Business Talk Παρασκευή 10/06/2022, 00:01
BUSINESS TALK

Μια (σημαντική) ελληνική πρωτιά, ένας διαγωνισμός-μαμούθ και η νίκη της ΔΕΗ απέναντι στην Iberdrola 

Μια (σημαντική) ελληνική πρωτιά, ένας διαγωνισμός-μαμούθ και η νίκη της ΔΕΗ απέναντι στην Iberdrola 
  • Η Ελλάδα βρέθηκε το πρώτο τρίμηνο στην κορυφή της πανευρωπαϊκής κατάταξης με τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης πάγιου κεφαλαίου, «σηκώνοντας τα φρύδια», που λένε και οι αγγλοσάξονες ακόμα και στους ποιο αυστηρούς εκ των διεθνών οικονομολόγων αλλά και διαχειριστών κεφαλαίων. «Μια πολύ ευπρόσδεκτη εξέλιξη και μια εξέλιξη που έχει μεγάλη ανάγκη η χώρα», έγραψε στο tweeter ένας εξ αυτών. Ο ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου ενισχύθηκε με ισχυρό διψήφιο ρυθμό για 5ο συνεχές τρίμηνο (+12,7% ετησίως, 3,7% σε εποχικά διορθωμένη τριμηνιαία βάση), αυξανόμενος σε 13,3% του ΑΕΠ και καταδεικνύοντας την εμπιστοσύνη που υπάρχει στις προοπτικές της οικονομίας. Το ποσοστό των επενδύσεων στο ΑΕΠ αυξήθηκε σχεδόν σε υψηλό 11 ετών.
  • Μετά την προχθεσινή αναβολή κατατίθενται, εκτός απροόπτου σήμερα οι φάκελοι των υποψηφίων για το έργο εγκατάστασης 7,3 εκατ «έξυπνων μετρητών» που έχει προκηρύξει ο ΔΕΔΔΗΕ και ο προϋπολογισμός του οποίου τοποθετείται στα επίπεδα των 850 εκατ. ευρώ. Με το έργο επιχειρείται ο ψηφιακός μετασχηματισμός ή , με απλά λόγια, να μπει τέλος στην ρευματοκλοπή και να μειωθούν οι απαραίτητες εργατοώρες για τις φυσικές κατά τόπου μετρήσεις. Θα επιλεγούν 3 σχήματα (γιατί το έργο είναι μεγάλο και δεν θα προκάμει κανείς μονάχος του) μεταξύ των υποψηφίων που θα εμφανιστούν σήμερα και οι οποίοι σύμφωνα με πηγές της αγοράς θα περιλαμβάνουν την «δική μας» (έχει εργοστάσιο στην Κόρινθο αλλά έιναι ελβετική) Landis+GYR, την Schneider, τη Siemens, τη Sagemcom Energy και την Intracom Telecom. Άντε και κανέναν κινέζο; Θα δούμε.
  • H συμφωνία για τις ΑΠΕ της Volterra σημαίνει πως η ΔΕΗ Ανανεώσιμες αποκτά ένα χαρτοφυλάκιο έργων άνω των 110 MW κάνοντας ένα σημαντικό βήμα στο πλαίσιο του γιγαντιαίου πλάνου ανάπτυξης στην «πράσινη ενέργεια» που έχει εκπονήσει η ΔΕΗ. Ένα από τα χαρακτηριστικά της συναλλαγής που ξεχώρισαν πάντως πηγές του ομίλου της ΔΕΗ είναι ότι αυτή έρχεται μετά από μια ανταγωνιστική διαδικασία με αντιπάλους μεγάλους διεθνείς παίκτες όπως η Iberdrola, τους οποίους μάλιστα κατάφερε να υπερκεράσει. 
  • Για όσους δεν το μάθατε ακόμα, το διοικητικό συμβούλιο του ΣΕΒ πρότεινε την επανεκλογή του Δημήτρη Παπαλεξόπουλου στη θέση του προέδρου του. Ο Ευθύμιος Βιδάλης θα παραμείνει επίσης πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΣΕΒ. Η γενική συνέλευση θα γίνει την Τετάρτη 15 Ιουνίου και η ανοιχτή εκδήλωση, η οποία θα διεξαχθεί παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, θα περιλαμβάνει ομιλίες από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Δημήτρη Παπαλεξόπουλο ενώ στο δεύτερο μέρος θα μιλήσει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας.
  • Νέους χώρους ψάχνει η Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών (ΓΔΟΥ) της ΑΑΔΕ που βρίσκεται σήμερα στην οδό Ερμού 23-25. Το κατάλληλο ακίνητο θα πρέπει να διαθέτει χώρους συνολικής μικτής επιφάνειας 5.110 τ.μ. 15 θέσεις στεγασμένες στάθμευσης για υπηρεσιακά οχήματα και 5 θέσεις στάθμευσης για υπηρεσιακά δίκυκλα. Όπως συμβαίνει με όλα τα ακίνητα του Δημοσίου, τα γραφεία που αναζητεί η ΓΔΟΥ θα πρέπει να είναι στο κέντρο της Αθήνας και να βρίσκονται σε απόσταση 800 μέτρων από μέσα σταθερής τροχιάς. Ως ανώτατο ύψος μηνιαίου ενοικίου ορίζεται το ποσό των 65.000 ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί σε 12,7 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, με τη διάρκεια της μίσθωσης να είναι δωδεκαετής. 
  • Κοινό ομολογιακό δάνειο 9 εκατ. ευρώ, μέσω private placement που καλύφθηκε από την Alpha bank εξασφάλισε η Flexopack που διακρίνεται για το ισχυρό εξαγωγικό προφίλ της. Το σημαντικό δεν είναι μόνο ότι τμήμα του δανείου και συγκεκριμένα 3,2 εκατ. ευρώ θα οδηγηθούν στην αναχρηματοδότηση υφιστάμενου δανεισμού. Αλλά και ότι περίπου 5,8 εκατ. θα χρησιμοποιηθούν ως κεφάλαιο κίνησης. Κι αυτό σημαίνει νέες δουλειές και ίσως επέκταση δραστηριοτήτων για την πλαστικοβιομηχανία.  για την χρηματοδότηση κεφαλαίου κίνησης της επιχείρησής της.

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News