Business Talk Τετάρτη 18/05/2022, 00:01
BUSINESS TALK

To πάρκινγκ στο αεροδρόμιο Μυκόνου και το βαρύ κόστος της εφοδιαστικής αλυσίδας 

To πάρκινγκ στο αεροδρόμιο Μυκόνου και το βαρύ κόστος της εφοδιαστικής αλυσίδας 
  • Τάξη στο χάος που επικρατούσε στον προαύλιο χώρο του αεροδρόμιο της Μυκόνου προσπαθεί να βάλει η παραχωρησιούχος Fraport Greece η οποία διαμόρφωσε την συγκεκριμένη έκταση σε χώρο ελεγχόμενης κυκλοφορίας και στάσης. Μπήκαν έτσι μπάρες αλλά παραμένει ελεύθερη η πρόσβαση στα ιδιωτικής χρήσης αυτοκίνητα που θέλουν να αφήσουν επιβάτες που αναχωρούν, χωρίς όμως δυνατότητα στάθμευσης, ενώ για τους επαγγελματίες οδηγούς ταξί και μίνι βαν διατίθεται πλέον οριοθετημένος χώρος έναντι αμοιβής. Οι χρεώσεις έχουν δομηθεί με τέτοιον τρόπο ώστε να αποτρέπεται η μακρά παραμονή των οχημάτων έξωθεν των αφίξεων και σε κάθε περίπτωση αποτελούν προϊόν διαβούλευσης με όλες τις τοπικές ενώσεις και σωματεία, εξηγούν κύκλοι της Fraport Greece. Φυσικά η κίνηση αυτή της εταιρείας έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις μεταξύ των επαγγελματιών οδηγών.
  • «Πονούν» τα μεταφορικά κόστη ακόμα και τους καλύτερους: Η λιανική οικιακού εξοπλισμού και επίπλων της Fourilis (ΙΚΕΑ), εισαγόμενα στο σύνολο τους προϊόντα, παρουσίασε μεν το πρώτο τρίμηνο του 2022 πωλήσεις € 61,8 εκατ. αυξημένες κατά 35,2% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2021 (€ 45,7 εκατ.) πλην όμως το EBITDA(OPR) ανήλθε σε € 1,4 εκατ. έναντι € 2,6 εκατ. το πρώτο τρίμηνο του 2021. Και έτσι φθάνει η συγκεκριμένη δραστηριότητα σε ζημίες προ φόρων € 2,4 εκατ. Oι πωλήσεις στην Ελλάδα αυξήθηκαν πάντως κατά 57,8% ενώ στις υπόλοιπες χώρες οι αυξήθηκαν κατά 12,1% συγκρινόμενες με το πρώτο τρίμηνο του 2021. Ωστόσο αναμένεται το δεύτερο τρίμηνο να εξισορροπήσει την κατάσταση
  • Και μιας και ο λόγος για την Fourlis, η προετοιμασία για την είσοδο στο Χρηματιστήριο Αθηνών της Trade Estates, θυγατρικής ΑΕΕΑΠ του oμίλου συνεχίζεται, με στόχο η δημόσια προσφορά να πραγματοποιηθεί στο άμεσο μέλλον, ανάλογα και με τις συνθήκες της αγοράς. Με υπάρχοντα ακίνητα αξίας €270 εκατομμυρίων και πρόγραμμα αγορών και ανάπτυξης περίπου €250 εκατομμυρίων, η Trade Estates φιλοδοξεί δικαιολογημένα να παίξει σημαντικό ρόλο στο χώρο της.
  • Η SouthBridge επενδύει και πάλι στον τουρισμό: Η WebΗotelier και η primalRES ανακοίνωσαν την είσοδο ως στρατηγικού επενδυτή στο μετοχικό τους κεφάλαιο του SouthBridge Europe Mezzanine II SICAR. Τόσο η WebHotelier όσο και η primalRES δραστηριοποιούνται στην παροχή ολοκληρωμένων τεχνολογικών λύσεων για ξενοδόχους και συνεργάζονται με περισσότερα από 13.000 καταλύματα σε Ελλάδα, Κύπρο και 50 ακόμα χώρες με μια σειρά από εργαλεία και αυτοματισμούς για την αύξηση των απευθείας online κρατήσεων και τη μεγιστοποίηση πωλήσεων και κερδοφορίας. Το επενδυτικό κεφάλαιο SouthBridge Europe Mezzanine II SICAR υποστηρίζεται από το Ευρωπαϊκό Επενδυτικό Ταμείο (EIF), την Ευρωπαϊκή Τράπεζα για την Ανασυγκρότηση και Ανάπτυξη (EBRD) και την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (ΕΑΤ).
  • Αυξάνονται και πληθύνονται οι ιστορίες για αγρίους και συγκεκριμένα για τις δυσκολίες που έχουν οι εργοδότες στο χώρο της εστίασης και του τουρισμού να βρουν υπαλλήλους. Για παράδειγμα, σε ένα από τα λιγοστά υπερπολυτελή ξενοδοχεία της Ελλάδας, ο υπεύθυνος προσωπικού για να προσελκύσει ενδιαφέρον για τη θέση του μπάρμαν προσφέρει, μεταξύ άλλων, αρκετά γενναία μπόνους. Με την προϋπόθεση ο εργαζόμενος να μην φύγει μέσα σε τρεις μήνες, πρακτική που τείνει να γίνει κανόνας. Αν τα κορυφαία ξενοδοχεία αντιμετωπίζουν τέτοια προβλήματα, τι συμβαίνει άραγε σε μικρότερες μονάδες;
  • Μια εικόνα για τη μάχη χαρακωμάτων που επικρατεί στην τηλεπικοινωνιακή αγορά για τα μερίδια αγοράς δίνουν τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Vodafone για το οικονομικό έτος 2021/2022. Η εταιρεία στην Ελλάδα αύξησε την πελατειακή της βάσης, τόσο στην σταθερή όσο και στην κινητή. Όμως, τα έσοδα από υπηρεσίες έμειναν σταθερά. Την μείωση των τιμών δείχνουν και τα στοιχεία για το Μέσο Έσοδο ανά Χρήστη (ARPU) που διαμορφώθηκε στα 9,9 ευρώ, από 10,4 ευρώ την προηγούμενη χρονιά, μειωμένο κατά 4%. 

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News