GREEN ECONOMY

Offshore αιολικά: Μέχρι τον Ιούνιο το πλαίσιο – Νέος ξένος παίκτης

Offshore αιολικά: Μέχρι τον Ιούνιο το πλαίσιο – Νέος ξένος παίκτης

Τον οδικό χάρτη προς ένα ρυθμιστικό πλαίσιο «δίκαιο και ανταγωνιστικό, εμπορικά bankable, τεχνικά υλοποιήσιμο και περιβαλλοντικά στέρεο» για τα θαλάσσια αιολικά πάρκα που θα καθορίζει τα θέματα χωροθέτησης και αδειοδότησης των θαλάσσιων αιολικών, τον τρόπο διασύνδεσης με το Δίκτυο Ηλεκτρισμού και τον τρόπο αποζημίωσης της παραγόμενης ενέργειας αναζήτησαν οι συμμετέχοντες στην σχετική ημερίδα που διοργάνωσε χθες η ΕΛΕΤΑΕΝ, με τις τοποθετήσεις να αποτυπώνουν διαφορετικές απόψεις σε κάποια από τα κρίσιμα θέματα που θα κληθεί να συγκεράσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Την αίσθηση του επείγοντος που διακατέχει το ΥΠΕΝ ανέδειξε ο υπουργός Κώστας Σκρέκας, δηλώνοντας ότι το ρυθμιστικό πλαίσιο για τα offshore αιολικά θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούνιο. «Πρέπει να τρέξουμε γρήγορα για να κεφαλαιοποιήσουμε το ισχυρό ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί», είπε χαρακτηριστικά, συνδέοντας μάλιστα το θέμα της ανάπτυξης των θαλάσσιων αιολικών πάρκων με την αναβάθμιση των δικτύων μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας (στον απόηχο και των προβλημάτων του τελευταίου διαστήματος…), αλλά και με την ταχεία ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου για την αποθήκευση ενέργειας.  Όσον αφορά στο επενδυτικό ενδιαφέρον, χθες «αποκαλύφθηκε» ένας νέος ξένος παίκτης που «σκανάρει» την ελληνική αγορά, η Ocean Energy Wind (κοινοπραξία της πορτογαλικής EDPR και της γαλλικής ΕΝGIE), η οποία θα συμπράξει με την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στην ανάπτυξη θαλάσσιων αιολικών. Οι Νορβηγοί της Equinor επιβεβαίωσαν το ισχυρό ενδιαφέρον τους, έχοντας μάλιστα και τη «θεσμική κάλυψη» του πρέσβη της χώρας στην Ελλάδα κ. Frode Overland Andersen. Στη γραμμή αφετηρίας βρίσκονται επίσης -μεταξύ άλλων- η ΔΕΗ Ανανεώσιμες, η Elica του Ομίλου Κοπελούζου, η Ρόκας Ανανεώσιμες (θυγατρική της ισπανικής Iberdrola και εκ των πρωτοπόρων στον κλάδο αιολικής ενέργειας στην Ελλάδα) και η δανέζικη Copenhagen Offshore Partners.

Όσον αφορά το πρώτο κρίσιμο θέμα που αφορά στη χωροθέτηση των θαλάσσιων αιολικών, το ΥΠΕΝ θα κληθεί να επιλέξει αν θα προκρίνει το μοντέλο που έχει ήδη εφαρμοστεί για τις έρευνες υδρογονανθράκων, δηλαδή την «προεπιλογή» θαλάσσιων μπλοκ από την Πολιτεία, ή το μοντέλο της ιδιωτικής πρωτοβουλίας -που εφαρμόζεται στα onshore αιολικά- , όπου είναι οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές που προτείνουν στο Δημόσιο τα θαλάσσια οικόπεδα που θέλουν να αναπτύξουν τα έργα τους και προχωρούν στη συνέχεια τις σχετικές μελέτες. Η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Αλεξάνδρα Σδούκου ανέφερε ότι «αναζητούμε την χρυσή τομή για μεθοδική και περιβαλλοντικά ελεγχόμενη ανάπτυξη θαλάσσιων αιολικών πάρκων στην περιοχή, που θα προσφέρει ασφάλεια δικαίου στην περιοχή».

Ο Γενικός Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού του ΥΠΕΝ Ευθύμιος Μπακογιάννης ανέδειξε τη σημασία του Χωροταξικού Σχεδιασμού, με την ολοκλήρωση του Ειδικού Χωροταξικού Σχεδίου για τις ΑΠΕ και των Θαλάσσιων Χωροταξικών Πλαισίων, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας πιθανής πιλοτικής εφαρμογής -με αδειοδότηση συγκεκριμένων περιοχών-, ώστε να εξαχθούν γρήγορα τα απαραίτητα συμπεράσματα, πριν την ολοκλήρωση του σχεδιασμού.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η κ. Σδούκου, παραδεχόμενη ότι «θέλουμε projects και τα θέλουμε τώρα», ανέφερε την προοπτική για «αποζημίωση με άλλο καθεστώς, εκτός ανταγωνιστικών διαδικασιών» για τα θαλάσσια αιολικά πάρκα που θα ωριμάσουν γρήγορα, ανοίγοντας τον δρόμο για να δημιουργηθεί η κρίσιμη μάζα έργων, των οποίων η παραγόμενη ενέργεια θα τιμολογηθεί μέσω ανταγωνιστικών διαδικασιών. Στο θέμα της τιμολόγησης σημαντικές ήταν και οι παρατηρήσεις του επικεφαλής του ΔΑΠΕΕΠ Γιάννη Γιαρέντη, που σημείωσε ότι σύμφωνα με πρόσφατη ευρωπαϊκή προμελέτη, το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας από πλωτά αιολικά στην Ελλάδα θα είναι περίπου 80 ευρώ/MWh το 2030 και θα υποχωρήσει λίγο κάτω από τα 50 ευρώ/MWh το 2050. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το νέο θεσμικό πλαίσιο θα πρέπει να προσελκύει τις αναγκαίες επενδύσεις και να διασφαλίζει την εμπορική βιωσιμότητα της δραστηριότητας ανάπτυξης θαλάσσιων αιολικών πάρκων, χωρίς όμως να επιβαρύνει υπέρμετρα το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας και τον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ). «Με άλλα λόγια, θα πρέπει οι επιλογές που θα γίνουν να στηρίξουν βραχυπρόθεσμα την ανάπτυξη της τεχνολογίας και ταυτόχρονα να επιτρέψουν να αναδειχθούν τα οφέλη της τεχνολογίας μακροπρόθεσμα».

Τέλος, αναδείχθηκε και η σημασία του τρόπου διασύνδεσης με το Δίκτυο Ηλεκτρισμού, με τον ΑΔΜΗΕ να καταθέτει ολοκληρωμένη πρόταση για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση των υποβρύχιων διασυνδέσεων μέχρι ενός σημείου στη θάλασσα (offshore substation hub) όπου θα συνδέονται τα επιμέρους offshore αιολικά. Η παραπάνω λύση φέρει σημαντικά πλεονεκτήματα σε κόστος και χρόνο, μεγαλύτερη αξιοπιστία και μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, όπως άλλωστε επιβεβαιώνεται και από την ευρωπαϊκή εμπειρία σε ανάλογα έργα σε χώρες όπως η Γερμανία, η Δανία και το Βέλγιο.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News