς μέσω ανταγωνιστικών διαδικασιών) και θα ολοκληρωθούν την επόμενη διετία, ενώ παράλληλα ωριμάζει νέα αιολικά και φωτοβολταϊκά projects ισχύος 600 ΜW.

Οι 4 Ισπανοί παίκτες στην αγορά της Ελλάδας…

Η Iberdrola έχει παρουσία στην Ελλάδα από το 2005 (οπότε και εξαγόρασε την Ρόκας Ανανεώσιμες), με την ελληνική αγορά να έχει εξελιχθεί σε μια από τις πιο σημαντικές για τον ισπανικό όμιλο, καθώς είναι η τρίτη μεγαλύτερη από πλευράς εγκατεστημένης αιολικής ισχύος, μετά την Ισπανία και τη Μ. Βρετανία. Η παρουσία ισπανικών εταιρειών στον ενεργειακό κλάδο της Ελλάδας είναι αισθητή, αφού πέραν της Iberdrola, ισχυρό προφίλ έχει και η Siemens Gamesa Renewable Energies (τρίτος μεγαλύτερος προμηθευτής τουρμπινών για ανεμογεννήτριες) και η  εταιρεία φυσικού αερίου Enagas, η οποία συμμετέχει με ποσοστό 18% στην Senfluga (την πολυεθνική κοινοπραξία που ελέγχει το 66% του ΔΕΣΦΑ), ενώ είναι και μια εκ των μετόχων στην εταιρεία που υλοποίησε και διαχειρίζεται τον αγωγό φυσικού αερίου TAP. Παρούσα στην Ελλάδα -στον κλάδο έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων- αλλά με… τάσεις αποχώρησης είναι και η πετρελαϊκή Repsol, που είναι παραχωρησιούχος σε τρία οικόπεδα, ένα χερσαίο στην Αιτωλοακαρνανία και δυο θαλάσσια στην περιοχή των Ιωαννίνων και στο Ιόνιο. Στις αρχές Ιανουαρίου, όμως, δήλωσε επίσημα στην ΕΔΕΥ την πρόθεσή της να παραιτηθεί των δικαιωμάτων της για το block της Αιτωλοακαρνανίας -στο πλαίσιο του εξορθολογισμού των διεθνών της δραστηριοτήτων- ενώ δεν έχει ακόμα ανοίξει τα χαρτιά της για τις  προθέσεις της αναφορικά με τις άλλες δυο παραχωρήσεις στις οποίες συμμετέχει.

…. και ο «πρέσβης» της Ελλάδας στην ισπανική αγορά

Στην αγορά της Ισπανίας, σύμφωνα με τα στοιχεία της ισπανικής πρεσβείας στην Αθήνα, την πιο έντονη παρουσία έχει μακράν o όμιλος Mytilineos, με εμπλοκή σε τρία projects-μέχρι στιγμής. Συγκεκριμένα, στις αρχές Μαρτίου ανακοινώθηκε από την ισπανική Ellomay Capital η ανάθεση στην METKA EGN Spain (βραχίονα της Mytilineos στην Ισπανία)  του έργου κατασκευής φωτοβολταϊκού σταθμού ισχύος 28 MW στην περιοχή Cáceres. Είχε προηγηθεί η επιτυχημένη συνεργασία των δύο εταιρειών στην περίπτωση του mega-ηλιακού έργου Talasol, ισχύος 300 MW στην ίδια περιοχή, που ολοκληρώθηκε τον περασμένο Οκτώβριο. Το Talasol ήταν από τα μεγαλύτερα ηλιακά projects που κατασκευάστηκαν στην Ευρώπη τον τελευταίο χρόνο και παραδόθηκε έγκαιρα παρά τις συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία του κορωνοϊού.

Τέλος, τον περασμένο Δεκέμβριο η Mytilineos αγόρασε από την γερμανική εταιρεία ανάπτυξης έργων ΑΠΕ Viridi RE φωτοβολταϊκό project ισχύος 50 MW στην περιοχή της Jaen, στη νότιο Ισπανία, με τις κατασκευαστικές εργασίες να ξεκινούν στο αμέσως επόμενο διάστημα.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News