Green Economy Δευτέρα 1/02/2021, 18:33
GREEN ECONOMY

Πώς το Reddit αυξάνει το κόστος των φωτοβολταϊκών πάνελς

Σε υψηλό οκτώ ετών η αξία του ασημιού

Πώς το Reddit αυξάνει το κόστος των φωτοβολταϊκών πάνελς

Η πρόσφατη άνοδος στην τιμή του ασημιού, ως απόρροια των μαζικών αγορών μεμονωμένων επενδυτών που συντονίζονται στα φόρουμ του Reddit, έχει ορισμένες παράπλευρες απώλειες.

Ο λόγος για τους παραγωγούς των ηλιακών πάνελ, δηλαδή των φωτοβολταϊκών, οι οποίοι βλέπουν το κόστος παραγωγής να αυξάνεται από τη μία ημέρα στην άλλη.

Σήμερα, τα συμβόλαια του μετάλλου καταγράφουν άνοδο της τάξης του 11%, σημειώνοντας το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων οκτώ ετών, αλλά και τα μεγαλύτερα ημερήσια κέρδη των τελευταίων 11 ετών.

Η εκτίναξη αυτή οφείλεται σε μερικούς μικρο-επενδυτές, οι οποίοι αποφάσισαν να συντονιστούν και να προβούν σε μαζικές αγορές, με στόχο την αποκόμιση μεγάλων ποσοστών κέρδους. Όπως ακριβώς συνέβη και την προηγούμενη εβδομάδα με τη μετοχή της GameStop.

Όμως, στην περίπτωση του ασημιού, η αύξηση της αξίας του συνεπάγεται υψηλότερο κόστος για την κατασκευή μιας σειράς προϊόντων, όπως τα φωτοβολταϊκά πάνελς, τα οποία απορροφούν το 10% της παγκόσμιας ζήτησης για ασήμι.

Η αύξηση της τιμής του μετάλλου, μάλιστα, επέρχεται σε μια χρονική συγκυρία, κατά την οποία οι Κινέζοι παραγωγοί προσπαθούν να αυξήσουν τα αποθέματα εν όψει των εορτών της κινεζικής πρωτοχρονιάς, η οποία ξεκινάει την επόμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με στοιχεία του BloombergNEF, αυτή την στιγμή, το κόστος του ασημιού απαρτίζει σχεδόν το 5% του συνολικού κόστους για την παραγωγή ενός πάνελ.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News