Green Economy Παρασκευή 29/01/2021, 13:26
GREEN ECONOMY

UBS: Ευκαιρίες τρισεκατομμυρίων στις βιώσιμες επενδύσεις

UBS: Ευκαιρίες τρισεκατομμυρίων στις βιώσιμες επενδύσεις

Οι βιώσιμες επενδύσεις αποτελούν μία ευκαιρία πολλών τρισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ την ίδια στιγμή προσφέρουν αποδόσεις καλύτερες των παραδοσιακών επενδύσεων, σύμφωνα με τη UBS. Από την έναρξη της πανδημίας, επενδυτές και επιχειρήσεις επιδεικνύουν αυξημένο ενδιαφέρον για τις  τοποθετήσεις που χρηματοδοτούν τη μετάβαση σε μία οικονομία χαμηλών ρύπων, τη βιώσιμη ανάπτυξη και τη διαχείριση των προκλήσεων του 21ου αιώνα, όπως αναφέρθηκε σε διαδικτυακή συνάντηση με τον πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου της UBS Άξελ Βέμπερ, τον διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου Ραλφ Χάμερς και την πρόεδρο του τμήματος διαχείρισης κεφαλαίων της τράπεζας Σούνι Χάρφορντ, στην οποία συμμετείχε κατ΄ αποκλειστικότητα για την Ελλάδα το moneyreview.gr.

«Η πανδημία ήταν η επιβεβαίωση ενός κινδύνου ο οποίος ήταν κατ΄ αρχήν γνωστός. Απλά δεν ήμασταν επαρκώς προετοιμασμένοι για αυτόν. Η κλιματική αλλαγή είναι ένας παρόμοιος κίνδυνος. Αλλά και πάλι, δεν είμαστε επαρκώς προετοιμασμένοι», εξήγησε ο Άξελ Βέμπερ, ο οποίος έχει διατελέσει πρόεδρος της Bundesbank και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

«Ο ΟΗΕ υπολογίζει ότι απαιτούνται επενδύσεις 90 τρισ.  δολαρίων στις βιώσιμες υποδομές έως το 2030. Αυτό είναι ένα τεράστιο νούμερο», τόνισε ο τραπεζίτης, εκτιμώντας ότι οι βιώσιμες επενδύσεις θα γίνονται όλο και πιο πολύ mainstream. Σε αυτό βοηθά, άλλωστε, το γεγονός ότι προσφέρουν αποδόσεις υψηλότερες των παραδοσιακών επενδύσεων.

Όπως επεσήμανε ο συντονιστής της συζήτησης, Χιου βαν Στίνις, ανώτερος σύμβουλος του CEO και πρόεδρος της επιτροπής βιώσιμου finance της UBS, η μετάβαση σε μία οικονομία μηδενικών ή χαμηλών ρύπων είναι μία από τις μεγαλύτερες εμπορικές ευκαιρίες της εποχής μας. Ο μετασχηματισμός των υποδομών της παγκόσμιας ενεργειακής βιομηχανίας εκτιμάται ότι θα απαιτήσει περίπου 35 τρισ. δολάρια επενδύσεων την επόμενη δεκαετία, σημείωσε.

Στο πλαίσιο αυτό, η UBS εντόπισε τις 10 βασικές τάσεις που εκτιμά ότι θα επηρεάσουν το finance το 2021:

1. Η εμπλοκή των επενδυτών

Καθώς οι φωνές που θα ζητούν από τις επιχειρήσεις και τους επενδυτές να δώσουν καλύτερα δεδομένα βιωσιμότητας καθώς και σαφή και μετρήσιμα σχέδια για την ενεργειακή μετάβαση θα ακούγονται πιο δυνατά, αυτές θα έχουν μεγαλύτερη επίδραση και από τα μέτρα που θα λάβουν οι επίσημες αρχές μέσα στο 2021.

2. Υπεύθυνες επενδύσεις

Το επόμενο κύμα της ανάπτυξης αναμένεται να προέλθει από τους επενδυτές που επιδιώκουν ενεργά τον εντοπισμό και την αντιμετώπιση των προκλήσεων βιωσιμότητας σε τομείς που εκτείνονται από το κλίμα έως τις ανισότητες και την υγεία. Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι το 62% των γραφείων διαχείρισης μεγάλων οικογενειακών περιουσιών (family offices) σκοπεύει να εστιάσει σε υπεύθυνες επενδύσεις (impact investments).

3. Ηλεκτρικές μετακινήσεις

Η UBS υπολογίζει ότι ο κλάδος των μεταφορών θα έχει απαλλαχθεί σχεδόν ολοκληρωτικά από τους υδρογονάνθρακες έως το 2040. Εκτίμηση του οίκου είναι ότι τα ηλεκτρικά οχήματα θα αποτελούν το 40% των νέων πωλήσεων αυτοκινήτων έως το 2030, καθώς η ταχύτατη μείωση του τεχνολογικού κόστους, το ευνοϊκό θεσμικό περιβάλλον, τα κρατικά κονδύλια και το αυξανόμενο κόστος των εκπομπών ρύπων θα φέρουν ένα πλήρως ηλεκτρικό μέλλον, όχι μόνο για τα αυτοκίνητα και τα φορτηγά.

4. Μηδενικές καθαρές εκπομπές ρύπων

Καθώς όλο και περισσότερες χώρες και επιχειρήσεις θέτουν στόχους για μηδενικές εκπομπές ρύπων στα μέσα του αιώνα,  η UBS τονίζει ότι είναι σημαντικό να επιβραδυνθούν και τελικά να σταματήσουν οι  νέες επενδύσεις στην οικονομία των υδρογονανθράκων και να διοχετευτούν περισσότερες επενδύσεις προς τα αναγκαία μέτρα προσαρμογής. Ο οίκος περιμένει μία γρήγορη στροφή των επενδύσεων από τον κλάδο των ορυκτών καυσίμων στα projects της καθαρής ενέργειας.

5. Η «επανίδρυση» του Big Oil

Η ενεργειακή μετάβαση δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζεται σαν μια υπαρξιακή απειλή για τις μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες, αλλά σαν μια ευκαιρία για την επανίδρυσή τους, ώστε να γίνουν μέρος της λύσης, αντί για το πρόβλημα. Η ενεργειακή μετάβαση θα μπορούσε να απαιτήσει επενδύσεις 1,1 τρισ. δολαρίων το χρόνο, υπολογίζει η UBS.

6. Η πολυμορφία

Η πολυμορφία (diversity) και η ενσωμάτωση θα μπορούσαν να γίνουν ένας κρίσιμος παράγοντας που θα κρίνει την οικονομική επιτυχία ή αποτυχία την επόμενη δεκαετία.  Εάν θέλουμε να εκμεταλλευτούμε στο έπακρο τα πλεονεκτήματα που μας δίνει η τεχνολογία, θα πρέπει να προσλάβουμε το σωστό άτομο για τη σωστή δουλειά, στη σωστή στιγμή, τονίζει η UBS.  

7. Το φυτικό κρέας

Η UBS προβλέπει ότι η παγκόσμια αγορά του φυτικού κρέατος θα φτάσει τα 51 δισ. δολάρια έως το 2025, καθώς η διείσδυση θα τριπλασιαστεί από τα επίπεδα του 2019. Ο ρυθμός με τον οποίο θα ανταποκρίνονται οι καταναλωτές σε αυτή τη νέα αγορά, θα επηρεάσει σημαντικά τα επενδυτικά χαρτοφυλάκια διεθνώς.

8. Τα stress test για το κλίμα

Το 2021 θα είναι η χρονιά όπου οι επενδυτές και οι τραπεζίτες θα εντάξουν την ανάλυση σχετικά με την κλιματική μετάβαση στα χαρτοφυλάκιά τους. Φέτος, 18 κεντρικές τράπεζες θα πραγματοποιήσουν stress tests κλιματικής μετάβασης, ενώ με τον καιρό, τα τεστ αυτά θα είναι καταλυτικά στην τιμολόγηση του κόστους κεφαλαίου για τις εταιρείες με υψηλές ή χαμηλές εκπομπές ρύπων.

9. Ζήτηση για data της βιωσιμότητας

Οι μεγάλες εταιρείες δεικτών και market data σπεύδουν να δημιουργήσουν ή να αγοράσουν προϊόντα που στηρίζονται στη βιωσιμότητα. Η ζήτηση για δεδομένα βιωσιμότητας αναμένεται να σπρώξει το μέγεθος αυτής της αγοράς πάνω από τα 5 δισ. δολάρια τα επόμενα πέντε χρόνια.

10. Η επανάσταση της διαφάνειας

 Η UBS πιστεύει ότι η αγορά έχει υποτιμήσει το πόσο γρήγορα συγκλίνουν τα στάνταρ, καθώς οι επενδυτές και οι ρυθμιστικές αρχές έρχονται πιο κοντά. Τα δεδομένα γύρω από τη βιωσιμότητα θα γίνουν καλύτερης ποιότητας, πιο ουσιαστικά και πιο συγκρίσιμα σύντομα, και αυτό θα διευκολύνει τις επενδυτικές αποφάσεις.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News