Green Economy Τρίτη 16/03/2021, 10:59
GREEN ECONOMY

Πώς τα αποφάγια μπορούν να μειώσουν δραστικά τους ρύπους των αεροσκαφών

Πώς τα αποφάγια μπορούν να μειώσουν δραστικά τους ρύπους των αεροσκαφών

Μία νέα προσέγγιση στην παραγωγή καυσίμων για αεροσκάφη από απορρίμματα τροφίμων έχει τη δυνατότητα να μειώσει δραστικά τις εκπομπές ρυπογόνων αερίων στις αερομεταφορές, σύμφωνα με επιστήμονες. 

Σήμερα, η πλειονότητα των απορριμμάτων τροφίμων που χρησιμοποιούνται για ενέργεια ανά τον κόσμο μετατρέπονται σε μεθάνιο. Ωστόσο ερευνητές στις ΗΠΑ έχουν βρει έναν τρόπο να μετατρέψουν τα απορρίμματα αυτά σε έναν τύπο παραφίνης που λειτουργεί σε κινητήρες αεροσκαφών. Οι συντάκτες της νέας μελέτης υποστηρίζουν ότι το συγκεκριμένο καύσιμο μειώνει τις εκπομπές αερίων που συνδέονται με το φαινόμενο του θερμοκηπίου κατά 165% σε σχέση με την ενέργεια ορυκτών καυσίμων. 

Τα στοιχεία έρχονται από τη μείωση στους ρύπους που εξέπεμψαν αεροσκάφη συν τις εκπομπές που γλιτώνουμε από την μετατροπή απορριμμάτων τροφίμων σε χώρο υγειονομικής ταφής.

Η αεροπορική βιομηχανία παγκοσμίως αντιμετωπίζει δύσκολες αποφάσεις σχετικά με το πώς μπορεί να συνδυάσει την αυξημένη ζήτηση για αεροπορικά ταξίδια με την ανάγκη για δραστική μείωση των ρυπογόνων εκπομπών από τον κλάδο.

Στις ΗΠΑ οι αεροπορικές σήμερα χρησιμοποιούν 21 δισ. γαλόνια καυσίμων ετησίως, με τη ζήτηση να αναμένεται να διπλασιαστεί έως τα μέσα του αιώνα. Την ίδια ώρα έχουν δεσμευθεί να μειώσουν τις εκπομπές CO2 κατά 50%. 

Με την προοπτική ανάπτυξης ηλεκτρικών αεροσκαφών για πτήσεις μακράς διαρκείας να παραμένει εξαιρετικά μακρινή, η προσοχή έχει στραφεί στην αντικατάσταση των σημερινών καυσίμων με μία πιο βιώσιμη εναλλακτική. 

Πηγή: BBC 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News