Business Talk Πέμπτη 17/11/2022, 00:01
BUSINESS TALK

Ο κύριος Haditaghi, η ψηφιοποίηση-κάτεργο, το due diligence στην Epsilon Net και τα χαμένα εκατομμύρια στο Μπαντάρ Αμπάς

Ο κύριος Haditaghi, η ψηφιοποίηση-κάτεργο, το due diligence στην Epsilon Net και τα χαμένα εκατομμύρια στο Μπαντάρ Αμπάς
  • Μπορεί το ΤΑΙΠΕΔ να ανακοίνωσε χθες ότι υπέγραψε το συμβόλαιο πώλησης του ακινήτου 145 στρεμμάτων στη Νέα Ηρακλείτσα Καβάλας έναντι 18,5 εκατ. στην εταιρεία Ηρακλείτσα Α.Ε ιδιοκτησίας του Alexander Haditaghi, αλλά λίγοι εκτός Βορείου Ελλάδος γνωρίζουν το προφίλ του εν λόγω επενδυτή που είναι και ιδιοκτήτης της ΠΑΕ ΑΟΚ (ΑΟ Καβάλας). Και έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον: Ο Haditaghi γεννήθηκε στο Ιράν και μεγάλωσε στην Τουρκία. Η οικογένειά του μετανάστευσε ως πρόσφυγες στο Τορόντο του Οντάριο του Καναδά μετά το θάνατο του πατέρα του. Ως έφηβος λειτουργούσε ένα καρότσι χοτ-ντογκ σε ένα τοπικό Φεστιβάλ. «Αυτό το καροτσάκι χοτ-ντογκ έγινε σύμβολο ελευθερίας για μένα», έχει δηλώσει ο Haditaghi σε συνέντευξή του. Αποφοίτησε από το York University το 1996. Έγινε ο ιδρυτής και πρόεδρος του Pacific Mortgage Group. Ενός ευμεγέθους καναδικού ομίλου πρακτόρευσης στεγαστικών δανείων. Λεπτομέρεια: Ο Haditaghi κατέχει πολλά λιοντάρια και τίγρεις στο Τορόντο. Ας ελπίσουμε πως δεν θα γίνει ζωολογικός κήπος το ακίνητο στην Νέα Ηρακλείτσα και θα προχωρήσει με το σχέδιο ανάπτυξης ξενοδοχειακού συγκροτήματος, όπως θέλουν οι σχετικές πληροφορίες.
  • Βροχή πέφτουν οι εντάξεις νέων έργων στο Ταμείο Ανάκαμψης, μιας και η Ελλάδα πρέπει να επιτύχει συγκεκριμένα ορόσημα (τα δύσκολα, βέβαια, θα είναι στην έγκαιρη υλοποίηση των projects). Ένα, λοιπόν, από τα projects που εντάχθηκαν, πρόσφατα, στο Ταμείο Ανάκαμψης θυμίζει κάτεργο και όχι έργο υψηλής τεχνολογίας… Περιλαμβάνει τη ψηφιοποίηση 7 εκατομμυρίων φυσικών αρχείων ναυτιλιακών υποθέσεων (νηολόγιο, αρχεία εταιρειών, προσωπικά́ αρχεία ναυτικών, άλλα ναυτιλιακά́ αρχεία κ.ο.κ). Πρόκειται δηλαδή να ψηφιοποιηθούν τα αρχεία του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ήτοι τα αρχεία του Κεντρικού́ Λιμεναρχείου Πειραιά, αλλά και της Διεύθυνσης Ποντοπόρου αλλά και πολλά άλλα. Όλα βρίσκονται στα γνωστά πολύ μεγάλου όγκου βιβλία, αλλά και φακέλους με έγγραφα που συνοδεύουν και τεκμηριώνουν τις εγγραφές που υπάρχουν στα βιβλία, τα οποία βρίσκονται σε αίθουσες αποθήκευσης, ταξινομημένα σε τροχήλατα ράφια και dexion. Όλα αυτά λοιπόν θα πρέπει να σαρωθούν και να μπουν λέξεις-κλειδιά στα ψηφιακά αρχεία, ώστε να μπορέσει να δουλεύει η ευρετηρίαση για να είναι προσπελάσιμα και αναζητήσιμα. Είναι χαρακτηριστικό πως ο ορίζοντας ολοκλήρωσης του project προϋπολογισμού 4,8 εκατ. είναι τα τέλη του 2025. Αν κάνετε την πράξη βγαίνει 4.300 ευρώ την ημέρα για τους τυχερούς εργαζόμενος που θα κάνουν υλοποιήσουν την εμπνευσμένη διαδικασία.
  • Τριάντα (30) εκατομμύρια ευρώ για το 7,5% της EpsilonNet που πληρώνει η Εθνική Τράπεζα στον βασικό μέτοχο της εταιρείας πληροφορικής, δεν είναι μικρό τίμημα. Πόσο μάλλον όταν η συμφωνία προβλέπει πως σε τρία χρόνια η Εθνική έχει το δικαίωμα να αγοράσει άλλο 7,5%. Θεωρούμε βέβαιο πως η τράπεζα έχει ή πρόκειται να πραγματοποιήσει due diligence. Ωστόσο στην ανακοίνωση που έβγαλαν οι δύο αντισυμβαλλόμενοι αναφέρεται απλώς ότι «η ολοκλήρωση των συναλλαγών και η σύναψη των οριστικών συμβάσεων τελούν υπό την αίρεση της ολοκλήρωσης της διαπραγμάτευσης και συμφωνίας επί των όρων των τελικών συμβατικών κειμένων καθώς και των προβλεπόμενων εποπτικών εγκρίσεων». Περιλαμβάνουν due diligence ή όχι τα προαπαιτούμενα; Ίδωμεν.
  • Επιτέλους έστω και με μεγάλη καθυστέρηση και κατόπιν ανείπωτης ταλαιπωρίας απελευθερώθηκαν τα πληρώματα αλλά και τα πλοία των δύο ελληνικών επιχειρήσεων που είχε παρανόμως συλλάβει το Ιράν. Ωστόσο ουδείς λόγος γίνεται για την ψυχική οδύνη των εργαζομένων ούτε όμως και για τα λεφτά που χάθηκαν για τις ναυτιλιακές από την ακινησία των πλοίων επί πεντέμισι μήνες. Τα «Prudent Warrior» και «Delta Poseidon» που παρέμεναν όμηροι από τις 27 Μαΐου 2022 στο λιμάνι του Μπαντάρ Αμπάς (έως ότου απελευθερωθεί το ιρανικό φορτίο πετρέλαιο που είχαν κατασχέσει οι Ηνωμένες Πολιτείες στην Ελλάδα, όπως και έγινε) εκτιμάται πως έχουν διαφυγόντα κέρδη της τάξης των 5 εκατομμυρίων δολαρίων εξαιτίας της αναγκαστικής απουσίας τους από την ναυλαγορά, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Lloyd’s List.
  • Για τα διαφυγόντα αυτά κέρδη θα μπορούσαν να αποζημιωθούν μόνο εφόσον έχουν ασφάλιση για το λεγόμενο loss of hire ή πιθανόν και από το war risk εφόσον αποδεχθεί σχετική απαίτηση το συμβούλιο της ασφαλιστικής του κάθε πλοίου. Τα πληρώματά τους τουλάχιστον πληρωνόταν κανονικά από τις εταιρείες. Όσον αφορά την προοπτική διεκδίκησης αποζημιώσεων από το Ιράν, οι ελληνικές ναυτιλιακές, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, έχουν δεσμευτεί εγγράφως πως δεν θα το πράξουν προκειμένου να απελευθερωθούν οι ναυτικοί και τα πλοία τους.
  • Στο νέο Πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Επιχειρώ» με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης που αποσκοπεί στη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης μικρομεσαίων επιχειρήσεων, περιλαμβάνεται ειδικό κονδύλι 100 εκατ. ευρώ για τον κλάδο του Τουρισμού. Επίσης σχεδιάζεται ειδική μέριμνα τόσο για τα μικρότερα ξενοδοχεία κάτω των 150 κλινών όσο και για αυτά που βρίσκονται σε ορεινές περιοχές και αντιμετωπίζουν τις μεγαλύτερες δυσκολίες, αναφορικά με το ενεργειακό κόστος. Η νέα δράση που έρχεται να προστεθεί στην οριζόντια κρατική επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης κατά 25 λεπτά, θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, δαπάνες για ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό, επεμβάσεις θερμομόνωσης και εγκατάστασης συστημάτων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Όμως σύμφωνα με εκτιμήσεις των κατά τόπους ξενοδοχειακών ενώσεων τα ποσά αυτά είναι μικρά ειδικά εάν κάποια από τους μεγάλους σπεύσουν και ενταχθούν απορροφώντας το μεγαλύτερο μέρος τους. 

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News