GREEN ECONOMY

Κομισιόν: Έρευνα για τον ρόλο της ΔΕΗ στη χονδρική αγορά ενέργειας

Κομισιόν: Έρευνα για τον ρόλο της ΔΕΗ στη χονδρική αγορά ενέργειας

Επίσημη έρευνα για πιθανή καταχρηστική συμπεριφορά της ΔΕΗ στην χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρισμού ξεκίνησε η Επιτροπή Ανταγωνισμού της Κομισιόν ( DG COMP), ανοίγοντας ένα νέο «μέτωπο»,  σε μια χρονική συγκυρία κατά την οποία δεν έχει κλείσει ακόμα η πολυετής εκκρεμότητα με την δεσπόζουσα θέση της ΔΕΗ στην λιγνιτική παραγωγή (το γνωστό antitrust case). Την ίδια στιγμή το «πράσινο φως» της DG COMP είναι προαπαιτούμενο για να προχωρήσουν μια σειρά από θέματα που άπτονται της εμπροσθοβαρούς απολιγνιτοποίησης της ΔΕΗ, όπως η διατήρηση μονάδων σε καθεστώς στρατηγικής εφεδρείας για την περίοδο 2021-2023 (που αφορά πάντως όλους τους συμμετέχοντες στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας), αλλά και το αίτημα αποζημίωσης  για την κάλυψη των έκτακτων εξόδων που σχετίζονται μες την παύση λειτουργίας 4 λιγνιτωρυχείων και των αντίστοιχων μονάδων της  ΔΕΗ. Κατά συνέπεια, η έρευνα της DG COMP –που σημαίνει ότι δίνει προτεραιότητα στο συγκεκριμένο ζήτημα- περιπλέκει την κατάσταση και πιθανώς αποδυναμώνει την διαπραγματευτική θέση της Επιχείρησης στις ούτως ή άλλως εξαιρετικά δύσκολες συζητήσεις.

Είναι χαρακτηριστική η δήλωση της Εκτελεστικής Αντιπροέδρου της Επιτροπής, Margrethe Vestager: “Ολοι  βασιζόμαστε  σε αγορές ηλεκτρισμού που λειτουργούν εύρυθμα. Σήμερα ξεκινάμε έρευνα για τη συμπεριφορά της ΔΕΗ στη χονδρεμπορική αγορά που μπορεί να στρέβλωσε τον ανταγωνισμό και να καθυστέρησε τις επενδύσεις στην πράσινη ηλεκτροπαραγωγή. Η Ελλάδα ξεκίνησε πρόσφατα να υλοποιεί ένα φιλόδοξο σχέδιο εξόδου από τον λιγνίτη. Η διασφάλιση συνθηκών πραγματικού ανταγωνισμού είναι ο καλύτερος τρόπος για παραγωγή ηλεκτρισμού σε ανταγωνιστικές τιμές για πολίτες και επιχειρήσεις και για ενθάρρυνση επενδύσεων σε λιγότερο ρυπογόνες πηγές ενέργειας».

Σε κάθε περίπτωση, η επίσημη έρευνα (υπ΄αριθμόν ΑΤ.40278 στο μητρώο της DG COMP)  ξεκινά τέσσερα περίπου χρόνια αφότου κλιμάκιο της Επιτροπής είχε πραγματοποιήσει αιφνιδιαστική επιτόπια έρευνα στα γραφεία της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ, τον Φεβρουάριο του 2017. Επίσημη ενημέρωση για το τι αναζητούσε δεν υπήρξε τότε. Σύμφωνα με πληροφορίες που είχαν δημοσιευθεί τότε στα ΜΜΕ, είχαν προκύψει στοιχεία για προβληματική λειτουργία του αλγορίθμου, σύμφωνα με τον οποίο έμπαιναν σε λειτουργία οι υδροηλεκτρικές μονάδες της ΔΕΗ, κατά τρόπο που επέτρεπε χειραγώγηση της Οριακής Τιμής του Συστήματος.

Η επίσημη απάντηση που δίνει σήμερα η Κομισιόν κάνει λόγο για «ανησυχία ότι η ΔΕΗ ενδεχομένως περιόρισε τον ανταγωνισμό στην ελληνική χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας κατά τον τρόπο διαμόρφωσης των προσφορών. Συγκεκριμένα, με δεδομένη την θέση της ΔΕΗ τόσο στην χονδρεμπορική όσο και στη λιανεμπορική αγορά ηλεκτρισμού, πιθανολογείται ότι υιοθέτησε επιθετικές στρατηγικές διαμόρφωσης τιμών και εγείροντας εμπόδια στον ανταγωνισμό και στις δυο αγορές», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Εάν τα ευρήματα της έρευνας επιβεβαιώσουν τις ανησυχίες της Κομισιόν, τότε η συμπεριφορά της ΔΕΗ θα παραβιάζει τους κανόνες ανταγωνισμού και θα συνιστά κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης, η οποία επισύρει κυρώσεις (πρόστιμα). Διευκρινίζεται ωστόσο από την Επιτροπή ότι το αποτέλεσμα της  έρευνας δεν μπορεί να προδικαστεί. Είναι όμως μάλλον βέβαιο ότι η συνολική διαπραγμάτευση με την DG COMP για όλα τα ανοιχτά ενεργειακά θέματα εισέρχεται σε μια νέα φάση. 

Τι ανακοίνωσε η ΔΕΗ από την πλευρά της

Από τη μεριά της σε δήλωση προχώρησε η εισηγμένη μετά την ανακοίνωση της Κομισιόν, με την οποία επισημαίνει ότι η έναρξη της έρευνας σε καμιά περίπτωση δεν προδικάζει και το αποτέλεσμά της. Όπως τονίζεται στην ίδια ανακοίνωση για τη ΔΕΗ είναι ιδιαίτερης σημασίας η συμμόρφωση με το δίκαιο περί ανταγωνισμού και είναι σε πλήρη αρμονία με την στρατηγική της. 

Αναλυτικά:

«Σε συνέχεια των από 15 και 16 Φεβρουαρίου 2017 ανακοινώσεων της, η ΔΕΗ ενημερώνει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε επίσημη διαδικασία για τη διερεύνηση των δραστηριοτήτων της ΔΕΗ στο παρελθόν στην ελληνική χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Η συμμόρφωση με το δίκαιο περί ανταγωνισμού έχει μεγάλη σημασία για τη ΔΕΗ και είναι σε πλήρη αρμονία με την στρατηγική της. Η έναρξη της διαδικασίας δεν προδικάζει το αποτέλεσμα της έρευνας. Η ΔΕΗ δεσμεύεται πλήρως να συνεργαστεί στενά με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την διευκρίνιση όλων των ανοιχτών ζητημάτων και παραμένει προσηλωμένη στον επιχειρησιακό της μετασχηματισμό, που ανακοίνωσε τον Δεκέμβριο του 2019».

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News