Business Talk Τρίτη 27/09/2022, 07:47
BUSINESS TALK

Data centers παντού, υδροπλάνα πουθενά και το ταμείο που είναι μείον

Data centers παντού, υδροπλάνα πουθενά και το ταμείο που είναι μείον
  • Μετά την Microsoft και την Amazon και η Google προχωρά στην ανάπτυξη υποδομών και περιφερειακού κόμβου παροχής υπηρεσιών cloud στην Ελλάδα. Επίσημη ανακοίνωση έχει προγραμματιστεί να γίνει την Πέμπτη από την πρόεδρο της Google Cloud International, Adaire Fox-Martin κατά τη διάρκεια συνάντησης που θα έχει με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Είναι χαρακτηριστικό πως η Ελλάδα πλέον θα είναι μία από τις λιγοστές χώρες παγκοσμίως εκτός της Βορείου Αμερικής στην οποία θα έχουν τοπική παρουσία με υποδομές οι τρεις μεγαλύτερες πολυεθνικές παροχής υπηρεσιών cloud. Συνεκτιμώντας και την παρουσία στην Ελλάδα εκτεταμένων υποδομών cloud και άλλων ομίλων, όπως της Lamda Helix που εξαγοράστηκε από την Digital Realty, καθίσταται σαφές πως η χώρα λέον αποκτά πλέον την τεχνολογική υποδομή, τις υπηρεσίες και κυρίως τις ταχύτητες και την υποστήριξη που χρειάζεται όχι μόνον για να επιταχύνει ο δημόσιος και ιδιωτικός τομέας της το ψηφιακό τους μετασχηματισμό, αλλά και για να υποστηρίξει ολόκληρη την περιφέρεια της νοτιοανατολικής Ευρώπης.

 

  • Η Google θα αναπτύξει υποδομές ενός data center στην Ελλάδα σε μία επένδυση που, αν και ο προϋπολογισμός της δεν αποκαλύπτεται, εκτιμάται πως προσμετράται σε εκατοντάδες εκατομμύρια. Μιλώντας στην Κ τον Ιούλιο ο Πρόεδρος της Google σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική, Ματ Μπρίτιν είχε εξηγήσει τη στόχευση του ομίλου για την ελληνική αγορά: «Συνεχίζουμε να είμαστε σταθερά δίπλα στην Ελλάδα και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και να τις στηρίζουμε όσο μπορούμε. Μέσα από τα εργαλεία, τις υπηρεσίες, τις επενδύσεις και εκπαιδευτικά μας προγράμματα, επιδιώκουμε να κάνουμε τη ζωή των ανθρώπων πιο εύκολη και καλύτερη και να συμβάλλουμε στην πορεία της χώρας προς τη βιώσιμη ανάπτυξη». 

 

  • Λίγους μήνες νωρίτερα, κατά τη διάρκεια του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός της Ελβετίας ο Ματ Μπρίτιν είχε συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη οπότε και συζήτησαν την προοπτική της αύξησης των επενδύσεων της Google στην Ελλάδα, που τώρα πλέον υλοποιείται, αλλά και την ευρύτερη αξιοποίηση εργαλείων που ήδη διαθέτει η πολυεθνική στην Ελλάδα για προγράμματα ψηφιακής κατάρτισης και επιχειρηματικότητας, ειδικά στον τομέα του τουρισμού. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η νέα μονάδα της Google Cloud International που σιωπής εκτός από τον ψηφιακό μετασχηματισμό του Δημοσίου θα δώσει έμφαση και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

 

  • Η ιστορία με τις πτήσεις υδροπλάνων στην Ελλάδα έχει καταντήσει ανέκδοτο. Εάν για κάθε εξαγγελία όχι μόνο από πολιτικούς αλλά και από επικεφαλής εταιρειών που επιδιώκουν να δραστηριοποιηθούν στη συγκεκριμένη αγορά, υπήρχε χρέωση, σίγουρα θα είχε συγκεντρωθεί ένα αρκετά σημαντικό ποσό. Για παράδειγμα, μία εκ των εταιριών που πασχίζει να εκτελέσει πτήσεις με υδροπλάνα εδώ και πολλά χρόνια ανακοίνωσε, χθες, ότι μετά και τις εγκρίσεις για πτήσεις με υδροπλάνα σε Ψαρά και Κυλλήνη, “κλείδωσαν” οι πτήσεις την επόμενη καλοκαιρινή περίοδο… Σημειωτέον ότι κατά την καλοκαιρινή περίοδο, που επίσημα ολοκληρώθηκε προ ημερών-αν και σε επίπεδο θερμοκρασιών και τουριστικών αφίξεων θα παραταθεί για αρκετό ακόμη καιρό-δεν υπήρξαν δοκιμαστικές πτήσεις ούτε με τηλεκατευθυνόμενα μοντέλα υδροπλάνων.

 

  • Την επιλογή της Rothschild ως ανεξάρτητου συμβούλου που θα συντάξει την έκθεση για την στρατηγική αποεπένδυσης του ΤΧΣ ανακοίνωσε το Ταμείο, επιβεβαιώνοντας σχετικό δημοσίευμα του MR. Ο σύμβουλος στρατηγικής αποεπένδυσης θα συντάξει την σχετική έκθεση εντός των προσεχών δύο μηνών και στην συνέχεια το Δ.Σ. του Ταμείου θα εγκρίνει αιτιολογημένη στρατηγική αποεπένδυσης, η οποία θα περιλαμβάνει το γενικό πρόγραμμα διάθεσης των μετοχών που κατέχει σήμερα το ΤΧΣ, καθώς και ειδικότερες κατευθύνσεις ανά πιστωτικό ίδρυμα. Σήμερα το ΤΧΣ ελέγχει ποσοστό 40,3% στην Εθνική τράπεζα, 27% στην τράπεζα Πειραιώς, 9% στην Alpha Bank, 1,4% στην Eurobank και 62,93% στην Attica Bank.

 

  • Δεν αποτελεί μυστικό πως πολλοί εκπρόσωποι των επιχειρηματικών φορέων  δεν έμειναν ικανοποιημένοι από τα μέτρα που εξήγγειλε στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός ειδικά για την στήριξη των ελληνικών επιχειρήσεων σε αυτή την εποχή του υψηλού πληθωρισμού και της ενεργειακής κρίσης. Ο υπουργός Οικονομικών, πάντως, κατά την παρέμβασή του στην Διευρυμένη Διοικητική Επιτροπής της ΚΕΕΕ την περασμένη Παρασκευή, ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει επιπλέον χώρος για νέα μέτρα, τουλάχιστον με τα σημερινά δεδομένα.

 

  • «Αναλαμβάνω το ρόλο να σας επισημάνω ότι δεν υπάρχει άλλος δημοσιονομικός χώρος ώστε να ενισχυθούν ακόμα περισσότερο οι επιχειρήσεις για να αντιμετωπίσουν το ενεργειακό κόστος» ανέφερε στην ομιλία του ο Χρήστος Σταϊκούρας, επισημαίνοντας ότι η κατάσταση της οικονομίας λόγω της διεθνούς ύφεσης είναι δύσκολη αλλά η κυβέρνηση λαμβάνει όλα τα μέτρα για να στηρίξει νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

 

  • Ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ, Γιάννης Μασούτης, κάλεσε για επιπλέον στήριξη καθώς «καμία εξοικονόμηση δεν μπορεί να καλύψει δεκαπλασιασμό των τιμών» για να προσθέσει όμως στη συνέχεια πως «παρά τις πρόσθετες πιέσεις που δημιουργεί αυτή η κρίση, πρέπει να συνεχίσουμε να προτάσσουμε τη δημοσιονομική αξιοπιστία της ελληνικής οικονομίας και να επιμείνουμε στο στόχο για ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας το 2023».

 

  • Η «μπάλα» πλέον βρίσκεται στο γήπεδο της ΕΕ που καλείται να πάρει αποφάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Το επόμενο βήμα πρόκειται να γίνει την Παρασκευή στο συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ και οι τελικές αποφάσεις αναμένονται στη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου. Εκεί θα φανεί αν το ευρωπαϊκό μπλοκ θα σταθεί στο ύψος του ή αν θα βγει αληθινή για άλλη μια φορά η φράση «too little, too late» (πολύ λίγα, πολύ αργά). Κάτι που αναγνώρισε και ο κ. Μασούτης «Δυστυχώς η Ευρωπαϊκή Ένωση καθυστερεί απελπιστικά να λάβει αποφάσεις, για να αντιμετωπίσει συντονισμένα την κρίση», είπε.

 

  • Το άλλο μεγάλο μέτωπο που απασχολεί την ευρωπαϊκή οικονομία είναι βέβαια τα επιτόκια του ευρώ. Ενόψει της συνεδρίασης του Οκτωβρίου, τα «γεράκια» της ΕΚΤ έχουν ήδη ξεκινήσει να μιλούν για νέα αύξηση των επιτοκίων κατά τουλάχιστον μισή μονάδα. Αντίθετη άποψη εξέφρασε για άλλη μια φορά ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας. «Ο πληθωρισμός σήμερα στην Ευρώπη προέρχεται από την πλευρά της προσφοράς και όχι της ζήτησης» εκτίμησε ο κ. Στουρνάρας από το βήμα της χθεσινής εκδήλωσης του Economist και πρόσθεσε πως κατά την άποψη του «η ΕΚΤ πρέπει να διατηρήσει τις βασικές αρχές της σταδιακότητας (gradualism) και της ευελιξίας (flexibility) αφού το πρόβλημα που αντιμετωπίζει είναι διαφορετικό από αυτό που αντιμετωπίζει η Fed στις ΗΠΑ».

 

  • Εκτός των άλλων ο διοικητής της ΤτΕ προειδοποίησε και για ένα αρνητικό φαινόμενο ντόμινο στην οικονομία και τις τράπεζες. «Ο συνδυασμός αύξησης των επιτοκίων και της πολύ μεγάλης αύξησης των τιμών ενέργειας δημιουργούν κινδύνους στους ισολογισμούς των επιχειρήσεων και για το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών, που, με τη σειρά τους, δημιουργούν κινδύνους στους ισολογισμούς των τραπεζών. Οι τράπεζες ωφελούνται από την αύξηση των επιτοκίων, αντιμετωπίζουν όμως κινδύνους από την ενδεχόμενη χειροτέρευση της ποιότητας του ενεργητικού τους για τον λόγο που προαναφέρθηκε και από τη διατήρηση του πληθωρισμού σε υψηλά επίπεδα Αυτός ο συνδυασμός έχει αυξήσει την ετοιμότητα των εποπτικών αρχών», είπε ο κ. Στουρνάρας.

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News